Poate Putin să învingă în războiul din Ucraina? Câștigurile Rusiei de pe front sunt condiționate de două lucruri

Sambata, 11 Februarie 2023, ora 00:58
4966 citiri
Poate Putin să învingă în războiul din Ucraina? Câștigurile Rusiei de pe front sunt condiționate de două lucruri
Putin poate avea noi câștiguri în Ucraina dacă armata își îndreaptă erorile FOTO: Politico

Semnalele din ultimele zile de pe frontul din Ucraina arată că Rusia declanșează o nouă ofensivă împotriva trupelor Kievului. În următoarele săptămâni, Vladimir Putin pare pregătit să încerce să inverseze eșecurile militare ale armatei sale, iar analiștii consideră că Moscova poate obține câștiguri, dacă va îndrepta două erori majore comise de forțele proprii.

Toată lumea se întreabă dacă fostul agent KGB, acum președinte al Rusiei, mai poate să câștige războiul împotriva Ucrainei, în fața unei rezistențe eroice și unite. O analiză din Politico prezintă greșelile făcute de armata rusă și șansele sale de victorie.

Încă de la început, războiul a fost marcat de judecăți greșite și calcule eronate. Putin și generalii săi au subestimat rezistența ucraineană, au supraevaluat abilitățile propriilor forțe și nu au reușit să prevadă amploarea sprijinului militar și economic pe care Ucraina îl va primi din partea Statelor Unite și a națiunilor europene.

O superputere mondială izbește mașina de război a lui Putin: Rețeaua ilegală a Kremlinului lovită din plin

Kievul nu a căzut în câteva zile - așa cum era planificat de Kremlin - și forțele lui Putin din vară și toamnă au fost respinse, Ucraina revendicând până în noiembrie mai mult de jumătate din teritoriul capturat de ruși în primele săptămâni de invazie.

Rusia a fost acum forțată să intre într-un război convențional costisitor și prelungit, unul care a stârnit o disidență rară în cadrul instituției politico-militare a țării și a făcut ca luptele interne de la Kremlin să se răspândească în mod deschis.

Singura victorie înregistrată de forțele ruse în ultimele luni a avut loc în ianuarie, când ucrainenii s-au retras din orașul minier Soledar din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Și semnele sunt că rușii sunt în pragul unei alte victorii la Bakhmut, la doar șase mile sud-vest de Soledar, care este probabil să le cadă în mâini ocupanților în curând.

Dar niciuna dintre aceste victorii pline de sânge nu reprezintă mult mai mult decât un succes simbolic, în ciuda pierderilor mari probabil suferite de ambele părți. Din punct de vedere tactic, nicio victorie nu este semnificativă – iar unii oficiali occidentali spun în privat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi fost mai bine sfătuit să se retragă mai devreme din Soledar și din Bakhmut acum, în același mod în care rușii au avut în noiembrie o retragere din poziția lor fără speranță militară la Herson.

Un fenomen va lovi lumea catastrofal: Vor fi fi afectați 240 de milioane de oameni de pe tot globul VIDEO

Pentru o inversare reală a șanselor militare ale Rusiei, Putin va miza în săptămânile următoare pe forțele sale, completate de rezerviști mobilizați și recruți, lansând o nouă ofensivă majoră. Oficialii ucraineni se așteaptă ca ofensiva să vină serios mai devreme decât primăvara.

Focalizarea probabilă a rușilor va fi pe regiunea Donbas din Est. Andrii Cherniak, un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene, a declarat pentru Kiev Post că Putin a ordonat forțelor sale armate să captureze tot în Donețk și Lugansk până la sfârșitul lunii martie.

Câștigurile viitoare ale armatei lui Putin nu pot fi făcute fără a corecta două deficiențe majore, pe care le-au arătat până acum în operațiunilor lor militare: logistica slabă și eșecul coordonării infanteriei, forțelor blindate, a artileriei și a aviației.

Când Putin a anunțat numirea în ianuarie a generalului Valeri Gherasimov – fostul șef al Statului Major al Apărării – în funcția de comandant general al forțelor ruse în Ucraina, Ministerul rus al Apărării a subliniat „necesitatea organizării unei interacțiuni mai strânse între tipurile și armele trupelor”, cu alte cuvinte, pentru a îmbunătăți războiul cu forțele combinate.

Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
Marea Britanie trimite Ucrainei ”cadoul otrăvit” pentru Putin: Londra livrează cel mai de preț ”diamant” VIDEO
În ciuda faptului că războiul Rusiei din Ucraina a trecut în al 3-lea an și victimele din rândul soldaților se ridică la sute de mii, Vladimir Putin continuă agresiunea fără scrupule....
Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Rusia afirmă că noul ajutor american pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. „Va suferi pierderi mai mari”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat luni, 22 aprilie, că noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, nu va schimba situaţia de...
#armata rusa, #Rusia razboi Ucraina, #victorie Rusia, #victorie ucraina, #Putin razboi, #Putin Ucraina, #Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina