O icoană semnată de Arsenie Boca în 1945 a fost vândută la licitație cu 17.000 de euro

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 21:06
4791 citiri
O icoană semnată de Arsenie Boca în 1945 a fost vândută la licitație cu 17.000 de euro
Icoană pe glajă, "Maica Domnului Îndurerată" FOTO artmark.ro

Icoana ”Maica Domnului Îndurerată”, cu semnătura părintelui Arsenie Boca, a fost adjudecată miercuri, 8 decembrie, la o licitație online, cu 17.000 de euro. Prețul de pornire a fost de 350 de euro. Este realizată cu tempera şi foiţă de aur pe glajă, are ramă băiţuită şi este decorată cu pieptenele 50 x 44 cm.

Licitația de Crăciun - Artă Sacră a fost organizată de Artmark.

Icoana, realizată la un atelier din Şcheii Braşovului, în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, a fost oferită de părintele Arsenie Boca părintelui Ieronim Grovu de la Sâmbăta de Sus (poreclit ”Stareţul”). Pe verso are dedicaţia şi semnătura lui Arsenie Boca, datate 25 august 1945.

Potrivit istoricului casei Artmark, în Vinerea Izvorului Tămăduirii din anul 1940, Arsenie Boca, pe numele său de mirean Zian Boca, este tuns în monahism. Doi ani mai târziu, tânărul monah este ridicat la treapta preoţească şi numit duhovnic al Mânăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Din 1940, la mănăstirea făgărăşeană se declanşase ceea ce s-a numit ”mişcarea de reînviere duhovnicească de la Sâmbăta”, despre care Nichifor Crainic spunea: ”Ce vreme înălţătoare când toată ţara lui Avram Iancu se mişca în pelerinaj, cântând cu zăpada până la piept, spre Sâmbăta de Sus, ctitoria voievodului martir Constantin Brâncoveanu!”.

Părintele Arsenie devine un renumit tămăduitor de suflete încât, mai târziu, părintele Cleopa Ilie de la Sihăstria va încerca să ia legătura cu el prin corespondenţă, care va fi interceptată şi confiscată de Securitatea comunistă. În iarna lui 1944, aflat la Sâmbăta de Sus, profesorul Nichifor Crainic cercetează traducerea în limba română a Filocaliei făcută de profesorul Dumitru Stăniloae, ajutat de duhovnicul Arsenie Boca. După ocuparea ţării de armata sovietică, ieromonahul Arsenie este arestat în mai multe rânduri şi eliberat de fiecare dată la intervenţia unor ierarhi din Biserică: pe 17 iulie 1945, pe când se afla la mănăstirea Bistriţa-Vâlcea, în mai 1948, la Sâmbăta de Sus, pentru ajutorul dat luptătorilor anticomunişti din munţii Făgăraşului, la 16 ianuarie 1951 de la Prislop şi trimis pentru an la muncă forţată la Canal, apoi la 19 septembrie 1955, pentru câteva luni de anchetă. De fiecare dată era acuzat pentru zisă activitate legionară, în realitate fiind vorba de pelerinajele a numeroşi credincioşi în mănăstirile în care el slujea. La 14 mai 1959 a fost exclus din mănăstirea Prislop, în urma presiunilor exercitate de puterea comunistă la adresa conducătorilor Bisericii. A trăit în lume, ca un monah alb, fiind căutat permanent de credincioşi.

În aceeaşi licitaţie, o icoană pe glajă, ”Sfântul Nicolae pe tron”, primul atelier de la Nicula, 1799, piesă rară, de colecţie, a fost vândută în final cu 10.000 de euro.

Licitaţia de Crăciun - Artă Sacră a reunit 188 de icoane pe sticlă sau lemn, ce reprezintă atât simboluri religioase, cât şi obiecte de colecţie, de însemnătate istorică şi artistică, distincte nu doar prin tematică creştină, dar şi prin grad de măestrie picturală.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Arsenia Boca, #icoana, #licitatie , #biserica