Scandal uriaș în SUA. Secret Service, acuzat de blocarea anchetei privind asaltul asupra Capitoliului

Vineri, 15 Iulie 2022, ora 12:30
2954 citiri
Scandal uriaș în SUA. Secret Service, acuzat de blocarea anchetei privind asaltul asupra Capitoliului
O anchetă parlamentară l-a plasat pe Donald Trump în mijlocul unei lovituri de stat FOTO Facebook / Mother Jones

Unitatea de elită a poliţiei americane însărcinată, între altele, cu protecţia preşedintelui SUA - Secret Service - este acuzată de o instanță de supervizare că ar fi șters SMS-uri ale mai multor agenţi din ziua luării cu asalt a Capitoliului, în 6 ianuarie 2021, de către susţinători ai lui Donald Trump, relatează AFP.

Inspectorul general al Departamentului Securităţii Interne, Joseph Cuffari, a anunțat, într-o scrisoare publicată joi şi adresată liderilor din Congres, că a întâmpinat dificultăţi în a obţine întregistrări de date de la Secret Service din datele de 5 şi 6 ianuarie 2021.

Aceste mesaje scurte ar putea fi cruciale în anchete ale Camerei Reprezentanţilor şi Departamentului Justiţiei menite să stabilească dacă fostul preşedinte republican Donald Trump şi consilierii săi apropiaţi au încurajat luarea cu asalt a sediului Congresului, cu scopul de a împiedica certificarea victoriei adversarului democrat al acestuia, Joe Biden, în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020.

Agenţi din cadrul Secret Service erau în acea zi împreună cu Donald Trump şi vicepreşedintele Mike Pence, care s-a ascuns în Capitoliu.

O fostă angajată a Casei Albe a declarat, la 29 iunie, la audierile din Comisia ”6 ianuarie”, că Donald Trump a încercat să oblige Secret Service să-l ducă la Congres, pentru a se alătura susţinătorilor săi.

”Departamentul ne-a notificat că numeroase mesaje ale Secret Service (USSS) din 5 şi 6 ianuarie 2021 au fost şterse, în cadrul unui program de înlocuire a telefoanelor”, a scris Joseph Cuffari în această scrisoare, dezvăluită de The Intercept şi publicată apoi de site-ul Politico.

”USSS a şters aceste SMS-uri după ce OIG (Office of the inspector general) a cerut înregstrări ale datelor comunicaţiilor electroncie”, cu scopul de a examina evenimentele de la 6 ianuarie, a precizat el.

Oficialul american a adăugat că departamentul a tărăgănat predarea altor documente cerute de către OIG.

Un purtător de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi, respinge, într-un comunicat, acuzaţiile lui Joseph Cuffari şi subliniază că telefoanele agenţilor au fost resetate în cadrul unui program planificat de înlocuire care a început înaintea anchetei OIG, lansată la şase săptămâni după asalt.

”Secret Service a semnalat (Biroului inspectorului general) pierderea datelor anumitor telefoane, însă a confirmat OIG că niciunul dintre SMS-urile pe care le căuta nu a fost pierdut în cursul acestui transfer”, a mai spus el.

Eveniment Quarterly Report

Lovitură dură pentru Donald Trump după ce el și fii săi au fost acuzați de fraudă de un judecător din New York
Lovitură dură pentru Donald Trump după ce el și fii săi au fost acuzați de fraudă de un judecător din New York
Un judecător din New York i-a găsit pe Donald Trump şi pe fiii săi răspunzători de fraudă şi a anulat certificarea de afaceri a Trump Organization, afirmând că fostul președinte a...
Donald Trump și-ar fi cumpărat un pistol deși are interdicție federală cu privire la armele de foc VIDEO
Donald Trump și-ar fi cumpărat un pistol deși are interdicție federală cu privire la armele de foc VIDEO
Donald Trump s-a afişat într-un magazin de arme de foc, State Armory, în timpul unei vizite în statul South Carolina (sud), unde s-a plimbat prin raioane cu armament şi a discutat cu alte...
#asalt capitoliu, #secret service, #blocare ancheta, #Donald Trump , #SUA