Președintele Armeniei a demisionat. Cum și-a justificat șeful de stat decizia neașteptată

Duminica, 23 Ianuarie 2022, ora 20:14
3630 citiri
Președintele Armeniei a demisionat. Cum și-a justificat șeful de stat decizia neașteptată

Preşedintele Armeniei, Armen Sarkissian, şi-a anunţat demisia, duminică 23 ianuarie, o decizie surprinzătoare pe care a motivat-o prin incapacitatea prerogativelor sale în mare parte onorifice de a influenţa politica internă şi externă a ţării în aceste „vremuri dificile”, relatează agenţiile internaţionale de presă.

„M-am gândit mult, şi după patru ani de muncă intensă am luat decizia de a părăsi funcţie de şef al statului (...) Trăim într-o realitate în care preşedintele nu se poate opune prin veto legilor pe care le consideră păguboase pentru popor şi Stat”, a mai justificat Sarkissian, în vârstă de 68 de ani, numit preşedinte de parlament în martie 2018.

Demisia lui survine în contextul tensiunilor sale cu guvernul condus de premierul Nikol Paşinian, căruia Sarkissian i-a cerut să demisioneze în urma înfrângerii suferite de Armenia în războiul din 2020 pentru controlul enclavei azere cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah.

Ce relații are Armenia cu Rusia

Pentru a evita o înfrângere de proporţii şi mai mari în acel război soldat cu peste 6.500 de morţi, Armenia a fost nevoită să semneze un armistiţiu mediat de Rusia şi să cedeze Azerbaidjanului o parte a acestei provincii şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după un alt război, desfăşurat la începutul anilor '90.

Armenia are în mod tradiţional relaţii strânse cu Rusia, inclusiv prin apartenenţa la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). În timpul conflictului din Nagorno-Karabah din toamna anului 2020, premierul Nikol Paşinian a cerut Moscovei ca OTSC să intervină, forţele armene fiind depăşite de capabilităţile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei.

Kremlinul - care îl consideră pe Paşinian drept pro-occidental, venit la putere în urma unei „revoluţii colorate”, aşa cum descrie Moscova mişcările de contestare a regimurilor din spaţiul ex-sovietic - a refuzat atunci, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriul Armeniei, fapt recunoscut la nivel internaţional.

Citeste si:
Ce pedeapsă a primit gimnastul rus care a purtat litera Z pe echipament
Ce pedeapsă a primit gimnastul rus care a purtat litera Z pe echipament
Ivan Kuliak a venit cu simbolul rus de susținere a invadării Ucrainei la ceremonia de premiere a unui concurs. Gimnastul rus Ivan Kuliak a purtat litera Z pe tricou atunci când a primit...
Fost comandant rus din Donbas: ”Ofensiva Rusiei este un eșec. Trupele noastre joacă după regulile inamicului”
Fost comandant rus din Donbas: ”Ofensiva Rusiei este un eșec. Trupele noastre joacă după regulile inamicului”
Fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, Igor Girkin, a transmis pe canalul său de Telegram un mesaj prin care susține că ofensiva Rusiei în estul Ucrainei este un eșec....