Oficiali de rang înalt din Statele Unite și UE s-au întâlnit cu oficiali ruși pentru discuții de urgență secrete, în Turcia, menite să rezolve conflictul din Nagorno-Karabah, scrie Politico. După cum notează publicația, acest lucru s-a întâmplat cu doar câteva zile înainte ca Azerbaidjanul să lanseze o ofensivă militară pentru a prelua regiunea de sub controlul etnic armean.
„Întâlnirea marchează un contact rar – dar în cele din urmă fără succes – între Moscova și Occident pe probleme serioase de securitate, după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022“, subliniază Politico.
Un diplomat de rang înalt familiarizat cu discuțiile private a declarat că întâlnirea a avut loc pe 17 septembrie, la Istanbul, ca parte a unui efort de a face presiuni asupra Azerbaidjanului pentru a pune capăt blocadei de nouă luni a enclavei și a permite trecerea convoaielor de ajutor umanitar din Armenia. Potrivit diplomatului, întâlnirea s-a concentrat pe „cum să punem în mișcare camioanele” și să asiguram aprovizionarea cu alimente și combustibil pentru cei aproximativ 100.000 de locuitori ai regiunii.
SUA au fost reprezentate de Louis Bono, consilierul principal al Washingtonului pentru negocierile din Caucaz, iar UE l-a trimis pe Toivo Klaar, reprezentantul său în regiune. Rusia l-a trimis pe Igor Hovaiev, care este reprezentantul special al lui Putin pentru relațiile dintre Armenia și Azerbaidjan.
O astfel de interacțiune diplomatică la nivel înalt este rară. În martie, secretarul de stat american Anthony Blinken și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-au întâlnit față în față în marginea reuniunii G20 din India, dar Moscova a insistat că discuțiile au fost „din mers” și nu au avut loc negocieri.
Un reprezentant al Departamentului de Stat al SUA a refuzat să comenteze întâlnirea, spunând doar că „nu comentăm discuțiile diplomatice private”.
Cu toate acestea, un oficial american familiarizat cu problema, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a explicat că discuțiile au izvorât din înțelegerea faptului că Rusia are încă influență în regiune.
La 19 septembrie, Azerbaidjanul a lansat o ofensivă împotriva Karabahului, trimițând tancuri și trupe în regiune. Liderii armeni din Karabah au fost forțați să se predea după 24 de ore de lupte aprige care au făcut sute de morți de ambele părți. De atunci, potrivit guvernului armean, peste 100.000 de oameni au fugit din casele lor din Karahah și au trecut granița în Armenia, temându-se pentru viața lor.
Azerbaidjanul insistă că are dreptul de a lua măsuri împotriva „grupurilor armate ilegale” de pe teritoriul său recunoscut la nivel internațional și s-a angajat să-i „reintegreze” pe cei care au rămas, dar mai sunt maxim 1000 de oameni, spune ONU.