Dubiosul caz al spionului ucrainean ”specialist IT”, arestat în Belarus pentru atacul cu drone asupra unui avion militar rusesc

Joi, 09 Martie 2023, ora 10:12
3283 citiri
Dubiosul caz al spionului ucrainean ”specialist IT”, arestat în Belarus pentru atacul cu drone asupra unui avion militar rusesc
Nikolai Șveț în momentul arestării FOTO Mirror

Alexandru Lukașenko a anunțat că forțele de securitate din Belarus au arestat un presupus agent SBU (serviciu secret ucrainean) care ar fi autorul atacului cu dronă asupra unui avion militar rusesc A-50, pe 26 februarie.

Acesta ar fi mărturisit atacul și riscă pedeapsa cu moartea, scrie BBC.

Pe 7 martie, Alexandr Lukașenko a ținut un discurs la ceremonia de decernare a premiilor forțelor de securitate, în care a dat vina pe ucraineni pentru atac.

El a spus că un cetăţean al Rusiei şi Ucrainei, „specialist IT sau foarte versat în tehnologie”, a început să fie instruit să comită atacuri teroriste în urmă cu opt luni.

Se presupune că oameni din același grup au atacat aerodromul din Engels (regiunea Saratov). Apoi bărbatul a fost „direcționat” pe teritoriul Belarusului, de unde a realizat un atac cu drone pe aerodromul cu echipament militar rusesc.

În seara zilei de 7 martie, KGB-ul din Belarus a publicat un videoclip în care bărbatul a spus că se numește Nikolai Șveț și că a atacat avionul la ordinul SBU.

KGB-ul a anunțat că împotriva lui a fost deschis un dosar penal pentru terorism. Legea în Belarus prevede pedeapsa cu moartea în acest caz.

Cu toate acestea, există multe contradicții.

Pe 28 februarie, în regiunea Minsk au apărut pliante ale poliției despre căutarea „nativului din Crimeea, Nikolai Șveț”. Cu toate acestea, persoana reținută s-a născut în Krivoy Rog.

Asociația BYPOL, care include forțele de securitate de opoziție care au părăsit Belarusul, a fost prima care a raportat atacul asupra aerodromului și a fost prima care a publicat un videoclip al acestui atac. Șeful acestei asociații, Nikolai Azarov, spune că un bărbat pe nume Nikolai Șveț nu are nimic de-a face cu acest atac, alți oameni au făcut-o și au părăsit deja Belarusul.

Publicația „Zerkalo” a identificat casa în care a avut loc reținerea suspectului. Vecinii din sat au spus că nu au văzut și nu au auzit niciodată de cineva cu numele Nikolai Șveț. Reținerea propriu-zisă, potrivit centrului pentru drepturile omului Viasna, a avut loc în locuință, al cărei proprietar a fost luat mai devreme de forțele de ordine, iar ușa a fost sigilată. Totodată, au avut loc percheziții și rețineri și în alte case din zonă.

Autoritățile ucrainene au declarat că nu au fost implicate în sabotajul de la aerodromul Maciulișchi. Autoritățile ruse nu au comentat dezvăluirile lui Lukașenko.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Depozit de combustibil din Rusia, în flăcări. A fost lovit de o dronă ucraineană
Depozit de combustibil din Rusia, în flăcări. A fost lovit de o dronă ucraineană
Guvernatorul regiunii Smolensk din vestul Rusiei a anunţat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit în timpul nopţii trecute un depozit de combustibil, provocând un incendiu, în timp ce un...
Doi morți în Rusia, după un atac ucrainean cu dronă. Au fost vizate mai multe regiuni din vestul țării
Doi morți în Rusia, după un atac ucrainean cu dronă. Au fost vizate mai multe regiuni din vestul țării
Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local sâmbătă dimineaţa, notează AFP. "Satul Poroz,...
#arestare, #spion ucrainean, #atac drona, #avion militar, #Belarus, #suspect , #Belarus