Armenia, tot mai ostilă față de Putin. Erevanul ratifică Tratatul de la Roma care permite arestarea dictatorului rus

Joi, 23 Martie 2023, ora 07:41
2250 citiri
Armenia, tot mai ostilă față de Putin. Erevanul ratifică Tratatul de la Roma care permite arestarea dictatorului rus
Relațiile dintre Federația Rusă și Armenia au început să se deterioreze FOTO Twitter

Armenia este în proces de ratificare a Tratatului de la Roma. Prin acest document, ea recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale, care a emis recent un mandat de arestare pentru dictatorul rus Vladimir Putin.

Erevanul a început procesul de ratificare în urmă cu câteva luni, înainte de emiterea mandatului. Acum documentul este aprobat de Curtea Constituțională a Armeniei. Dacă se ia o decizie pozitivă, Armenia va fi obligată să recunoască mandatul CPI și să ia măsuri pentru arestarea lui Putin dacă acesta apare pe teritoriul său.

Țara aliată Moscovei va deveni închisă pentru șeful Federației Ruse. Erevanul a reacţionat extrem de precaut la situaţie. Președintele Adunării Naționale a Armeniei, Alen Simonian, nu a respins categoric posibilitatea arestării dictatorului rus.

„Să ratificăm deocamdată tratatul și apoi vom decide ce să facem în continuare... În opinia mea, aceasta este mai degrabă o declarație politică și, poate, chiar istorică”, a spus a spus oficialul armean. Totodată, el a precizat că „nu își poate imagina” cum ar putea fi arestat Putin în situația actuală.

Recent, relațiile dintre Federația Rusă și Armenia au început să se deterioreze. Erevanul a devenitcritic cu Moscova după ce nu a primit asistență militară în ultimul război pentru Karabakh.

#Armenia, #ratificare, #Tratatul de la, #Roma, #arestare, #Vladimir Putin , #stiri Vladimir Putin