Armenia a semnat cu Franța un contract în vederea achiziţionării de puşti de precizie. „Vom folosi propriile mijloace şi ajutorul statelor partenere” VIDEO

Vineri, 23 Februarie 2024, ora 13:10
1202 citiri
Armenia a semnat cu Franța un contract în vederea achiziţionării de puşti de precizie. „Vom folosi propriile mijloace şi ajutorul statelor partenere” VIDEO
Sébastien Lecornu și ministrul armean al Apărării Suren Papikian Foto: Captură video/X/RE:PUBLIC PRESS

Ministrul armean al Apărării Suren Papikian a anunțat vineri, 23 februarie, că Armenia a semnat cu Franţa un contract în vederea achiziţionării de puşti de precizie de la societatea franceză PGM şi o scrisoare de intenţie în vederea formării unor ofiţeri armeni, în contextul în care Erevanul încearcă să-şi reducă dependenţa de Moscova, relatează AFP.

Valoarea contractului de achiziţie nu a fost dezvăluită.

”Armenia a adoptat ideea de a-şi moderniza armata. Ne vom folosi propriile mijloace şi ajutorul statelor partenere. Este vorba despre utilizarea tuturor instrumentelor păcii pentru a-şi apăra frontierele”, a declarat ministrul armean al Apărării Suren Papikian într-o conferinţă de presă comună cu omologul său francez Sébastien Lecornu.

Franţa s-a angajat totodată să formeze cinci militari armeni la Academia Militară Saint-Cyr Coëtquidan şi şi-a propus susţinerea în formarea unor subofiţeri.

Sébastien Lecornu anunţă că Franţa urmează să trimită un consilier militar specilist în apărare sol-aer, care să ajute Armenia să se apere ”de eventuale atacuri potenţiale agresoare” vizând civili.

Armenia ”se întoarce către partenerii săi care sunt cu adevărat furnizori de securitate”, declară el în această conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări despre îndepărtatea Erevanului de Moscova, aliatul său istoric.

Armenia a lansat un proces de refomare a forţelor sale armate, a doctrinei militare şi a normelor sovietice.

Cooperarea Armeniei cu Franţa, după ce a fost înfrânt în 2020 în războiul cu Azerbaidjanul, a intrat în ”faza practică”, ”de natură sistemică şi de mare anvergură”, potrivit lui Suren Papikian.

Parisul se teme de o nouă confruntare militară cu Azerbaisjanul, rivalul istoric al Erevanului, în această regiune tulbure din Caucaz.

Franţa şi Armenia au semnat în toamnă o scrisoare de intenţie în domeniul apărării aeriene, care prevede achiziţionarea a trei radare de tip Ground Master (GM200) de la Thalès, care permit detectarea unei aeronave inamice aflate la 250 de kilometri distanţă, şi de binocluri cu viziune pe timpul nopţii, fabricate de Safran - livrate joi.

Azerbaidjanul a recucerit, într-o ofensivă-fulger în septembrie, întreaga regiune separatistă azeră Nagorno Karabah, susţinută de Armenia, după 30 de ani de conflict.

Încă au loc în continuare confruntări armate între armatele armeană şi azeră, care s-au acuzat reciproc, la jumătatea lui februarie, de tiruri la frontieră soldate cu moartea a patru armeni, potrivit Erebavului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum s-a descurcat România contra Franței, campioana olimpică și mondială
Cum s-a descurcat România contra Franței, campioana olimpică și mondială
Naţionala de handbal feminin a României a fost învinsă în meci amical duminică, la Clermond-Ferrand, de reprezentativa Franţei, campioana olimpică şi mondială. Franţa s-a impus cu...
Cine sunt statele europene care au refuzat cererea Ucrainei de a trimite sisteme de apărare aeriană Patriot
Cine sunt statele europene care au refuzat cererea Ucrainei de a trimite sisteme de apărare aeriană Patriot
Germania este singurul stat european care a promis Ucrainei că-i va livra un sistem suplimentar de apărare Patriot în condițiile în care state UE au respins cererile Kievului. Financial Times...
#Armenia, #semnat, #contract, #Franta, #achizitionare, #pusti, #aparare, #pregatire militara , #stiri externe