
Piaţa asigurărilor şi-ar putea menţine o parte din avansul consemnat în 2022. Motorul pieţei va rămâne în continuare zona asigurărilor auto, mai exact segmentul RCA.
Ziarul Financiar anunță că evoluţiile privind preţurile poliţelor, dar şi volumul vânzărilor vor fi factori determinanţi privind ce avans va mai prinde piaţa în 2023.
Anul 2021 s-a terminat cu un ritm de creştere de 24%, în timp ce primele 9 luni din 2022 au adus o creştere de 23% la nivelul pieţei. Cel mai probabil, în anul 2023 ritmul de creştere va rămâne de două cifre.
Însă ianuarie 2023 vine cu prețuri crescute și la poliţele de asigurări generale.
Proiectul de normă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind creşterea contribuţiilor datorate de asigurătorii care activează pe zona asigurărilor generale la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) de la 2,5%, la 4%, în urma efectelor falimentului City Insurance, a fost adoptat la jumătatea lunii decembrie 2022 și va intra în vigoare în această lună.
Prin urmare, românii vor trebui să scoată cel puţin 100 mil. euro din buzunar pentru a acoperi gaura lăsată de City Insurance, potrivit estimărilor ZF.
Precedenta majorare a contribuţiilor plătite de asigurători la FGA a fost în 2 februarie 2022, când ASF a adoptat norma care a crescut contribuţiile de la 1% la 2,5%, în timp ce contribuţiile din zona asigurărilor de viaţă au rămas la nivelul iniţial de 0,4%.
Această modificare a cotei contribuţiei pe care asigurătorii o vor avea de plătit la FGA inevitabil va veni şi cu o majorare a preţului poliţelor, incluzând creşterea tarifelor la poliţele RCA.
Contribuţiile pe care companiile de asigurări le plătesc lunar la FGA se regăsesc în preţurile practicate la produsele de asigurare.