Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Armata Română se dotează cu drone înarmate. UAS-urile Watchkeeper X vor fi produse în țara noastră VIDEO

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 15:45
3018 citiri
Armata Română se dotează cu drone înarmate. UAS-urile Watchkeeper X vor fi produse în țara noastră VIDEO
Contractul depășește 1,8 miliarde de lei FOTO captură video YouTube

Ministerul Apărării Naţionale, prin C.N. Romtehnica S.A., şi Compania Elbit Systems Ltd din Israel au semnat marţi, 20 decembrie, acordul-cadru de furnizare a produsului ”Sistem UAS tactic-operativ clasa II”.

Potrivit unui comunicat de presă al MApN, acordul-cadru, care a fost atribuit prin derularea unei proceduri specifice organizate potrivit dispoziţiilor H.G. nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferentă programului de înzestrare

„Sistem UAS tactic-operativ clasa II”, are o durată de cinci ani şi are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim şapte sisteme UAS Watchkeeper X, în valoare totală de aprox. 1.891 miliarde lei, fără TVA.

Furnizarea celor şapte Sisteme UAS Watchkeeper X, care vor intra în dotarea Armatei României, se va realiza în condiţiile protejării interesului esenţial de securitate al statului român, Compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze şi să consolideze pe teritoriul naţional, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producţie, integrare, testare şi mentenanţă în domeniul militar pentru sistemele livrate, mai indică sursa citată.

Astfel, începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producţia structurii platformei aeriene şi producţia structurii containerului staţiei terestre de comandă-control, precum şi producţia de componente electrice şi mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria naţională de apărare.

De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producţia tuturor sistemelor electrice şi mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria naţională de apărare.

Totodată, operaţiunile de mentenanţă de nivel complex pe durata ciclului de viaţă al sistemelor UAS Watchkeeper X vor fi realizate de operatori economici din industria naţională de apărare, astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară executarea acestor operaţiuni în afara teritoriului naţional, conchide sursa menţionată.

Detalii despre dronele Watchkeeper X

Dronele Watchkeeper X sunt aeronave „combat proven” și au la bază modelul Hermes 450, diferențe fiind la partea de senzori. Concret, cu un radar modernizat și modificat, Watchkeeper X în versiunea propusă României are și senzori noi de ultimă generație. Watchkeeper X se bazează pe experiența a peste 1.000.000 de ore operaţionale de zbor acumulate de Marea Britanie şi Israel în diferite teatre de operaţii, potrivit Adevărul.

Watchkeeper X operează în zone terestre, maritime şi de litoral, zi şi noapte, în condiţii de vreme extremă şi de vizibilitate redusă, inclusiv în zone fără acoperire GPS. Pe de altă parte, conform cerinţelor MApN, la alegerea Watchkeeper X a mai contat şi „raza de acţiune în toate configuraţiile de echipare, inclusiv cu sistem de armament”, „autonomia de zbor”, „bătaia maximă eficace a muniţiei (distanţa operaţională) când muniţia aer-sol este lansată de la o altitudine de 4.572 m” sau „precizia muniţiei”.

Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs. Unu din patru candidați a picat la proba fizică
Armata a reușit să ocupe doar jumătate dintre locurile scoase la concurs. Unu din patru candidați a picat la proba fizică
Există interes pentru posturile scoase la concurs de Armata Română, dar peste jumătate dintre candidați nu trec examenul. Ministerul Apărării Naționale a publicat datele primei serii de...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Armata Romana, #drone militare, #contract semnat, #MApN , #mapn