Mitropolitul Kievului a primit două luni de arest la domiciliu. Ce acuzații i se aduc

Duminica, 02 Aprilie 2023, ora 11:32
3795 citiri
Mitropolitul Kievului a primit două luni de arest la domiciliu. Ce acuzații i se aduc
Mitropolitul Pavel al Kievului a fost plasat în arest la domiciliu timp de două luni FOTO Hepta

Mitropolitul Pavel al Kievului a fost plasat în arest la domiciliu timp de două luni de către Judecătoria Şevcenkovski din Kiev, a relatat RIA Novosti.

Mitropolitului îi este interzis să comunice cu credincioşii.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene SBU, mitropolitul este suspectat de „incitarea la ură interreligioasă” şi „justificarea agresiunii Rusiei”.

Mitropolitul Pavel a compărut sâmbătă în faţa unei instanţe din Kiev, sub acuzaţia de apologie a invaziei ruse în Ucraina şi de instigare la disensiuni religioase, informează Reuters. Şedinţa de judecată s-a încheiat printr-o amânare pentru luni, după ce ierarhul a declarat că este bolnav.

Înaintea procesului, mitropolitul fusese interogat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Şeful SBU, Vasil Maliuk, a afirmat că "legea şi răspunderea pentru încălcarea ei sunt aceleaşi pentru toţi".

UOC este acuzată de autorităţile ucrainene de menţinerea legăturilor cu Biserica Ortodoxă Rusă, cu patriarhia la Moscova, deşi a rupt oficial legăturile cu aceasta în mai anul trecut.

Tot sâmbătă, zeci de credincioşi ai UOC s-au adunat pentru a protesta în faţa Lavrei Peşterilor (Pecerska Lavra) din Kiev, la scurt timp după ce mitropolitul Pavel difuzase prin presă un mesaj video în care anunţa că "lavra a fost percheziţionată".

"Ei zic că eu susţin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Eu am spus, spun şi voi spune: condamn toate tentativele împotriva statului nostru, iar ceea ce au făcut Rusia şi Putin este de nejustificat", a arătat el.

Enoriaşii UOC purtau icoane. În faţa lor, un mic grup de contramanifestanţi naţionalişti a fluturat drapele galben-albastre ale Ucrainei. Împotriva călugărilor mănăstirii s-a emis de miercuri un aviz de evacuare.

AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
Publicaţia ucraineană kyivpost.com relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca ”partid românesc...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#arest, #mitropolit, #kiev, #arest domiciliu , #biserica