Angajarea asistenților în spitale ar putea fi condiționată de examenul de bacalaureat

Miercuri, 01 Iunie 2022, ora 11:38
1874 citiri
Angajarea asistenților în spitale ar putea fi condiționată de examenul de bacalaureat
În momentul actual, nu este necesar examenul de bacalaureat pentru asistenți FOTO Pixabay

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că înscrierea la şcolile post-liceale pentru asistenţi medicali trebuie să presupună promovarea examenului de bacalaureat, precizând că trebuie găsită o soluţie pentru creşterea calităţii pregătirii celor care acced la aceste şcoli postliceale.

Rafila a fost întrebat, miercuri, dacă va vorbi cu ministrul Educaţiei pentru reevaluarea şcolilor post-liceale pentru asistente, având în vedere că multe asistente nu au promovat examenul organizat pentru încadrare pe posturile ocupate în cadrul stării de alertă.

“Acolo avem o problemă pe care o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România. O cunosc chiar foarte bine, preşedintele acestei organizaţii este consilierul meu onorific şi în mod evident cred că trebuie să înţelegem că această profesiune de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca şi cea de medic, presupune competenţe profesionale solide şi dacă am făcut acest pas spre asistenţii medicali cu studii superioare pentru că există facultăţi de asistenţi medicali la toate universităţile de medicină şi farmacie din România, trebuie să înţelegem că şi învăţământul postliceal trebuie să ajungă într-o situaţie în care admiterea la aceste şcoli să presupună promovarea examenului de bacalaureat.

Este un punct de vedere pe care îl am eu ca şi profesor, nu neapărat ca şi ministru al Sănătăţii, dar aveţi dreptate, calitatea şi modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la şcolile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”, a transmis Alexandru Rafila.

El a menţionat că trebuie găsită o soluţie pentru a creşte calitatea pregătirii celor care acces la aceste şcoli post-liceale.

“Pot să am o discuţie cu domnul ministru Câmpeanu, avem o relaţie de colaborare foarte, foarte bună. Trebuie o discuţie mai largă şi cu organismul profesional, cum vă spuneam, al asistenţilor medicali încât să existe o poziţie comună şi să găsim o soluţie încât să crească calitatea pregătirii şi a celor care acced până la urmă la aceste şcoli post-liceale.(…)

Complexitatea profesiunii de asistent medical este evidentă, am văzut şi eu în presă câteva comentarii legate de persoane care nu au reuşit să promoveze acest examen. Nu a fost un concurs, a fost un examen şi Ministerul Sănătăţii a făcut tot ceea ce a depins de el încât toţi cei care au lucrat în pandemie şi au ajutat la acest efort să poată să ocupe pe o perioadă nedeterminată acele posturi. Dar vă daţi seama că noi nu putem substitui candidaţilor. Există acolo noţiuni teoretice care trebuie cunoscute şi poate că foarte mulţi au fost entuziaşti în această perioadă, au ajutat foarte bine, nu pot să fac astfel de comentarii, dar faptul că nu au promovat acest examen sigur că ne pune şi pe noi pe gânduri”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#asistenti medicali, #examen Bacalaureat, #angajare spital , #stiri sociale