Cum au reușit să scape mai mulți șoferi prinși băuți la volan de dosar penal. Un asistent medical de la Serviciul de Medicină Legală,reținut

Joi, 19 Mai 2022, ora 16:40
2596 citiri
Cum au reușit să scape mai mulți șoferi prinși băuți la volan de dosar penal. Un asistent medical de la Serviciul de Medicină Legală,reținut

Polițiștii anticorupție au făcut miercuri, 18 mai, trei percheziţii domiciliare, dintre care una la sediul unei instituții publice, respectiv Serviciul Județean de Medicină Legală Maramureș - Compartimentul Toxicologie și două percheziții auto, vizând un asistent medical și un biolog, ambii angajați ai instituției în cauză.

Aasistentul medical este cercetat pentru luare de mită în formă continuată (10 acte materiale), sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri în formă continuată (10 acte materiale), fals intelectual în formă continuată( 10 acte materiale) și favorizarea făptuitorului în formă continuată( 10 acte materiale) urmând ca astăzi, persoana să fie prezentată Tribunalului Maramureș cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Sume între 1.000 și 5.000 de lei ca să scapi de dosar penal

Din materialul de urmărire penală administrat în cauză, înregistrată la unitatea de parchet sus-menționată în baza sesizării din oficiu a polițiștilor anticorupție ai Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, au rezultat probe care fundamentează presupunerea rezonabilă că, în cursul perioadei 2016-2021, asistentul medical a primit de la o persoană, cercetată în stare de arest preventiv în cauză, în 10 situații, sume de bani având cuantumuri situate între 1.000 lei și 5.000 lei, provenind de la mai multe persoane (suspecți în cauză), în schimbul facilitării obținerii și înscrierii în buletinele de analiză toxicologică, eliberate la nivelul Serviciului Județean de Medicină Legală Maramureș, a unor valori inferioare ale concentrațiilor de alcool în sânge, astfel încât beneficiarii (depistați anterior în timp ce conduceau autoturisme pe drumuri publice sub influența băuturilor alcoolice) să evite tragerea la răspundere penală pentru faptele comise.

Activitățile de cercetare penală au relevat faptul că asistentul medical este direct implicat în pretinderea și primirea (prin intermediul unei persoane fără calitate specială, aflată în stare de arest preventiv în aceeași cauză) sumei totale de aproximativ 33.000 lei și 800 euro, de la un număr de 10 persoane, suspecți în cauză, în schimbul facilitării obținerii și înscrierii în buletinele de analiză toxicologică (vizând pe cei din urmă) eliberate la Serviciului Județean de Medicină Legală Maramureș a unor valori inferioare ale concentrațiilor de alcool în sânge, în vederea evitării răspunderii penale.

20 de persoane cercetate în dosar

În cauza penală se efectuează cercetări față de un număr de 20 suspecți, pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, fals intelectual, favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

Totodată, în lunile martie și aprilie 2022, polițiștii anticorupție ai Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, în baza ordonanţelor de delegare emise de procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș au efectuat 2 percheziţii domiciliare și 2 percheziții auto, vizând o persoană, fără calitate specială, cercetată pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la dare de mită și trafic de influență și o altă persoană, de asemenea fără calitate specială (cercetată pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la luare de mită în formă continuată și trafic de influență în formă continuată) și au pus în executare mandate de aducere la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, pentru continuarea cercetărilor.

Persoana cercetată pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la dare de mită și trafic de influență a fost ulterior reținută pe o perioadă de 24 de ore și prezentată Tribunalului Maramureș cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, admisă de instanța de judecată.

De asemenea, pe parcursul cercetărilor, polițiștii anticorupție de la Maramureș au ridicat de la sediul Serviciului Județean de Medicină Legală unele eșantioane conținând probe biologice de sânge, în vederea expertizării, precum și documente, înscrisuri și date informatice stocate în memoria unui calculator conectat la un aparat tip “Gazcromatograf“, atestând prelucrarea unor probe de sânge, în cursul perioadei 2016 - 2021.

Citeste si:
Cum a luat fiica lui Tudor Pendiuc „pe datorie” un apartament de lux în Pitești. Inculpat: „Nu mă băgați la spălare de bani, că i l-am vândut!”
Cum a luat fiica lui Tudor Pendiuc „pe datorie” un apartament de lux în Pitești. Inculpat: „Nu mă băgați la spălare de bani, că i l-am vândut!”
Fosta vedetă TVR Ema Pendiuc - fiica lui Tudor Pendiuc, pe vremuri edil PSD al Piteștiului - și-a luat un apartament de 130.000 de euro, un sfert cu „banii jos”, restul pe datoria tatălui....
Ameninţări cu moartea la adresa poliţiştilor de frontieră care au oprit un transport ilegal de lemne în Borșa
Ameninţări cu moartea la adresa poliţiştilor de frontieră care au oprit un transport ilegal de lemne în Borșa
Mai mulţi bărbaţi implicaţi într-un transport de lemne pentru care nu aveau acte au ameninţat poliţiştii de frontieră care i-au oprit în Borşa, judeţul Maramureş. Unul dintre bărbaţi...