Noi scumpiri pentru români. Valoarea primei obligatorii de asigurare a locuinţei a fost majorată

Marti, 04 Aprilie 2023, ora 14:52
2531 citiri
Noi scumpiri pentru români. Valoarea primei obligatorii de asigurare a locuinţei a fost majorată
Amendamentul a fost depus de compania de asigurări PAID FOTO Pixabay

Valoarea primei obligatorii de asigurare a locuinţei ar putea fi majorată de la 100 lei la 130 lei, conform unui amendament la proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, care a fost aprobat de Comisia economică a Camerei Deputaţilor.

Amendamentul a fost depus de compania de asigurări PAID.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Cristian Roşu, care a fost prezent la şedinţa comisiei, a explicat, după reuniune, că această majorare este necesară din cauza inflaţiei.

"(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve, a afirmat Roşu.

Întrebat de ce valoarea despăgubirilor în caz de calamitate a rămas 20.000 euro, el a spus că şi această valoare va fi modificată în perioada următoare.

"În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări. (...) Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom ştii exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate", a completat vicepreşedintele ASF.

El a arătat că suma de 20.000 lei este acordată în condiţiile de daună totală, menţionând că "şi în cutremurele care au fost în Gorj nu s-au semnalat daune totale".

Potrivit lui Roşu, "în perspectiva următoare, aceste sume se vor majora cu siguranţă", dar nu se poate spune cu ce procent, având în vedere noile evaluări.

"Am avut întrebări pertinente din partea mai multor oameni care au spus: domnule eu stau la etajul 10 în vârful unui deal, niciodată nu o să vină apa la mine să-mi ia blocul. De aceea, sunt şi sumele mici de 130 lei, ele funcţionează pe un principiu al mutualităţii", a adăugat vicepreşedintele ASF.

Întrebat în legătură cu faptul că nu se poate repara cu 20.000 euro structura unui imobil afectat, Cristian Roşu a răspuns: "Trebuie să ne gândim că o casă trebuie să aibă şi asigurare facultativă. Noi discutăm de un minim necesar în care poţi să ajuţi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#asigurare PAID, #scumpiri, #asigurare obligatorie locuinta, #majorare asigurari , #stiri economice