Cum se joacă românii cu armele pe timp de pace. Pisica, găinile vecinului sau șeful poliției pe post de ”inamic”

Marti, 15 Martie 2022, ora 04:10
9489 citiri
Cum se joacă românii cu armele pe timp de pace. Pisica, găinile vecinului sau șeful poliției pe post de ”inamic”
Românii se laudă pe Facebook cu armele letale FOTO Pixabay

Nu mai puțin de 116 dosare care au ca obiect nerespectarea regimului armelor și munițiilor au fost înregistrate de la începutul lunii ianuarie 2022 și până în prezent pe rolul instanțelor penale din România.

Inculpații sunt în mare parte tineri care fie s-au jucat ”de-a războiul” prin grădină omorând animalele vecinilor sau care s-au lăudat pe rețelele de socializare că dețin arme pe care sunt dispuși să le folosească pentru a se apăra de dușmani închipuiți sau să le vândă.

În fața anchetatorilor astfel de indivizi își recunosc fapta, mărturisesc că nu știau care sunt prevederile legale cu privire la deținerea și folosirea armelor, dar puține sunt cazurile în care aceștia explică în detaliu de unde au cumpărat armamentul și muniția aferentă. Explicațiile sunt parcă trase la indigo: găsite întâmplător sau cumpărate de la persoane necunoscute pe care le-au întâlnit la un moment dat în viață.

În funcție de categoria de armă deținută ilegal de persoane neautorizate, în România o astfel de faptă se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 7 ani, pedeapsa maximă fiind primită de cei care fură armamentul. Folosirea sau efectuarea operațiunilor cu arme letale fără drept se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani, iar în cazul armelor neletale pedeapsa este mult mai mică, de cel mult un an de închisoare sau amendă penală.

Dragoș Turcu, pe numele adevărat Ioan Dragoș Aurelian, cunoscut interlop din Dâmbovița făcea furori pe internet în vara anului trecut filmându-se în timp ce se droga, fluturând în același timp un pistol și o grenadă. Întreaga filmare postată pe pagina sa de Facebook era de fapt un mesaj adresat șefului IJP Dâmbovița. Turcu, așa cum este cunoscut în comunitate, era la acel moment deranjat de faptul că polițiștii dâmbovițeni îndrăzniseră să-i facă dosar penal după ce l-au prins sub influența alcoolului și/sau a substanțelor interzise la volan.

„Vreau şi eu ca Antofie să vină să îmi spargă şi mie uşa acum. Să nu spună că dau cu cauciuc… vreau să îmi spargă uşa. Sunt pregătit. Dacă e să mă duc la pârnaie nu mă duc că m-ai prins pe mine drogat la volan. Nu, nu, dacă e să mă duc la pârnaie mă duc pentru că te mierlesc, mă. Sparge-mi uşa, dar să fii pregătit când mi-o spargi, nu să vii cu doi, trei inşi. Că degeaba vii cu doi, trei inşi. Aveţi veste antiglonţ?”, spune bărbatul în timp ce filmează cu un pistol și cu o grenadă în mână.

În data de 8 martie 2022, Turcu a fost trimis în judecată sub acuzația de amenințare și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, parte vătămată fiind Adrian Claudiu Antofie, șeful IJP Dâmbovița. Dosarul se află pe rolul secției penale a Judecătoriei Târgoviște și nu a primit încă un prim termen de judecată.

Tot expunerea armelor pe rețelele de socializare i-a adus poliția în casă și unui bărbat din Bacău.

În acest caz, individul nu avea gânduri războinice, ci doar intenții pur negustorești. Pe 22 ianuarie 2021 polițiștii băcăuani primeau o informare că pe pagina de Facebook a unui bărbat din Moinești este postat un anunț de vânzare a unei arme letale al cărei cu an de fabricație 1840. Anunțul era însoțit inclusiv de fotografia cu arma respectivă, dar și cu o solicitare prin care autorul postării cerea informații din partea unor eventuali experți cu privire la valoarea obiectului. Anunțul a fost postat pentru aproximativ 10 minute, iar ulterior șters, probabil după ce autorul a fost avertizat că nu e chiar legal ceea ce face. A doua zi s-a trezit cu mascații care i-au percheziționat casa și au găsit ceea ce căutau, pușcă letală cu glonț, marca JGA Original Karabiner.

Pus în fața faptului împlinit, bărbatul a recunoscut că a cumpărat arma de la un necunoscut din Germania și a introdus-o în țară prin punctul de frontieră de la Nădlac în anul 2020. A fost trimis în judecată pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, dar și pentru contrabandă calificată, fiind condamnat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel Bacău la doi ani și două luni de închisoare.

Armele letale au ajuns să fie folosite în România inclusiv de persoane care au tulburări grave de comportament pe fondul dependenței de droguri. În 2019, Curtea de Apel Alba a condamnat un bărbat la doi ani și patru luni de închisoare deși acesta amenințase două persoane (un bărbat și o femeie) cu o armă de foc semiautomată, de calibrul 7,65, în perfectă stare de funcționare. Incidentul s-a petrecut pe un câmp de lângă Sibiu unde pistolarul descoperise că întreaga lui cultură de cânepă fusese incendiată de persoane necunoscute.

Convins că vecinii săi de tarla sunt vinovații, omul s-a dus către ei și i-a amenințat cu pistolul la cap, i-a culcat la pământ și i-a lovit în cap. În fața anchetatorilor sibianul a declarat că a cumpărat arma de la un tânăr din Sighișoara căruia i-a plătit pentru armă 2000 de lei. Nu avea dreptul să folosească arme, fiind cunoscut cu antecedente penale și mai mult fiind diagnosticat cu tulburare de comportament provocată de consumul substanțelor opiacee.

Judecătorii au apreciat că bărbatul nu reprezintă un pericol în adevăratul sens al cuvântului, acesta cumpărând pistolul ”pe fond de bizarerie comportamentală și delir de control”, afecțiunea medicală fiind considerată circumstanță atenuantă. Ca pedeapsă complementară instanța i-a interzis sibianului dreptul de a deține, purta și folosi orice categorie de arme pe o perioadă de 5 ani.

Cu o pedeapsă similară, de 2 ani și 3 luni de închisoare emisă în data de 9 martie 2022 de Curtea de Apel Târgu Mureș, s-a ales și un bărbat din Sighișoara, acuzat că a introdus în țară în martie 2020 o armă de tir sportiv din categoria armelor neletale supuse autorizării. Bărbatul a fost prins de poliție după ce vecinii l-au reclamat că folosește arma rănind porumbeii și găinile care ajungeau întâmplător la el în curte.

Probabil cea mai grea abatere săvârșită de un civil român privind regimul armelor și munițiilor s-a petrecut în 2017 pe un fond de vânătoare din Târgoviște unde doi oameni au fost uciși cu sânge rece. Un consilier local din Răzvad, județul Dâmbovița, și amicul sau, au fost uciși, în 26 octombrie 2017, în zona Nisipuri, de lângă Târgoviște.

Cei doi bărbați au fost împușcați la câteva sute de metri distanță de terenul pe care îl deținea consilierul local, iar trupurile lor erau la o distanță de 100 de metri unul de celălalt. Criminalul, Marin Gheorghe, vânător, a fost condamnat la închisoare pe viață.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Politico: Eșecul Occidentului de a trimite arme la Kiev îl ajută pe Putin să câștige războiul din Ucraina
Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie". Această promisiune sună a gol când au trecut patru săptămâni de când...
Noi drone tip avion pentru Poliția de Frontieră Română. Misiunile la care vor fi folosite
Noi drone tip avion pentru Poliția de Frontieră Română. Misiunile la care vor fi folosite
Două drone de tip avion, cu decolare verticală, au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră, aceste aparate putând acoperi zone de până la 150 de kilometri. Poliţiştii de frontieră care...
#arme, #munitii, #lege arme letale modificata, #Facebook, #pistoale, #contrabanda , #arme