Ce se întâmplă cu armele rămase pe frontul din Ucraina. Există riscul ca unele să ajungă pe mâna teroriștilor

Miercuri, 17 August 2022, ora 03:40
4617 citiri
Ce se întâmplă cu armele rămase pe frontul din Ucraina. Există riscul ca unele să ajungă pe mâna teroriștilor
Rusia a minat teritorii din interiorul Ucrainei FOTO: captură Twitter

Ucraina a primit armament din țările occidentale pentru a face față invaziei ruse. Însă multe arme ale soldaților împușcați au rămas împrăștiate pe câmpul de luptă. Și nu vorbim numai despre armele ucrainenilor, ci și ale soldaților ruși morți în război sau alungați din zonele recucerite de Zelenski.

De altfel, armele, abandonate la tot pasul în Ucraina, au devenit o reală problemă pentru civili. Zilele trecute, un clip video postat pe Twitter arăta cum doi copii se joacă cu un lansator de rachete RPG. Unul dintre ei chiar îl îndreaptă către prietenul său.

Situația devine mai periculoasă având în vedere ipoteza sinistră în care astfel de arme ar ajunge pe mâinle unor teroriști, de exemplu.

Nicu Fălcoi, deputat din partea USR în Parlamentul României, membru al Comisiei pentru Apărare și fost pilot de supersonice, a explicat pentru Ziare.com ce se întâmplă cu astfel de arme și cât de mare este problema minelor antitanc plantate de ruși în urma lor în timp ce se retrăgeau de pe teritoriile ucrainene.

”În urma oricărui conflict din lumea aceasta au fost și unele arme care au ajuns și în mâna cui nu trebuie. Dar în principiu se va face tot ceea ce este posibil să se recupereze aceste arme de către armata ucraineană care va beneficia și de ajutor extern, bineînțeles în acest caz”, a explicat expertul.

Deminarea zonei de conflict, cea mai dificilă operație

O tragedie a avut loc, în weekendul trecut pe o plajă din Zatoka, în regiunea Odesa. O mină de război a explodat și câteva persoane au murit.

Incidentul a fost confirmat pe Telegram de către Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Administrației militare din regiunea Odesa. Acesta le-a reamintit localnicilor despre interdicția de a merge pe plajele din zonă, pe coastă și să înoate în mare și în lacuri de acumulare.

Iar acesta este numai un exemplu, au fost multe astfel de accidente în Ucraina.

”Sunt cele mai dificile operații post conflict, în orice țară din lumea aceasta, nu numai din Ucraina. În Africa, în Asia, peste tot a fost aceeași situație. Aceasta este o operație destul de dificilă și va dura destul de mult până când vor fi deminate toate terenurile, toate obiectivele pe care rușii le-au minat. Chiar este o mare problemă”, a explicat Nicu Fălcoi.

După ce se va termina războiul, Ucraina ar putea cere ajutorul celorlalte țări pentru a fi ajutată în operațiunea de deminare.

”Sunt convins că și celalate state membre UE și NATO îi vor ajuta în această operațiune pentru că este una ce va fi făcută în vederea păcii și atunci chiar nu va mai fi nicio problemă.

Este posibil ca astfel de mine active să fie descoperite și după foarte mulți ani de la încheierea conflictului”, a mai spus Nicu Fălcoi.

Citește și:
Explozie puternică în Berdiansk, oraş ocupat de Rusia
Explozie puternică în Berdiansk, oraş ocupat de Rusia
O explozie puternică a zguduit centrul oraşului Berdiansk, ocupat temporar, din regiunea Zaporojie, transmite Ukrinform. Consiliul Municipal din Berdiansk a anunţat acest lucru într-o...
Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării în războiul din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe din Rusia VIDEO
Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării în războiul din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe din Rusia VIDEO
Autorităţile ruse au arestat sâmbătă peste 700 de persoane la manifestaţii împoriva mobilizării rezerviştilor să lupte în Ucraina, decretată miercuri de către preşedintele rus...