De ce Rusia joacă o carte greșită în Ucraina: Experții militari au găsit călcâiul lui Ahile al armatei lui Putin

Joi, 03 Noiembrie 2022, ora 13:20
13006 citiri
De ce Rusia joacă o carte greșită în Ucraina: Experții militari au găsit călcâiul lui Ahile al armatei lui Putin
Armata rusă are o strategie greșită în Ucraina FOTO: CNA

Civilii nu vorbesc prea mult de doctrina militară, dar profesioniștii din domeniul Apărării știu cât de importantă este asta.

Cu o strategie corectă, și trupele au un avantaj major pe câmpul de luptă, lucru de care suferă armata lui Putin în Ucraina. Practic acesta reprezintă câlciul lui Ahile al forțelor ruse, iar think-tank-ul american Center for Naval Analyses a descris într-un raport faptul că strategia militară actuală a armatei este un concept învechit, care nu mai este adaptat la cerințele moderne ale războiului.

Eșecul armatei ruse în Ucraina este atribuit în principal deficiențelor doctrinei sale militare, consideră experții din domeniul Apărării, potrivit unei analize din The Washington Post.

Liderii militari ruși descriu strategia militară actuală drept una de „apărare activă”. Acest concept are o istorie profundă în gândirea militară sovietică, evoluând de la o discuție operațională la un cadru strategic în perioada sovietică târzie.

Cadoul premierului Rishi Sunak pentru Putin: Dezastru pentru britanici și industria Londrei

Premisa „apărării active” este că armata rusă va lupta cu un adversar mai avansat din punct de vedere tehnologic (precum NATO), care a atacat mai întâi Rusia. Ca răspuns, trupele ruse ar trebui să se bazeze pe „apărare prin manevre de trupe”.

Acest concept, scriu analiștii de la think-tank-ul american din Virginia, Center for Naval Analyses (CAN), se bazează pe învingerea și slăbirea unui adversar, în timp ce se câștigă timp și se păstrează forțele, în detrimentul teritoriului.

”În această strategie, rezultatul războiului „este puțin probabil să fie determinat de acapararea terenului” – în schimb, este vital să slăbiți „capacitatea unui adversar de a susține lupta sau voința de a continua lupta””, spun experții militari.

Putin, un strateg slab

Acesta este aproape inversul războiului din Ucraina, unde trupele ruse au început ca forță mai avansată, unde au fost în ofensivă și au încercat să acapareze terenul. Ucrainenii sunt cei care au folosit propria versiune de „apărare prin manevre de trupe” pentru a opri atacul rusesc.

Cum poate fi explicat că rușii au o doctrină militară atât de deconectată de realitatea politică? Acest lucru se datorează faptului că președintele rus Vladimir Putin gândește să-și folosească armata pentru operațiuni ofensive și nu pentru cele defensive.

Germania avertizează o țară vecină României: Trebuie să alegeți între Putin și UE

Într-un fel, doctrina rusă poate fi văzută ca un răspuns la teama rusă profund înrădăcinată de invazia străină de la Napoleon la Hitler. Însă, potrivit CNA, actuala doctrină rusă datează din anii crepusculari ai Războiului Rece, când Uniunea Sovietică din epoca Mihail Gorbaciov a renunțat la orice ambiție de cucerire teritorială și a decis să se concentreze pe operațiuni defensive.

Lumea s-a schimbat total în ultimii 40 de ani, dar gândirea militară rusă rămâne blocată în trecut. „Nu sunt deloc configurați pentru războiul pe care l-au început (în Ucraina)”, a explicat Michael Kofman, autorul principal al studiului CNA.

Armata rusă a avut rezultate slabe pe câmpul de luptă din Ucraina, mult mai rău decât se așteptau majoritatea analiștilor, în parte pentru că pur și simplu nu a fost pregătită pentru genul de război pe care îl duce. Forțele ruse suferă din cauza strategiei sale învechite, care reprezintă călcâiul lui Ahile al armatei lui Putin, de care pot profita trupele ucrainene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#armata rusa, #armata rusa razboi Ucraina, #Putin razboi, #strategie militara rusia ucraina, #rusia putin, #armata Putin , #Razboi Ucraina