Un programator, Neil Agarwhal, a creat un simulator de asteroizi care pot lovi Pământul, pe baza cercetărilor mai multor oameni de știință din Statele Unite și Marea Britanie. Cum oricând poate apărea pericolul prăbușirii unui asteroid în întreaga lume, am efectuat experimentul pentru București. Impactul unei roci spațiale care ar lovi capitala României ar fi unul catastrofal: peste 937.000 de oameni ar muri, în cazul unui asemenea eveniment neprevăzut.
În prezent, astronomii monitorizează peste 2.200 de asteroizi potențial periculoși cu o lățime mai mare de 0,6 mile (1 kilometru), în vecinătatea orbitală a Pământului. Din fericire, este rar ca unul să treacă suficient de aproape de planeta noastră, pentru a reprezenta o amenințare reală, potrivit Space.
Dar asta nu înseamnă că impactul unui asteroid asupra Pământului nu ar fi posibil în viitor. Oricine este interesat să vadă ce s-ar întâmpla dacă o piatră spațială atât de mare s-ar întâmpla să lovească planeta noastră, așa cum s-a petrecut cu impactul asteroidului Chixculub, din Mexic, care a ucis dinozaurii, acum 66 de milioane de ani.
Asteroid Launcher este o nouă aplicație web, care poate fi accesată de pe calculator sau smartphone AICI. Pasionații de asteroizi pot accesa siteul, seta diametrul rocii, viteza de impact și unghiul de impact.
Apoi, pot alege de pe harta care se deschide din Google Maps, orașul sau localitatea unde pot trimite experimental un asteroid. Am ales și noi un asteroid cu diametrul de 500 de metri, care lovește Bucureștiul cu viteza de 35 de kilometri pe secundă, sub un unghi de 45 de grade.
Rezultatul impactului asupra capitalei României (care are populația de 1.785.000 de locuitori, în 2022) a fost unul catastrofal: 937.828 de morți (52,5% din total), o explozie de 50 Gigatone TNT, care ar crea un crater cu o lățime de 14 kilometri și o adâncime de 649 de metri. Evenimentul se poate produce în medie, o dată la 510.000 de ani.
NASA a detectat un fenomen alarmant: O undă de șoc misterioasă a spart magnetosfera Pământului VIDEO
În cazul Clujului (308.000 de locuitori, în 2022), numărul de morți ar fi de 165.566 (53,7% din total), iar craterul ar fi tot de 14 kilometri lățime și 649 de metri adâncime.
Specialiștii au experimentat impactul unui asteroid, asemănător cu 99942 Apophis, care ar fi programat să treacă prin apropierea Pământului în 2029, asupra orașului Los Angeles, din Statele Unite. Impactul ar lăsa un crater cu o lățime de 7,5 kilometri și ar provoca 5,5 milioane de morți.