Ucrainenii au reușit cel mai important avans de la începutul războiului. 25.000 de soldați ruși, blocați pe malul de vest al Niprului

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 20:09
10648 citiri
Ucrainenii au reușit cel mai important avans de la începutul războiului. 25.000 de soldați ruși, blocați pe malul de vest al Niprului
Avansul din sud reflectă tacticile care au adus Kievului câștiguri majore FOTO Twitter

Forțele ucrainene au lovit luni, 3 octombrie, liniile rusești, înaintând rapid de-a lungul râului Nipru, amenințând liniile de aprovizionare pentru trupele Moscovei.

Kievul a oferit puține informații despre victorii, dar surse rusești au recunoscut că o ofensivă ucraineană a tancurilor a avansat cu zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al fluviului, recucerind o serie de sate.

Ofensiva vine după ce Moscova a încercat să ridice miza anexând teritorii, ordonând mobilizarea și amenințând cu represalii nucleare.

„Informația este tensionată, să o spunem așa, pentru că, da, au fost într-adevăr înaintări”, a declarat Vladimir Saldo, liderul instalat de Rusia în părțile ocupate din provincia Ucrainei Herson, pentru televiziunea de stat rusă.

"Există o aşezare numită Dudchany, chiar de-a lungul râului Nipru, şi chiar acolo, în acea regiune, a fost o înfrângere. Există aşezări care sunt ocupate de forţele ucrainene", a spus el.

Dudchany se află la aproximativ 30 km sud de locul în care se afla frontul, ceea ce indică cel mai rapid avans al războiului de până acum în sud, unde forțele ruse au fost atacate în poziții puternic întărite de-a lungul unei linii de front în principal statice încă din primele săptămâni ale invaziei.

Deși Kievul nu a dat încă un raport despre evoluții, oficialii militari și regionali au făcut publice câteva detalii.

Anton Gerașchenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a postat o fotografie cu soldați ucraineni pozând cu steagul lor drapând o statuie de aur a unui înger într-un sat despre care spunea că este Mihailivka, pe malul râului, la aproximativ 20 km de frontul anterior.

Avansul din sud reflectă tacticile care au adus Kievului câștiguri majore de la începutul lunii septembrie în estul Ucrainei, unde forțele sale au ocupat rapid teritoriul pentru a câștiga controlul liniilor de aprovizionare rusești, forțându-le să se retragă.

La doar câteva ore după un concert de vineri în Piața Roșie a Moscovei, unde președintele rus Vladimir Putin a proclamat provinciile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporiojie drept teritorii rusești pentru totdeauna, Ucraina a recucerit Liman, principalul bastion rusesc din nordul provinciei Donețk.

Acest lucru i-a deschis calea pentru a avansa adânc în provincia Lugansk, amenințănd principalele rute de aprovizionare către teritoriul capturat de Moscova în unele dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului din iunie și iulie.

În sud, avansul Ucrainei vizează liniile de aprovizionare pentru 25.000 de soldați ruși pe malul de vest al Niprului. Ucraina a distrus deja podurile principale, forțând trupele ruse să folosească treceri improvizate. Un avans substanțial în josul râului le-ar putea opri complet.

Citește și:
Mesajul în română transmis de Ucraina țării noastre de Ziua Națională
Mesajul în română transmis de Ucraina țării noastre de Ziua Națională
Ministerul ucrainean de Externe a transmis României joi, 1 decembrie, mesaje de felicitare și mulțumiri cu ocazia Zilei Naționale. Într-unul dintre mesajele postate pe Twitter, MAE...
Recordul trist stabilit de portarul german Neuer la Campionatul Mondial
Recordul trist stabilit de portarul german Neuer la Campionatul Mondial
Germanul Manuel Neuer a devenit, joi, portarul cu cele mai multe meciuri jucate la Cupa Mondială, în ziua în care naționala țării sale a fost eliminată de la Campionatul Mondial din Qatar....