Cum arată Luna de la 128 de kilometri distanță. Imaginea surprinsă de Artemis 1 FOTO

Sambata, 26 Noiembrie 2022, ora 10:12
5239 citiri
Cum arată Luna de la 128 de kilometri distanță. Imaginea surprinsă de Artemis 1 FOTO
Misiunea Artemis 1 a început în urmă cu 11 zile FOTO Twitter/ @Astro_Jessica

Capsula spaţială Orion a NASA s-a mutat pe orbită lunară îndepărtată, vineri, în a zecea zi a misiunii Artemis 1, a anunţat Agenţia Spaţială a SUA.

"În timpul acestei orbite lunare, controlorii de zbor vor monitoriza sistemele critice (Orion) şi vor efectua verificări legate de mediul spaţiului adânc”, a precizat agenţia într-o postare pe blog.

Această nouă capsulă, care ar trebui să ducă astronauţii pe Lună în următorii ani - prima care a pus piciorul pe suprafaţa sa de la ultima misiune Apollo din 1972 - călătoreşte în prezent la mai mult de 64.000 de kilometri de Lună. La această distanţă, va dura nu mai puţin de şase zile pentru a acoperi o jumătate de orbită lunară, înainte de a începe călătoria de întoarcere pe Terra.

Acest prim zbor de testare al navei spaţiale Orion, fără un echipaj la bord, trebuie utilizat pentru a se asigura că vehiculul este în siguranţă. Revenirea în Oceanul Pacific este programată pentru 11 decembrie, după puţin peste 25 de zile de zbor.

De succesul acestei misiuni depinde viitorul Artemis 2, care va duce astronauţi în jurul Lunii fără a ateriza, apoi Artemis 3, care va marca în sfârşit întoarcerea oamenilor pe suprafaţa lunară. Aceste misiuni sunt programate oficial să aibă loc în 2024, respectiv 2025.

Cum arată Luna de la 128 de kilometri

Orion a surprins suprafeța Lunii în prim plan în timpul zborului său din cadrul misiunii Artemis 1, când capsula fără echipaj a ajuns la doar 128 km de suprafața lunară.

Premieră în istoria omenirii. NASA comunică cu o sondă extraterestră, la 24 de miliarde de km distanță VIDEO
Premieră în istoria omenirii. NASA comunică cu o sondă extraterestră, la 24 de miliarde de km distanță VIDEO
Descoperirile astronomice legate de univers au arătat încă o dată că acestea sunt fără limite, iar lumea este entuziasmată atunci când află vești noi de dincolo de lumea noastră. Acum...
Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost receptată ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost receptată ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Retragerea candidaturii la șefia NATO a președintelui Klaus Iohannis nu vine ca o surpriză, însă analiștii punctează că șeful statului ar fi putut câștiga o șansă uriașă. Nu și-a...
#artemis 1, #Luna, #NASA , #stiri internationale
  1. Mesajul șefului NATO după decizia României de a dona Ucrainei un sistem Patriot
  2. Incident revoltător la o grădiniță. O mamă reclamă că micuțul ei, diagnosticat cu sindromul Down, a fost marginalizat la serbarea de sfârșit de an
  3. Tragedii în serie în județul Timiș. Doi copii, de 13 și 15 ani, s-au înecat la scăldat în timp ce încercau să scape de caniculă
  4. SUA suspendă livrările de sisteme antiaeriene Patriot către toate țările, cu o singură excepție. Lovitură uriașă pentru Putin
  5. Copil de doar 10 ani dispărut în apele râului Siret. Băiatul plecase la scăldat și nu s-a mai întors acasă VIDEO
  6. Un candidat la Primăria orașului Sanremo a primit ajutor în campanie din țara noastră. Fiul lui locuiește aici și i-a dat un sfat: "Caută voturile românilor" VIDEO
  7. Rusia amenință România că va ajunge la ”coșul de gunoi al istoriei”. Decizia care a isterizat Moscova
  8. 8 metode prin care clasa de mijloc poate reduce cheltuielile lunare. Care este achiziția zilnică ce "vă poate secătui în liniște portofelul"
  9. Cine este viitorul șef al NATO. Modestul politician, cunoscut prin porecla ”Teflon Mark”
  10. Focar de tuberculoză la o grădiniță privată. A început de urgență o anchetă epidemiologică