Argentina nu mai are deficit bugetar după 123 de ani. Terapia de șoc a președintelui Javier Milei inspiră un lider USR. "Sper să avem și noi așa guvern"

Joi, 12 Decembrie 2024, ora 10:13
6955 citiri
Argentina nu mai are deficit bugetar după 123 de ani. Terapia de șoc a președintelui Javier Milei inspiră un lider USR. "Sper să avem și noi așa guvern"
Donald Trump Elon Musk Javier Milei FOTO Twitter Elon Musk

Argentina a reușit, la un an după ce controversatul președinte Javier Milei și-a început mandatul, să scape de deficitul bugetar care afecta țara de 123 de ani. Statul latino-american este infam pentru problemele sale economice care păreau fără sfârșit. Dar Millei și terapia de șoc pe care a promis-o încă din campania electorală, când mergea peste tot cu o drujbă cu care zicea că va tăia cheltuielile, se pare că a reușit. Liderul de la Buenos Aires, prieten cu Trump, a primit laude la Elon Musk, care se pregătește și el să bage statul american la dietă rapidă, și l-a inspirat pe Claudiu Năsui, lider al USR.

La un an de mandat, Javier Milei, președintele Argentinei, criticat de presa occidentală de centru-stânga pentru că este un excentric - câinii lui sunt singurii lui consilieri - a reușit să facă imposibilul. După 123 de ani, Argentina nu mai are deficit bugetar. Având în vedere că țara există de 208 ani, asta înseamnă că Argentina a fost cu bugetul pe minus în cea mai mare parte a existenței sale independente.

„Deficitul era cauza tuturor problemelor noastre. Fără el, nu avem datorii, nu se tipăresc bani, nu avem inflație. Astăzi, avem un excedent bugetar susținut, fără risc de incapacitate de plată, pentru prima dată în 123 de ani. Această reușită istorică a venit după cea mai mare corecție fiscală din istoria umanității și după reducerea emisie monetare (n.red. tipăririi de bani) la zero

Acum un an, un degenerat fiscal, pe care nu îl numesc (n.red. Sergio Massa, ministru de Finanțe în perioada 2022-2023, contracandidatul lui Milei în alegerile prezidențiale) a tipărit echivalentul a 13% din PIB ca să câștige alegerile, fără să îi pese de inflația pe care o să o provoace. Astăzi, tipărirea de bani este istorie” a spus Javier Millei.

Javier Milei a fost lăudat și de Elon Musk, care se pregătește să aplice aceeași terapie de șoc și aparatului bugetar american.

Performanța istorică a lui Javier Milei l-a inspirat pe Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei.

„Orice țară poate prospera cu un sistem funcțional. Depinde doar de noi ce sistem adoptăm” a scris Năsui pe Facebook, la o postare care arată evoluția PIB-ului Argentinei, comparativ cu al altor țări.

Anterior, Claudiu Năsui a explicat, pe larg, ce a făcut Javier Milei în Argentina. Totul vine în contextul în care se negociază formarea noului guvern, din care face parte și USR, și se stabilesc și prioritățile noii coaliții PSD-PNL-USR-UDMR.

„Argentina era o țară cu probleme economice imense. Inflația lunară era de 25% (comparativ în România cu inflație mare suntem la 0.6%). Deficitul bugetar imens. Rata sărăciei imense de asemenea. Decenii întregi de creșteri constante ale cheltuielilor plătite din datorie și din tiparniță (vă sună cunoscut?).

Iar de când a devenit președinte a lansat un program de reforme pur liberale și a reușit să ducă Argentina pe un drum la care nici nu s-ar fi visat.

A tăiat la sânge cheltuielile. PNDL-ul lor (un program prin care statul central dă bani regiunilor) a fost tăiat cu 98%. Aproape l-a desființat.

Numărul de ministere a fost redus de la 18 la 8.

Inflația a scăzut de la 25% lunar la 2.7%. Mai mult decât anticipa oricare organism internațional.

Numărul de angajați la stat a scăzut cu 30.000 în doar un an.

Deficitul bugetar a fost complet eliminat. Pentru prima oară în mult timp Argentina e pe excedent bugetar.

Multe privilegii ale politicienilor au fost eliminate.

Milei nu pare că se oprește aici. Dimpotrivă. Și-a fixat ca obiectiv să facă din Argentina cea mai liberă țară din lume. Într-o zi sper să avem și noi în România un guvern care să vrea să facă din România cea mai liberă țară din UE. Un loc ocupat, probabil, de Irlanda acum. Din lume va fi greu. Dar măcar din UE ar fi posibil.” a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

Investițiile au dus la deficit, nu plățile de pensii și salarii mai mari, sugerează Ciolacu. Premierul dă exemplu cu portocale pe TikTok VIDEO
Investițiile au dus la deficit, nu plățile de pensii și salarii mai mari, sugerează Ciolacu. Premierul dă exemplu cu portocale pe TikTok VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu se angajează să investească în 2025 o suma la fel de mare ca deficitul bugetar și anume 7% din PIB. Cu ajutorul unor portocale și ale unor jucării, liderul PSD a...
Statul român câștigă în justiție un litigiu pe tema energiei regenerabile. Va primi aproape 2 milioane de euro de la un grup de investitori
Statul român câștigă în justiție un litigiu pe tema energiei regenerabile. Va primi aproape 2 milioane de euro de la un grup de investitori
România a primit, în 16 ianuarie 2025, hotărârea Tribunalului Arbitral constituit potrivit Convenţiei ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la...
#Argentina, #javier milei, #deficit bugetar, #economie, #taieri cheltuieli bugetare , #deficit bugetar
  1. Statul român câștigă în justiție un litigiu pe tema energiei regenerabile. Va primi aproape 2 milioane de euro de la un grup de investitori
  2. Legea care scutește investițiile cripto de impozit, la mâna CCR. România, între două luntri în legătură cu pariurile speculative. „Măsura nu are nicio șansă”
  3. Angajații de la CFR și Metrou prinși cu alcoolemie sub 0,8 la mie nu pot fi sancționați. În 2024 au fost 34 de cazuri de executare a serviciului sub influența alcoolului
  4. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  5. Angajații ELCEN continuă protestele: "Sperăm să nu ajungem la varianta finală de a afecta locuitorii Municipiului București"
  6. Trump începe mandatul cu un pas mare în piața cripto. Liderul SUA poate face avere dintr-o „glumă”. „Este un instrument de mare risc, cu potențial negativ pentru piață”
  7. Au reînceput lucrările pe șantierul de modernizare a Centurii Capitalei-Sud. Vor fi realizate, în premieră, intersecții pe 3 niveluri: subteran, teran și suprateran FOTO
  8. România și Ungaria au decis să dezvolte cooperarea economică. Domeniile de interes FOTO
  9. Clujul continuă să surprindă. Valoarea cu care a fost scos la vânzare un loc de parcare
  10. Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: Franța cere măsuri extreme în Uniunea Europeană