România, gata să fabrice muniție termobarică. Arme extrem de distrugătoare, termobaricele ar fi fost folosite de Rusia în Ucraina

Vineri, 29 Aprilie 2022, ora 14:49
10709 citiri
România, gata să fabrice muniție termobarică. Arme extrem de distrugătoare, termobaricele ar fi fost folosite de Rusia în Ucraina
Sistem de arme termobarice ale Rusiei, cele mai înfricoșătoare FOTO: Euronews

România a testat muniţia cu efect perforant termobaric, un produs pe care este gata să-l fabrice pentru Ministerul Apărării Naţionale la Uzina Mecanică Plopeni, informează Ministerul Economiei, pe pagina de Facebook.

"Muniţia cu efect perforant termobarică este un produs pe care România este gata să-l fabrice pentru Ministerul Apărării Naţionale. Am participat, astăzi, în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni, la testarea loviturii perforante termobarice pentru AG-9, în vederea omologării prototipului industrial. Această etapă face parte din implementarea proiectului pentru fabricarea, la nivel industrial, a muniţiilor cu efect perforant termobaric destinate aruncătorului de grenade AG-9, prin transferul tehnologic de la Centrul de Cercetare ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, la CN ROMARM SA', a spus ministrul Spătaru.

El a adăugat că proiectul asigura creşterea capacităţii şi competitivităţii economice: "La Plopeni, a fost testat un produs de importanţă strategică şi cu un potenţial de piaţă ridicat. La momentul actual, muniţiile termobarice sunt produse de un număr restrâns de producători mondiali, iar cele din configuraţia propusă a se vor realiza în cadrul proiectului "perforant-termobarică" neaflându-se la această dată, în fabricaţie de serie sau pe lista de export a celor mai mari producători de armament din lume".

Conform unui comunicat al ministerului, Uzina Mecanică Plopeni are atribuit de la Ministerul Economiei, de la bugetul de stat, pentru anul 2022, peste 6,5 milioane de lei, bani ce urmează să fie investiţi pentru asimilarea şi fabricarea unei game diversificate de muniţie de artilerie, în scopul satisfacerii necesităţilor forţelor Sistemului Naţional de Apărare şi ale beneficiarilor externi.

"Avem astăzi o dovadă clară că astfel de proiecte pot fi implementate de companii româneşti. De aceea este important să existe cooperare între industria de apărare românească şi MApN. Scopul industriei de apărare româneşti este să asigure un procent consistent din necesarul de înzestrare al Armatei Române, dar şi să producă pentru beneficiarii externi", a mai spus Florin Spătaru.

Ministrul Economiei a efectuat în perioada 28-29 aprilie 2022 o vizită de lucru în judeţul Prahova, unde a vizitat o serie de obiective aflate în portofoliul instituţiei, respectiv Salina Slănic Prahova, gestionată de Societatea Naţională a Sării, precum şi două dintre obiective din industria de apărare, respectiv Electromecanica Ploieşti şi Uzina Mecanică Plopeni.

Lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9 este o muniţie cu efect combinat de schije şi suflu, având capacitatea de a perfora ţinte de beton, cărămidă, valuri de pământ şi ţinte blindate.

Muniţia a fost dezvoltată în 2019, la nivel model experimental, în cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare din cadrul MApN, fiind ulterior preluată în fabricaţie în industria de apărare, pe baza unui proiect de transfer tehnologic finanţat de către UEFISCDI şi Romarm SA.

Racheta termobarică a Rusiei

Pe măsură ce luptele din Ucraina se intensifică în cele mai mari orașe ale sale, Kievul se teme că un război de uzură va însemna o escaladare a violenței și utilizarea de către Rusia a unor arme tot mai mortale. Moscova deține cea mai înfricoșătoare armă denumită racheta termobarică, ce poate distruge un bloc dintr-o singură lovitură.

Recent, un corespondent al postului de televiziune american CNN a capturat imagini care arată un sistem de rachete tip TOS-1, care era transportat de către Rusia la granița cu Ucraina, lângă orașul Belgorod, potrivit EuroNews.

Poreclit ”Buratino”, sistemul ofensiv este un lansator de rachete termobarice multiple cu 24 de tuburi de 220 milimetri și una dintre cele mai înfricoșătoare arme din arsenalul Rusiei. Arma termobarică provine din combinația cuvintelor grecești ”thermos” (”căldură”) și ”baros” (”presiune”).

În practică, această armă combină undele de șoc și vidul pentru a produce o explozie la o temperatură ridicată.

”Este o armă, care atunci când explodează, își va elibera explozivul - sau combustibilul – și va crea un efect de suprapresiune, care va determina o detonare mult mai mare și va fi cu adevărat devastatoare din cauza undei de șoc”, a explicat expertul Jean-Marie Collin de la ICAN Franța.

Experții americani în securitate atenționează: Următoarea țintă a lui Putin ar putea fi Moldova

Se crede că Rusia a detonat cea mai mare armă de acest tip de până acum în anul 2007, creând o explozie echivalentă cu o bombă convențională de 44 de tone, făcându-l cel mai mare dispozitiv exploziv non-nuclear din lume.

Rusia l-a denumit ”tatăl tuturor bombelor”, dar deși arma termobarică nu este interzisă în Convențiile internaționale, totuși dacă o țară o folosește pentru a viza populația civilă din zone urbane, școli, spitale, atunci ea ar putea fi condamnată pentru crime de război conform Convențiilor de la Haga, conform BBC News.

O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#arme termobarice, #arme termobarice romania, #Ministerul Economiei, #razboi Ucraina , #stiri politice