Armata americană a distrus în Yemen mai multe radare ale rebelilor houthi

Sambata, 15 Iunie 2024, ora 07:08
2174 citiri
Armata americană a distrus în Yemen mai multe radare ale rebelilor houthi
Navă în Marea Roșie FOTO: X

SUA a anunţat vineri seară, 14 iunie, că a distrus în Yemen 7 radare care permiteau rebelilor houthi să vizeze nave, într-un moment în care aceşti rebeli îşi intensifică atacurile asupra traficului maritim din Marea Roşie, notează AFP.

Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a indicat într-un comunicat că a distrus şapte radare care le permiteau rebelilor să vizeze nave şi să pună în pericol navigaţia comercială.

CENTCOM a precizat că radarele au fost distruse în ultimele 24 de ore în teritorii controlate de houthi în Yemen şi că au fost distruse, de asemenea, în acest interval două ambarcaţiuni fără pilot şi o dronă a rebelilor.

Aceste lovituri americane intervin într-un context de recrudescenţă a atacurilor comise de houthi, membri ai „Axei rezistenţei”, o grupare de mişcări armate susţinute de Iran şi ostile Israelului şi Statelor Unite.

Pe de altă parte, echipajul navei MV Tutor, avariată miercuri de un atac în Marea Roşie al rebelilor houthi, a fost „evacuat de militari”, a anunţat vineri agenţia britanică de securitate maritimă UKMTO.

Houthii au afirmat joi că au atacat trei nave în 24 de ore, „drept represalii la crimele comise împotriva poporului nostru în Fâşia Gaza şi ca răspuns la agresiunea americano-britanică împotriva ţării noastre”.

Din noiembrie, aceşti rebeli au efectuat câteva zeci de lovituri cu drone şi rachete împotriva navelor din Marea Roşie şi Golful Aden, perturbând comerţul maritim global în această zonă strategică.

Ca răspuns la atacurile houthi, Statele Unite au înfiinţat în decembrie o forţă multinaţională pentru a proteja transportul maritim în Marea Roşie şi lansează, cu ajutorul Marii Britanii, atacuri în Yemen împotriva rebelilor.

Ce spune Iranul despre un presupus complot pentru asasinarea lui Trump. "Vom recurge doar la procedurile legale” VIDEO
Ce spune Iranul despre un presupus complot pentru asasinarea lui Trump. "Vom recurge doar la procedurile legale” VIDEO
CNN a relatat, marţi, 16 iulie, pe surse, că Statele Unite au primit informaţii în ultimele săptămâni despre un complot iranian de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump, iar Secret...
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Politico a scris despre Diana Șoșoacă, aleasa României în Parlamentul European, căreia i-a făcut o descriere succintă. Conform cunoscutului site, Șoșoacă este liderul excentric al...
#Armata americana, #distrugere, #radare, #Yemen, #rebeli houthi, #razboi Fasia Gaza, #represalii , #Yemen
  1. Imagini cu săpăturile de la Spitalul Regional de Urgență din Iași. Se lucrează și pe timp de noapte. Când va începe efectiv construcția unității medicale VIDEO
  2. Imagini cu bomba devastatoare de 3 tone a Rusiei: Șiretlicul avioanelor de a scăpa de inamic VIDEO
  3. Oligarhii şi Kremlinul au bătut palma şi i-au găsit un contracandidat Maiei Sandu. "Moscova îşi doreşte ca hoţii să revină la putere"
  4. Un mort şi şase răniţi la Paris după ce o mașină a intrat pe terasa unei cafenele. Șoferul a fugit de la locul faptei și e căutat de polițiști VIDEO FOTO
  5. Ce a lipsit din „discursul regelui“. Cinci mari probleme pe care guvernul laburist britanic trebuie să le rezolve
  6. Un val de jafuri a pus pe jar poliția suedeză. Deși zeci de locuințe au fost sparte în centrul capitalei Stockholm, nu există niciun suspect
  7. Strigătul disperat al fermierilor: „E totul uscat. Ne vom duce toate animalele la abator”. „Ar trebui să nu stăm la mâna Comisiei Europene”
  8. Liderul extremei drepte din PE a votat împotriva rezoluției de susținere a Ucrainei. "Fragilizează unitatea europeană"
  9. Una dintre gărzile de corp care au intervenit în timpul tentativei de asasinat asupra lui Trump este o rusoaică
  10. Atac dur la adresa lui Biden al unui înalt oficial american. "E doar o marionetă. O unealtă prin care stânga își impune agenda"