Românii care nu își fac asigurare la locuință ar putea plăti impozite mai mari. Noile sancțiuni prevăzute într-un proiect de lege

Joi, 02 Martie 2023, ora 17:32
3705 citiri
Românii care nu își fac asigurare la locuință ar putea plăti impozite mai mari. Noile sancțiuni prevăzute într-un proiect de lege
Polița PAD este obligatorie FOTO Pixabay

Persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie ar putea plăti un impozit mai mare pentru locuință, pe lângă amendă, potrivit unui proiect de lege.

Inițiatorii proiectului sunt Alexandru Bola și Alexandru Kocsis.

”Este evident că se impune analizarea modificării prevederilor legislative pentru a se asigura respectarea legii, cu atât mai mult în contextul cutremurelor din Turcia, Siria şi România (Vrancea şi Gorj). Astfel, propunem ca aplicarea sancţiunilor contravenţionale să nu mai fie realizată de către primari, ci de către persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un proiect de lege, potrivit Antena 3.

Potrivit proiectului, lista persoanelor care nu au încheiat asigurare obligatorie ar urma să fie transmisă Instituţiei Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu care coordonează deconcentratele şi care va lua măsurile necesare astfel încât persoanele desemnate de M.A.I. să primească lista persoanelor care nu şi-au încheiat asigurare obligatorie.

Inițiatorii proiectului mai propun acordarea unui stimulent fiscal persoanelor fizice care încheie o asigurare facultativă, având în vedere că, potrivit legii, încheierea acesteia implică şi încheierea unei asigurări obligatorii.

”În acelaşi sens, persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale”, se mai menționează în expunerea de motive.

Bola și Kocsis amintesc că, potrivit reprezentanţilor PAID, doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate obligatoriu în prezent, la nivelul lunii ianuarie 2023, sunt asigurate 1.850.373 lei locuinţe.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#asigurare obligatorie locuinta, #impozit locuinte, #majorare impozite, #amenda, #proiect de lege , #stiri taxe