Premisele tragediei de la Lacul Morii. Cum a ajuns ASPA o „agenție matrimonială” pentru câinii fără stăpân

Luni, 23 Ianuarie 2023, ora 12:59
4381 citiri
Premisele tragediei de la Lacul Morii. Cum a ajuns ASPA o „agenție matrimonială” pentru câinii fără stăpân
City managerul Diana Pungă, omul care a canalizat activitatea ASPA către adopții, în dauna activității de bază de prindere a câinilor vagabonzi

Tragedia de la Lacul Morii, unde o femeie a fost ucisă de câini în timp ce făcea jogging, are și explicații circumstanțiale: ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor), adică instituția însărcinată cu gestionarea problemei câinilor fără stăpân, s-a ocupat, în 2022, cu precădere, de PR pentru adopții, în dauna activității de bază, respectiv prinderea maidanezilor.

În mod normal, de problema adopției câinilor vagabonzi se ocupă ONG-urile, însă șefa de facto a ASPA, city-managerul Diana Pungă, a decis să aloce circa jumătate din timpul și banii alocați prinderii câinilor pentru a face concurență acestor ONG-uri.

Concret, angajații ASPA, cei care ies pe teren și ar trebui să se ocupă efectiv de prinderea câinilor fără stăpân, sunt șapte echipe formate din 2-3 persoane. Oamenii sunt epuizați fizic și psihic de șefii care au tot felul de idei paralele cu activitatea propriu-zisă, idei menite să-i gâdile orgoliul Dianei Pungă, omul pus de primarul Nicușor Dan să coordoneze activitatea. Practic, activitatea de prindere a devenit secundara, deși asta ar trebui sa facă, au declarat, pentru Ziare.com, surse din administrația Capitalei.

Anul trecut, jumătate din timpul de muncă al acestor echipaje a fost folosit pentru organizarea târgurilor de adopție. Efectiv, doua zile lucrau pentru târguri și maxim trei pentru prindere, activitatea de bază a instituției. Astfel, târgurile aveau loc sâmbătă și/sau duminica. Câini duși acolo pentru o eventuală adopție erau băgați în cuști și cărați cu mașinile dimineața și luați seara. Aceleași cuști și mașini care merg pe teren la prindere. Vorbim de consum de motorină și timp ca și de efortul fizic al hingherilor. A fost vorba de aproximativ 20 de câini pe fiecare de astfel de târg. La târg, pe lângă birocrați, era nevoie și de oamenii care fac teren - hingheri șoferi - pentru că era nevoie de ei în cazul în care ar fi apărut situații complicate, cum ar fi fuga un câine.

Pentru zilele de weekend lucrate, erau folosite cam două echipaje de teren, oameni care își luau liber luni și încă o zi, când aveau nevoie. S-a creat astfel un haos și, practic, au fost zile când la lucru au mai rămas doar doi șoferi care să plece pe teren cu mașinile la prindere. În consecință, anul trecut au fost capturați cei mai puțini câini din ultimii 5 ani. Conform datelor încă neoficiale, cifra este undeva sub 1500 de câini fără stăpân.

Tabloul complet al tragediei de la Lacul Morii cuprinde șapte Primării (6 de Sector, plus cea Generală) funcționând într-un haos legislativ în ce privește răspunderile fiecăreia, instituții care nu funcționează sau consumă resurse aiurea (ASPA, poliția locala sector 6 sau București, poliția animalelor, primarii) și lipsa de educație a oamenilor care aruncă câinii pe marginea drumului în loc să cheme ASPA.

#ASPA maidanezi, #Lacul Morii, #femeie moarta, #caini vagabonzi, #caini fara stapan Bucuresti, #NIcusor Dan, #diana punga , #stiri Nicusor Dan