Pământul a fost lovit de 190 de asteroizi colosali: Unde sunt situate cele mai mari cratere din lume VIDEO

Joi, 17 Februarie 2022, ora 00:30
4569 citiri
Pământul a fost lovit de 190 de asteroizi colosali: Unde sunt situate cele mai mari cratere din lume VIDEO
Un asteorid a produs extincția speciilor de pe Pământ FOTO: Live Science

Oamenii de știință au descoperit că cel puțin 190 de asteroizi colosali au lovit Pământul, ceea ce a produs adevărate cataclisme și cratere uriașe în scoarța terestră. Aceste roci spațiale care au provocat impacturi de mari proporții au aterizat, cele mai multe, în America de Nord (32%), Europa (22%) și Asia/Rusia (16%).

Experții au comunicat faptul că nu orice asteroid care intră în atmosfera planetei noastre ajunge la sol. NASA a precizat că obiectele cosmice care au un diametru mai mic de 25 de metri, de obicei, nu trec de învelișul gazos care înconjoară Terra, potrivit Live Science.

Vitezele uriașe ale asteroizilor încălzesc gazele din atmosferă, care ard roca spațială, pe măsură ce aceștia trec prin ele. ”Atmosfera ne protejează de impacturi”, a spus Paul Chodas, directorul Centrului NASA pentru studiul obiectelor din apropierea Pământului de la Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Statele Unite.

Spre exemplu, un meteor cu lățimea de 17 metri a explodat la Chelyabinsk, în Rusia, în 2013, creând o undă de șoc puternică care a spart toate geamurile din oraș și a provocat răni oamenilor.

Cu toate astea, el nu a creat un crater, deoarece obiectul nu a atins solul, a ars în atmosferă, dizolvându-se în bucăți mici, a explicat Gerhard Drolshagen, fizician de la Universitatea Oldenburg, Germania.

Dar experții au descoperit cel puțin 190 de cratere de impact pe suprafața Pământului, lucru care demonstrează că unii asteroizi de mari dimensiuni, au trecut prin atmosferă și au lovit catastrofal solul.

Dintre craterele cunoscute, 44 măsoară 20 de kilometri în diametru sau mai mult. Vă prezentăm mai jos cele mai mari cratere produse de asteroizi, din istoria Pământului.

1.Craterul Vredefort, Africa de Sud

Cel mai mare crater de impact de pe Pământ este cel denumit Vredefort din Africa de Sud, el având o lățime de 160 de kilometri și a fost creat probabil, după estimările cercetătorilor, în urmă cu aproximativ 2 miliarde de ani.

Craterul s-a erodat în timp, dar oamenii de știință au estimat că asteroidul care a lovit acolo avea un diametru de 10-15 kilometri. ”Acesta este mai mare decât cel care a ucis dinozaurii, dar cu mult înainte de apariția lor”, a spus Chodas.

Invenție minune a cercetătorilor din Statele Unite: Dispozitivul care poate salva Pământul

2.Craterul Chicxulub, Mexic

Craterul Chicxulub din Peninsula Yucatan, Mexic are dimensiuni similare, având o lățime de 180 de kilometri, conform NASA. El a fost creat de un asteroid de 12 kilometri lățime, care a lovit Pământul catastrofal, în urmă cu 66 de milioane de ani.

Ciocnirea a dus la dispariția a 75% dintre speciile de pe Terra, inclusiv a dinozaurilor. Impactul a creat un nor de praf care a învăluit Pământ, blocând razele Soarelui, timp de ani de zile.

Descoperire ciudată privind apariția vieții pe Pământ: Totul ar fi început cu o doză de cianură

3.Craterul Sudbury, Canada

Bazinul Sudbury din Ontario, Canada, ocupă locul trei ca mărime, în topul craterelor produse de asteroizii care au lovit Pământul. Acesta a avut probabil un diametru cuprins între 9 și 15 kilometri, el lovind în urmă cu aproximativ 1,8 miliarde de ani.

Asteroidul a creat un crater de cel puțin 200 de kilometri lățime, însă acum el mai are în jur de 50 de kilometri.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#asteroid Pamant, #cratere impact Terra, #cele mai mari cratere, #asteroizi impact Pamant, #asteroizi NASA , #descoperire
Comentarii
Poza TMLP
TMLP
rank 5
Pământul a fost lovit de 190 de asteroizi colosali: