Asigurările de viață și pensiile private, risc de spălare verde! Semnal de alarmă tras de autoritatea europeană

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 16:24
3531 citiri
Asigurările de viață și pensiile private, risc de spălare verde! Semnal de alarmă tras de autoritatea europeană

Pandemia a adus o digitalizare rapidă, sporind oportunități, dar și riscuri pentru consumatorii produselor financiare din zona asigurărilor și a pensiilor private.

În mijlocul șocurilor continue cauzate de pandemia de coronavirus, asigurătorii, intermediarii și fondurile de pensii au continuat totuși să deservească consumatorii într-un mod eficient, dând dovadă de o rezistență operațională puternică în general.

Înșelarea așteptărilor ESG ale consumatorilor

Cu toate acestea, au apărut o serie de noi provocări legate de creșterea riscurilor de catastrofe naturale, se arată în Raportul privind tendințele consumatorilor publicat de EIOPA - Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale.

Mai mult decât atât, pe măsură ce consumatorii sunt din ce în ce mai interesați de produsele durabile, iar actorii de pe piață își adaptează politicile și produsele interne de investiții, EIOPA exprimă îngrijorări cu privire la spălarea ecologică și la comunicarea de marketing înșelătoare pentru consumatori.

Astfel, s-au observat din ce în ce mai multe produse comercializate ca „sustenabile”, stârnind îngrijorări cu privire la potențialul așa-numitului „greenwashing”, dar arătând și un sector care se deplasează pentru a satisface preferințele ESG (environmental, social, governance) ale consumatorilor, contribuind astfel la o redresare mai durabilă.

Importanța celor patru segmente de pensii

În general, un sector de pensii bine dezvoltat și echilibrat, care asigură economii adecvate pentru pensii viitoare, este rezultatul unei combinații de produse de pensii de stat, ocupaționale și personale, arată sursa citată.

În timp ce în mod tradițional, furnizorii de pensii de stat joacă adesea un rol mai important în asigurarea unui venit adecvat de pensionare pentru cetățenii europeni, o tendință legată de o creștere a furnizorilor de pensii private față de pensiile de stat a fost observată în 2021.

Tendințele detaliate pe piețele pensiilor personale variază semnificativ, deoarece produsele sunt eterogene în statele membre.

În România, de exemplu, Pilonul IV, al pensiilor private ocupaționale, a fost reglementat abia anul trecut, în 2021, dar lipsesc încă deductibilităţile fiscale pentru contribuțiile plătite de angajator și / sau angajat.

Pensiile ocupaționale au o istorie foarte lungă, de foarte multe decenii, în țările dezvoltate. Spre exemplu, în SUA, Canada, sudul Americii Latine, Africa de Sud, Australia sau țările dezvoltate din Vestul și Nordul Europei, activele acumulate de pensiile ocupaționale depășesc cel puțin 50% din PIB.

Economiile de pensii pe termen lung pot finanța economia reală și pot permite economisitorilor de pensii să participe la o creștere economică durabilă, pe termen lung, se mai arată în Raportul EIOPA.

În România, segmentele de pensii sunt clasificate astfel: Pilonul I – pensiile publice, Pilonul II – pensii de stat administrate privat, Pilonul III – pensii private opționale, Pilonul IV – pensii ocupaționale.

Riscuri la adresa consumatorilor

EIOPA a identificat și o serie de probleme cheie în tendințele consumatorilor:

Preocupările existente cu privire la produsele unit-linked persistă din cauza complexității produsului, ceea ce duce la o lipsă de claritate cu privire la costuri și beneficii.

Lipsa de claritate a termenilor și condițiilor și înțelegerea limitată de către consumatori a excluderilor pot fi dăunătoare pentru consumatori. În plus, o creștere observată a riscurilor neasigurabile mărește decalajele de protecție.

Utilizarea mai mare a practicilor de optimizare a prețurilor, bazându-se pe tehnici îmbunătățite de inteligență artificială și pe mai multe date disponibile pentru consumatori, poate duce la un tratament inechitabil și o posibilă excludere financiară și poate crește riscul discriminării indirecte.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...