Provocările militare ale SUA în Asia. Cea mai volatilă perioadă de securitate din ultimele decenii

Sambata, 21 Mai 2022, ora 21:30
7702 citiri
Provocările militare ale SUA în Asia. Cea mai volatilă perioadă de securitate din ultimele decenii

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a sosit în Asia săptămâna aceasta, vizitând Coreea de Sud și Japonia, în contextul în care regiunea se confruntă cu cel mai volatil mediu de securitate din ultimele decenii.

Punctele fierbinți, inclusiv Taiwan, Coreea de Nord, Marea Chinei de Sud, granița India-China și Insulele Kurile, au fost toate afectate de conflictul ucrainean, pentru că războiul Rusiei accelerează preocupările de securitate regională, oferind în același timp lecții pe care jucătorii importanți din Asia le evaluează zilnic. O analiză CNN a studiat punctele-cheie și peisajul militar cu care se confruntă Biden în fiecare dintre ele.

Taiwan

Insula Taiwan se află la mai puțin de 177 de kilometri de coasta Chinei. De mai bine de 70 de ani, cele două părți au fost guvernate separat, dar asta nu a împiedicat Partidul Comunist (PCC) din China, aflat la guvernare, să revendice insula ca fiind a sa, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată.

Acest lucru a determinat alte puteri din Pacific, în special Japonia, să fie precaute.

Oficialii japonezi au subliniat că 90% din nevoile de energie ale țării lor sunt importate prin apa din jurul Taiwanului, legând stabilitatea economică a Japoniei de autonomia Taiwanului.

Statele Unite se angajează, de asemenea, să asigure autoapărarea Taiwanului, deși nu să o apere cu trupele americane.

De aici intervin lecțiile din Ucraina, atât pentru SUA și aliații săi, cât și pentru China.

„Mai simplu spus, va fi enorm de dificil pentru liderii americani să convingă China că sunt dispuse să riște un război asupra Taiwanului care s-ar putea transforma în nuclear”, a scris Peter Harris, profesor asociat de științe politice la Universitatea de Stat din Colorado, săptămâna aceasta, într-o lucrare pentru think tank-ul Defense Priorities.

„Acest lucru este valabil mai ales în lumina refuzului neechivoc al președintelui Biden de a angaja trupe americane în Ucraina din cauza amenințării de război nuclear cu Rusia”, a scris Harris.

Dar, susține Harris, aliații NATO și mare parte din restul lumii au fost alături de Ucraina, prin sancțiuni împotriva Rusiei și arme pentru trupele ucrainene.

Acest lucru ar putea face China să fie precaută față de orice mișcare asupra Taiwanului de teamă de acțiunile pe care națiunile din regiune ar putea să le ia împotriva Beijingului, spune el.

„China trebuie convinsă că Japonia, Australia, Coreea de Sud, Filipine și altele vor fi forțate să-și regândească strategiile de securitate națională în contextul unui stat chinez extins și agresiv”, a scris Harris.

Și aceasta va face parte din misiunea lui Biden în săptămâna viitoare: de a unifica regiunea din jurul Taiwanului ca factor de descurajare a oricărei beligeranțe chineze.

Coreea de Nord

Regimul lui Kim Jong-un a organizat un număr record de teste cu rachete în acest an și există indicii că s-ar putea pregăti să testeze o armă nucleară pentru prima dată din 2017.

Testarea rachetelor vine după ce negocierile dintre Coreea de Nord și SUA privind programul nuclear al Phenianului au stagnat în urma unor summituri eșuate dintre Kim și fostul președinte american Donald Trump.

"Unii observatori sugerează că Coreea de Nord intensifică testele pentru a atrage atenția Washingtonului și a relua dialogul. Există mai multe dovezi că Phenianul se concentrează pe îmbunătățirea capacităților militare pentru a descuraja, a amenința și a șantaja alte țări", spune Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea din Seul.

Aceasta a fost o pagină din manualul rusesc înainte ca în cele din urmă să invadeze Ucraina și oferă o lecție pentru Peninsula Coreeană, spune Easley.

„Agresiunea Rusiei arată că costul războiului este aproape întotdeauna mai mare decât prețul păcii, nu numai din cauza vieților distruse și a resurselor cheltuite, ci și pentru că liderii tind să-și supraestimeze capacitatea de a-și atinge obiectivele militare și politice, subestimând în același timp consecințe nedorite pe termen lung”, explică el.

„Opțiunile eficiente și plauzibile pentru Seul și Washington pentru a consolida descurajarea includ restabilirea exercițiilor combinate pe teren, o mai bună coordonare a achizițiilor în domeniul apărării și regularizarea cooperării trilaterale în materie de securitate cu Tokyo”, spune el.

Insulele Kurile

Insulele Kurile, denumite Kurile de Sud de Rusia și Teritoriile de Nord de Japonia, au fost capturate de forțele sovietice după capitularea Japoniei în fața Aliaților în 1945.

Dezacordul care a rezultat asupra celui care deține dreptul de proprietate asupra insulelor a înrăutățit relațiile dintre cele două țări, contribuind la eșecul lor continuu de a semna un tratat de pace al celui de-Al Doilea Război Mondial.

Dar invazia rusă a Ucrainei a sporit tensiunile dintre Tokyo și Moscova la unele dintre cele mai înalte niveluri de după Al Doilea Război Mondial. Asta pentru că Japonia a condamnat pe deplin invazia - în mare parte urmând linia occidentală împotriva Rusiei, inclusiv expulzarea diplomaților ruși, impunerea de sancțiuni Moscovei și chiar donarea de provizii armatei ucrainene.

Acest lucru vine după ce Rusia și-a augmentat profilul militar în Pacificul de Vest, inclusiv testând rachete în apele dintre Japonia și Rusia și alăturându-se cu marina chineză pentru un exercițiu care circumnaviga o mare parte a Japoniei.

Iar tensiunile tot mai mari din nord au creat ceea ce Ward numește „un arc de risc” pentru Japonia la vest, de la Kurile din nord, la sud până la amenințarea cu rachete nord-coreene și mai la sud până în China, în jurul Taiwanului și în jurul Senkaku. /Insulele Diaoyu, revendicate atât de Beijing, cât și de Tokyo ca teritoriu suveran.

Aceasta este o preocupare pentru Biden, deoarece, printr-un tratat de apărare reciprocă, SUA se angajează să apere orice parte a teritoriului suveran japonez.

Marea Chinei de Sud

Pretenția Chinei cu privire la aproape toată Marea Chinei de Sud, de 1,3 milioane de mile pătrate, a fost o sursă continuă de tensiune între Washington și Beijing în ultimii ani.

Dar războiul din Ucraina, împreună cu tensiunile tot mai mari în jurul Taiwanului, Coreei de Nord și Insulelor Kurile, a redus puțin temperatura în Marea Chinei de Sud.

Collin Koh, cercetător la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore, observă că în 2022, Marina SUA pare să-și fi redus operațiunile de libertate de navigație (FONOPS), în care navele de război americane navighează în apropierea insulelor ocupate de China, organizând o singură astfel de operațiune în ianuarie.

„Se pare că administrația Biden ar fi ales să treacă de la abordarea anterioară militarizată pe (Marea Chinei de Sud) la una care se bazează mai mult pe geoeconomie”, a spus Koh.

El observă că o întâlnire recentă de la Casa Albă cu liderii Asociației Națiunilor din Asia de Sud (ASEAN) a generat angajamente economice, de dezvoltare și de îngrijire a sănătății, mai degrabă decât militare.

De fapt, cea mai apropiată inițiativă de securitate a fost angajarea unei echipe de pregătire a Gărzii de Coastă din SUA în regiune, a spus Koh.

Dar luptele militare ale Rusiei în Ucraina au lecții și pentru China, a subliniat Koh.

Rusia nu a câștigat superioritate aeriană asupra Ucrainei, iar Koh a spus că Beijingul s-ar putea confrunta cu ușurință cu o problemă similară încercând să protejeze insulele militarizate din lanțul insulelor Spratly din sudul Mării Chinei de Sud.

India-China

Confruntarea de zeci de ani de-a lungul Liniei de Control Actual (LAC), granița prost definită dintre India și China din Himalaya, ar putea fi cea mai complexă dintre problemele militare cu care se confruntă Biden în călătoria sa în Asia.

O ciocnire sângeroasă între trupele indiene și chineze în LAC în 2020 a împins India, care are de multă vreme Rusia ca furnizor principal de arme, mai aproape de Statele Unite.

India s-a aliniat, de asemenea, cu SUA, Japonia și Australia în Quad, un grup informal de țări pe care mulți îl consideră un efort de a respinge influența Chinei în regiunea Indo-Pacific.

Dar legăturile strânse din punct de vedere istoric ale New Delhi cu Moscova și nevoia de a menține intacte importurile de petrol și gaze din Rusia - precum și lanțurile de aprovizionare militare - au făcut ca India să se oprească înainte să sancționeze Rusia.

Harsh V. Pant, profesor la Kings College din Londra și director la Observer Research Foundation din New Delhi, observă doi factori din Ucraina care ar putea face ca India să încline spre Statele Unite.

Unul, informațiile, supravegherea și recunoașterea furnizate de Washington și aliații săi au ajutat Ucraina să respingă acum Rusia pe câmpul de luptă.

India a avut o înțelegere similară cu SUA în ceea ce privește monitorizarea și înțelegerea capacităților militare chineze, iar ceea ce s-a întâmplat în Ucraina va împinge acest efort înainte, spune Pant.

Și doi, rolul Rusiei ca furnizor de aproximativ jumătate din armamentul militar al Indiei este pus sub semnul întrebării.

„India va trebui să se uite foarte atent la aprovizionarea cu hardware-ul său”, spune Pant.

„Dacă Rusia este atât de implicată în propriile războaie, de unde vor veni întreținerea și piesele de schimb (pentru India)?”

Citeste si:
Coreea de Nord susține că epidemia de COVID a ajuns în țară din cauza obiectelor purtate de vânt din Coreea de Sud
Coreea de Nord susține că epidemia de COVID a ajuns în țară din cauza obiectelor purtate de vânt din Coreea de Sud
Focarul de COVID din Coreea de Nord a început după ce cetăţenii au atins ”obiecte străine” care au fost ”purtate de vânt” în apropierea graniţei sale cu Coreea de Sud, a relatat...
Coreea de Nord refuză ajutorul oferit de SUA pentru combaterea primului focar de Covid. Reacția aberantă a Phenianului
Coreea de Nord refuză ajutorul oferit de SUA pentru combaterea primului focar de Covid. Reacția aberantă a Phenianului
Coreea de Nord a transmis joi, 30 iunie, că refuză ajutorul umanitar propus de SUA în contextul apariției primului focar de Covid-19, numind oferta ”nesăbuită”, relatează Reuters....