De ce devine importantă asigurarea obligatorie pentru locuințe. Procentul cu care crește prețul unei polițe de la 1 noiembrie

Joi, 19 Octombrie 2023, ora 10:17
6004 citiri
De ce devine importantă asigurarea obligatorie pentru locuințe. Procentul cu care crește prețul unei polițe de la 1 noiembrie
Persoană care încheie un contract de asigurare FOTO Pixabay

Prețul asigurării obligatorii pentru locuințe va fi exprimat în lei de la 1 noiembrie și va crește cu circa 30% fata de actualul nivel, într-o primă fază.

Aceasta este una dintre măsurile cuprinse într-o lege care guvernează funcționarea Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

Nimeni nu își va mai putea înregistra locuința în Cartea Funciară și nu va mai putea schimba statutul respectivei locuințe fără a deține o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD), scrie economica.net.

Sub 20% dintre locuințe sunt asigurate în acest moment.

O altă schimbare este modificarea primelor și a sumelor asigurate, prin exprimarea acestora în lei.

Astfel, pentru locuințele construite din materiale moderne prima de asigurare va fi de 130 de lei (față de 20 de euro sau sub 100 de lei cât e în prezent), iar despăgubirea maximă va fi de 100.000 de lei (față de 20.000 de euro în prezent). Pentru casele din paiantă, prima va fi de 50 de lei și suma asigurată de 50.000 de lei, față de 10 euro și, respectiv 10.000 de euro.

Legea nu modifică și riscurile asigurate, despăgubirile fiind acordate în continuare doar pentru pagubele provocate de cutremur, inundație și alunecări de teren.

O altă nouate este introducerea posibilității ca asigurarea să fie făcută multianual, printr-un contract între asigurat și PAID.

În cazul în care se optează pentru un contract multianual (atenție, perioada de valabilitate poate fi doar multiplu de 12 luni), condițiile de asigurare pot fi negociate, reiese din noua legislație.

Toate prevederile noii legi care se aplică de la 1 noiembrie pot fi găsite AICI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Companiile din Europa, în dificultate – TradeVille
Companiile din Europa, în dificultate – TradeVille
Rezervele Valutare Se Majorează Conform datelor BNR, rezervele valutare la BNR se situau la 63.12 mld. EUR, la finalul lunii februarie 2024, in creștere de la 61.41, nivel înregistrat la...
Piata rezidentiala se misca lent la inceputul anului 2024. Care sunt motivele
Piata rezidentiala se misca lent la inceputul anului 2024. Care sunt motivele
In luna ianuarie 2024 s-au eliberat 1.829 autorizatii de construire, la nivel national, pentru cladiri rezidentiale in scadere cu 12% fata de ianuarie 2023 O parte din aceasta scadere se explica...
#asigurare locuinta obligatorie, #Romania, #scumpiri, #noutati, #lege, #1 noiembrie , #stiri taxe