Sectorul asigurărilor pierde tot mai mult teren în România, interesul fiind din ce în ce mai scăzut. Conform statisticilor, anul trecut, în medie, un român cheltuia 1.102 lei (aproximativ 220 de euro) pe an pe asigurări, în timp ce în Europa în aceeași perioadă, se cheltuia în medie 2.400-2.500 euro. Cel mai probabil, spun experții, tinerii nu cunosc neapărat faptul că există și asigurări care oferă oportunități de investiție și economisire.
În țara noastră, sectorul asigurărilor reprezintă doar 1,35% din PIB, în timp ce în Europa ponderea este de 7,3%, conform specialiștilor din domeniu. De asemenea, un studiu al UNSAR arată că, în medie, unei familii de români îi lipsesc peste 132.000 de lei pentru a trece peste un eveniment negativ major, așadar asta arată cât de necesare sunt asigurările de viață.
”Ele sunt în primul rând, o formă de protecție și grijă față de cei dragi. Rezonez extrem de mult cu ideea că "ce iubești, asiguri". Dacă îți iubești familia, e firesc să te gândești la viitorul lor și să iei măsuri pentru a-i proteja financiar, în cazul unor evenimente neprevăzute. Principalul avantaj al asigurărilor de viață este stabilitatea financiară pe care o oferă familiei, în situații dificile precum decesul, accidentele sau bolile grave. Suma asigurată poate ajuta familia să acopere cheltuielile curente, ratele la credite, studiile copiilor sau alte nevoi financiare. Un lucru mai puțin cunoscut în rândul românilor este faptul că există și multe asigurări de viață care oferă și componente de economisire și investiții. Există asigurări de viață cu acumulare de capital, care permit crearea unui fond de economii pentru pensie sau alte obiective”, a declarat Anca Besliu, broker de asigurări de viață, pentru Ziare.com.
De asemenea, aceasta a explicat că ele pot ajuta enorm mai ales în cazul în care există planuri de studii prin care poate fi asigurat viitorul educațional, fiind în fapt o componentă investițională, care oferă posibilitatea de a investi o parte din prime în fonduri mutuale, cu potențial de creștere a capitalului.
”Asigurările de viață nu sunt doar despre deces, ci și despre construirea unui viitor financiar solid pentru asigurat și familia sa. Ele oferă o plasă de siguranță în caz de nevoie, dar și oportunități de economisire și investiții pe termen lung. Recomand tinerilor să ia în considerare o asigurare de viață cât mai devreme posibil. Avantajele sunt numeroase! În primul rând, primele de asigurare sunt mult mai mici pentru tineri. Cu cât te asiguri la o vârstă mai fragedă, cu atât costul asigurării este mai redus, deoarece riscul perceput de asigurător este mai mic. Aceasta înseamnă că poți beneficia de o protecție financiară solidă la un preț avantajos. Odată cu înaintarea în vârstă, crește riscul de a dezvolta diverse afecțiuni, ceea ce poate duce la dificultăți în obținerea unei asigurări de viață sau la prime mai mari. Asigurându-te din timp, eviți aceste probleme și te asiguri că beneficiezi de acoperire completă”, explică expertul.
Așadar, asigurările de viață cu capitalizare sau unit-linked pot fi instrumente excelente pentru tineri în construirea unui viitor financiar solid, însă problema în a le accesa ar fi de fapt mentalitatea și nevoia de educație timpurie, mai spun specialiștii. Din cauză că nu sunt informați, cei tineri și nu numai, mulți nu știu că asigurarea de viaţă cu componentă de economisire poate veni la pachet și cu o sumă de bani înapoi.
”Există asigurări de viață strict pentru protecție, similare cu un RCA sau CASCO. În aceste cazuri, plătești o primă de asigurare pentru a fi protejat financiar în cazul unui eveniment nefericit. Dacă riscul nu se produce, prima plătită acoperă costul protecției. Dar există și variante care îți permit să recuperezi o parte din bani. De exemplu, unele companii oferă retur de primă la finalul contractului, în cazul în care nu s-a produs riscul asigurat. Procentele pot atinge între 30% și 50% din primele plătite, în funcție de condițiile contractuale. Există și asigurări de viață cu componentă de capitalizare/economisire sau investiții unit-linked. Acestea funcționează ca un cont de economii, unde o parte din prima plătită se acumulează în timp. La finalul contractului, primești suma asigurată plus dobânda acumulată. Poți, de asemenea, răscumpăra contractul înainte de termen”, mai spune Anca Besliu.
Însă, foarte important de știut în acest caz că valoarea răscumpărării poate fi mai mică decât suma totală a primelor plătite, mai ales în primii ani de contract, de aceea, este esențial de analizat cu atenție tabelul de evoluție a contractului înainte de semnare, adaugă specialiștii.
Nivelul de conștientizare privind asigurările ar trebui să fie unul mult mai mare în țara noastră, motiv pentru care ar fi necesare o serie de măsuri în acest sens, observă cei din domeniu. Într-adevăr, segmentul asigurărilor de viață a înregistrat în 2023 o creștere de aproximativ 26%, însă situația poate fi îmbunătățită odată cu conștientizarea, dar și cu introducerea unor politici fiscale dedicate acestui segment. Totodată, campaniile de informare ar putea ajuta foarte mult, însă totul depinde și de cadrul economic din țara noastră.
”Schimbarea mentalității românilor față de asigurări începe cu educația. E nevoie să integrăm noțiuni despre asigurări chiar în educația timpurie și să organizăm campanii de informare accesibile publicului larg. Oamenii au nevoie de exemple concrete. Prezentând cazuri reale în care asigurările au făcut diferența, putem demonstra valoarea acestora. De asemenea, consultanții în asigurări joacă un rol esențial. Ei pot ghida clienții, oferind explicații clare și sfaturi personalizate. Putem învăța și din experiența altor țări. În Marea Britanie, de exemplu, există programe educaționale dedicate asigurărilor. În Germania, asigurările sunt profund înrădăcinate în cultura financiară. Iar în SUA, se pune accent pe consilierea financiară personalizată”, a conchis Anca Besliu.