Primul ghid bilingv cu documente despre Transilvania, publicat de Arhivele Naţionale din Budapesta

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 15:42
2873 citiri
Primul ghid bilingv cu documente despre Transilvania, publicat de Arhivele Naţionale din Budapesta
Toate documentele despre Transilvania din Arhivele de la Budapesta sunt acum și în România FOTO Facebook

Toate documentele despre Transilvania din Arhivele Naţionale de la Budapesta au fost cuprinse, pentru prima dată, într-un ghid bilingv româno-ungar, a anunţat joi, 17 noiembrie, directorul Arhivelor Naţionale ale României, dr. Cristian Aniţa.

"La Oradea avem azi o noutate absolută. Este prima dată în istorie când se lansează un ghid bilingv al Arhivelor despre Transilvania. Este pentru prima dată când avem acces şi în limba română şi în limba maghiară la aceste documente. S-a tot discutat unde sunt arhivele, ce arhive sunt despre Transilvania în Ungaria. Toate documentele despre Transilvania din Arhivele de la Budapesta sunt trecute aici. De asta sunt foarte importante. Orice istoric dacă doreşte să cerceteze acum despre Transilvania nu mai poate să spună că nu are acces la documentele din Budapesta. După asta poate să scrie pe email că a văzut documentul aici şi că doreşte o copie", a declarat dr Cristian Aniţa, pentru AGERPRES.

El a participat joi la conferinţa privind lansarea "Ghidului Fondurilor şi Colecţiilor Arhivistice privitoare la Transilvania, anterioare anului 1919, păstrate în Arhiva Naţională a Ungariei" (ediţie bilingvă), organizată împreună cu directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, Angela Lupşea.

Conducerea Arhivelor Naţionale din România şi cea a instituţiei omoloage din Ungaria, prin directorul Szabó Csaba, alături de alţi invitaţi specialişti, din ţară şi Ungaria, au prezentat patru ghiduri tipărite recent, din care două, cele cu documentele de la Budapesta, sunt foarte importante. Ele provin din perioada medievală până la 1918.

În cadrul conferinţei, au fost lansate şi alte ghiduri cu documente din arhive privitoare la Transilvania din judeţele din Ungaria. De asemenea, şi ghiduri ale judeţelor din România, Covasna, Caraş Severin, cu documente ce privesc Transilvania.

"Dar noutatea constă în faptul că este prima dată în istorie când Arhivele Naţionale Maghiare publică împreună cu Arhivele Naţionale din România documente din arhivele ungare de la Budapesta în variantă bilingvă, română şi maghiară, disponibile pentru cercetare", a subliniat Cristian Aniţa.

Proiectul de bună colaborare româno-ungară, după cum a subliniat directorul Aniţa, este unul comun al celor două instituţii de profil din România şi Ungaria, prin care au fost lansate, în ultimii ani, alte şapte volume, alături de cele patru actuale bilingve.

Ghidurile s-au tipărit, deocamdată, în 150 de exemplare, urmând să fie trimise către filialele judeţene ale Arhivelor Naţionale.

Cu această ocazie, evenimentul a cuprins şi vernisarea expoziţiei "Aspecte din viaţa culturală a Oradiei (1750-1950)", organizată în sala mare a Primăriei Oradea de şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Bihor, Mihai Georgiţă şi consilierul superior din aceeaşi instituţie, Nagy Mihaly Zoltan.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Arhivele Statului, #Transilvania, #arhive romania budapesta , #stiri cultura