Radarul NASA emite un semnal, notificând oamenii de știință că a fost detectat un asteroid capabil să distrugă lumea și care ar putea lovi Pământul în 10 ani.
Guvernele lumii sunt rapid alertate despre un eveniment potențial catastrofal, permițându-le să elaboreze un plan pentru a informa publicul.
Cu un an înainte de impact, agențiile spațiale din toate țările lansează rachete nucleare de deviere cu speranța de a împinge imensul asteroid departe de planeta noastră – dar misiunea eșuează.
FEMA (Federal Emergency Management Agency, agenția federală a guvernului Statelor Unite responsabilă pentru coordonarea și gestionarea răspunsurilor la dezastre și situații de urgență) ordonă evacuări masive în zona de impact cu luni înainte, iar publicul este avertizat să se aștepte la cele mai grave scenarii, având doar câteva ore la dispoziție.
Deși NASA a afirmat că un astfel de scenariu este puțin probabil să se întâmple în viitorul apropiat, un asteroid a lovit Pământul recent și a fost detectat cu doar opt ore înainte de impact.
Roca mică din spațiu care a trecut peste Filipine avea doar trei metri în diametru, dimensiune insuficientă pentru a declanșa alarme.
Un raport emis de Casa Albă în 2021 a recomandat că o misiune de recunoaștere ar fi necesară dacă un asteroid cu un diametru de cel puțin 50 de metri ar putea lovi Pământul în următorii 50 de ani.
Raportul a clasificat un asteroid cu un diametru de 1.000 de metri ca o „posibilă catastrofă globală,” un asteroid cu trei mile (aproximativ 4.8 km) ca „peste pragul catastrofei globale” și un obiect cu șase mile (aproximativ 9.7 km) ca fiind capabil să provoace o „extincție în masă.”
Cu toate acestea, NASA, FEMA și Națiunile Unite au realizat un exercițiu în aprilie pentru a evalua pregătirea Pământului în cazul detectării unui asteroid distrugător de lume, constatând că ar fi nevoie de cel puțin 14 ani de avertizare.
Telescoapele de pe sol ale NASA identifică asteroidul uriaș, comparându-l cu alte roci spațiale dintr-o bază de date pentru a se asigura că este unul nou descoperit.
Agenția spațială are mai multe proiecte care scanează cerul, inclusiv Catalina Sky Survey, care a detectat asteroidul de joi.
Aceste sisteme de avertizare timpurie includ și NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer), o navă spațială echipată cu un telescop infraroșu cu câmp larg care funcționează pe două intervale de lungimi de undă.
Odată ce obiectul este detectat, astronomii analizează datele privind strălucirea și mișcarea pentru a verifica dacă nu cumva este un obiect cunoscut.
Echipele raportează apoi descoperirile lor către Minor Planet Center (MPC), singura locație la nivel mondial pentru raportarea asteroizilor, planetelor minore și cometelor.
MPC și NASA colaborează pentru a determina orbita asteroidului și pentru a prezice dacă traiectoria sa reprezintă o amenințare pentru Pământ.
Echipa descoperă că roca spațială este probabil să ajungă la cinci milioane de mile de planeta noastră și trimite alerte către alte agenții din întreaga lume, conform NASA.
Acum că lumea este conștientă de amenințarea iminentă, agențiile spațiale din toate țările colaborează pentru a devia asteroidul la aproximativ doi ani după detectare.
NASA a testat în 2022 o strategie numită Double Asteroid Redirection Test (DART), care a lovit un asteroid cu 22.500 de kilometri pe oră, lăsând o uriașă masă de praf și roci și schimbând cu succes traiectoria acestuia.
Acest asteroid nu amenința planeta noastră, dar agenția spațială ar putea folosi strategia pentru a devia un asteroid distrugător de lume.
Cu toate acestea, în februarie, șeful apărării planetare de la NASA a avertizat că o misiune asemănătoare cu DART nu ar putea fi realizată dacă impactul trebuie să aibă loc în mai puțin de cinci ani.
În pregătirea lansării ultimei soluții a umanității, NASA și partenerii internaționali studiază o serie de opțiuni, inclusiv nave spațiale și arme nucleare.
Grupul decide să atace asteroidul cu bombe nucleare la aproximativ cinci ani după detectare și începe testarea unui prototip.
Apoi, cu doi ani înainte de impact, echipele trimit explozive și un dispozitiv de detonare la o distanță mică de asteroid.
Kaliat Ramesh, profesor de inginerie mecanică și știința materialelor la Universitatea Johns Hopkins, a declarat pentru VOX: „Am estima că ar fi nevoie de o energie echivalentă cu aproximativ 200 de gigatone de TNT (trinitrotoluen, un compus chimic utilizat în principal ca exploziv) pentru a distruge complet un asteroid cu un diametru de 12 mile.”
Un gigaton este egal cu un miliard de tone de TNT, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de 10 milioane de bombe de dimensiunea celei de la Hiroshima pentru a distruge imensul asteroid care se apropie de Pământ.
Singurele rachete capabile să transporte astfel de încărcături masive de bombe nucleare ar fi probabil Sistemul de Lansare Spațială (SLS) al NASA și Starship-ul lui Elon Musk de la SpaceX, dar niciunul dintre acestea nu a fost testat în astfel de misiuni.
Opțiunea nucleară ar fi mai rapidă, un concept familiar fanilor filmului din 1998 „Armageddon”, cu Bruce Willis și Ben Affleck în rolurile principale.
În film, NASA trimite un grup de foratori subacvatici pentru a exploda un asteroid care se îndreaptă spre Pământ și a salva umanitatea cu doar 18 zile înainte de impact.
În lunile dinaintea impactului, organizațiile globale, cum ar fi Biroul de Coordonare a Apărării Planetare (PDCO), ar crea scenarii detaliate ale impactului, estimând raza de distrugere, efectele atmosferice și posibilele consecințe globale.
Calculele exacte care prevăd locul exact unde un asteroid ar lovi Pământul ar deveni, totuși, disponibile doar pe măsură ce asteroidul ajunge în raza de acțiune a radarului, un proces pe care noile radare din spațiu profund ar putea să-l accelereze.
Informațiile colectate de organizațiile globale sunt trimise către FEMA și alte grupuri de urgență pentru a alerta oamenii din zona de impact, permițând evacuări masive cu luni înainte ca roca spațială să lovească Pământul.
Echipele ar începe, de asemenea, să formuleze planuri de salvare și să adune echipe de ajutor care ar fi desfășurate aproape imediat după impact pentru a salva cât mai multe vieți posibil.
Un raport NASA publicat în 2023 estima că toți cei aflați în raza de 300 de mile de zona de impact, aproximativ 150 de milioane de oameni, „ar trebui fie să evacueze, fie să găsească un adăpost adecvat sau să construiască unul”.
Pe măsură ce se apropie ora limită, oamenii ar fi instruiți să rămână în adăposturile lor, în timp ce primesc actualizări și direcții constante.
Impactul asteroidului ar provoca o devastare pe scară largă, declanșând tsunami-uri care ar distruge regiunile costiere și unde masive de șoc și cutremure.
Sistemele electrice și de comunicație din întreaga lume ar ceda aproape instantaneu.
Soarele ar fi acoperit de o masă uriașă de praf generată de impact, ceea ce ar duce la o scădere considerabilă a temperaturilor și la apariția unei „ierni nucleare” care ar putea dura decenii întregi.
Pământul ar fi cufundat în întuneric, în timp ce incendii imense ar arde neîncetat, consumând oxigenul din atmosferă.
Miliarde de oameni ar fi morți, iar cei care ar supraviețui s-ar confrunta cu foamete, temperaturi extrem de scăzute și prăbușirea infrastructurii civilizației, scrie Dailymail.