UDMR vrea sa "reduca" ANI la tacere

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 21:02
1583 citiri
UDMR vrea sa "reduca" ANI la tacere
Foto: Arhiva

Deputatul UDMR Marton Arpad a depus mai multe amendamente la legea ANI, prin care vrea sa faca secrete declaratiile de avere si sa-i opreasca pe inspectorii de integritate de la aplicarea sanctiunilor, daca descopera ca persoanele cu functii publice nu si-au depus declaratiile.

Arpad vrea sa elimine din textul legii articolele referitoare la obligativitatea depunerii declaratiilor de avere si interese de catre presedinte, parlamentari, eurodeputati, primari, consilieri locali sau judeteni, articolul care permite ANI sa ceara informatii despre veniturile de la firmele demnitarilor si cel prin care cei care sunt in situatie de incompatibilitate sa nu mai poata ocupa functii publice timp de trei ani, informeaza Romania Libera.

Daca amendamentele depuse vor fi adoptate, practic, activitatea Agentiei Nationale de Integritate nu prea isi va mai avea rostul, din cauza ca inspectorii nu vor mai avea dreptul sa ceara expertiza judiciara, iar raportele de evaluare trimise organelor fiscale, celor de urmarire penala ar urma sa fie foar "evaluate" de aceste institutii, fara sa existe masuri concrete.

De asemenea, demnitarii care nu isi vor mai depune la timp delcaratiile sau nu le vor completa nu vor mai fi sanctionati.

"Aceste articole au fost repuse in lege pe usa din dos, dar ele raman tot neconstitutionale. Orice act pe care il face aceasta agentie poate fi contestat din acest motiv. ANI nu face parte din puterea judecatoreasca, iar inspectorii nu sunt juristi si pot gresi. Aceasta lege este aplicata persoanelor care au obtinut demnitatea publica si nu celor care urmeaza sa o obtina". a fost motivatia adusa de Marton.

Secretarul general al ANI, Horia Georgescu, a criticat dur propunerile deputatului UDMR si sustine ca acestea ar desfiinta agentia.

Urban: UDMR vrea sa desfiinteze ANI ca sa putem si noi politicienii fura in voie

Si senatorul Iulian Urban critica dur initiatiativa colegului sau de la guvernare, despre care spune ca este o propunere care ii va lasa pe politicieni sa fure.

"UDMR a ajuns sa se opuna sistematic la orice vizeaza o Romanie mai eficienta si mai prospera, acum nici macar nu se mai obosesc, liderii maghiari, sa se ascunda dupa vorbe, actionand fatis.

Cea mai noua actiune este atacul la legea ANI. Si nu e nou ca UDMR se opune si ANI, primul care a atacat ANI a fost pesedistul din UDMR, Gyorgy Frunda. Cel care ataca acum ANI este deputatul Marton Arpad. Cam asta isi dorec distinsii parlamentari sa ajunga ANI : Agentia Nationala Inutila. Sa putem si noi politicienii sa mulgem cu behait vesel, statul roman", scrie Iulian Urban pe blogul personal.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Marton Arpad amendamente ANI, #secretizare avere demnitari , #stiri Arpad Francisc Marton