Descoperirea care a uimit experții din SUA: Tsunami gigantic de 4,5 de kilometri înălțime, propagat pe tot globul VIDEO

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 01:17
24774 citiri
Descoperirea care a uimit experții din SUA: Tsunami gigantic de 4,5 de kilometri înălțime, propagat pe tot globul VIDEO
Asteroidul care a lovit Pământul în Mexic a produs un tsunami gigantic FOTO: ABC Net

O echipă de oameni de știință condus de către Universitatea Michigan din Statele Unite, care a publicat un studiu în revista Advancing Earth and Space Science pe 4 octombrie 2022, a descoperit că impactul asteroidului ce a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani a fost unul devastator.

Astfel, evenimentul produs în peninsula Yucatan din Mexic a generat un tsunami gigantic de 4,5 kilometri înălțime, care s-a propagat în toată lumea, în doar 48 de ore.

Craterul denumit Chicxulub din Mexic este locul în care asteroidul cu un diametru de 14 kilometri a lovit planeta noastră, ducând la dispariția dinozaurilor. Coliziunea a creat un tsunami colosal global, care a devastat coastele din America de Nord și până în Australia și Noua Zeelandă, potrivit EurekAlert.

Cercetătorii au studiat sedimente antice din peste 100 de situri din întreaga lume, pentru a vedea cum au perturbat valurile uriașe rezultate în urma impactului asteroidului înregistrările geologice.

Descoperire revoluționară ce schimbă manualele de fizică și chimie: Un mister de 200 de ani descifrat VIDEO

”Acest tsunami a fost suficient de puternic pentru a perturba și eroda sedimentele din bazinele oceanice din jumătate de glob, lăsând fie un gol în înregistrările geologice, fie un amestec de sedimente mai vechi”, a spus Molly Range, de la Universitatea Michigan și autorul principal al studiului.

Când asteoridul a lovit peninsula Yucatan din Mexic, în Cretacicul târziu, dinozaurii erau încă în viață. Corpul spațial a ucis trei sferturi din viața de pe Pământ, printre supraviețuitori fiind strămoșii păsărilor și oamenilor moderni.

Echipa de cercetători a analizat straturile geologice asociate cu impactul asteroidului și cu consecințele imediate. Experții au modelat propagarea tsunami-ului gigantic în două etape: primul model a estimat undele imediate de la evenimentul de impact, iar al doilea a modelat modul în care acesta s-a propagat de la sursă la scară globală.

Oraș unic pe Pământ, fără mașini și poluare: Metropola verde nemaivăzută, un adevărat paradis VIDEO

Analiza a constatat că la aproximativ 2,5 minute de la impactul asteroidului, un zid de apă, un val gigantic de 4,5 kilometri înălțime a fost împins din locul dezastrului. La 10 minute după impact, tsunami a ajuns la 220 de kilometri, având înălțimea de 1,5 kilometri.

La o oră după impact, tsunami-ul se răspândise în afara Golfului Mexic și Atlanticului de Nord. După 4 ore, valurile trecuseră prin Calea maritimă a Americii Centrale și în Oceanul Pacific.

La 24 de ore, tsunami-ul a traversat cea mai mare parte a Pacificului și a Atlanticului și a intrat în Oceanul Indian, de ambele părți. La 48 de ore după impact, valurile ajunseseră pe toate coastele din întreaga lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Turneul ATP de la Acapulco, câștigat pentru al doilea an consecutiv de același jucător
Turneul ATP de la Acapulco, câștigat pentru al doilea an consecutiv de același jucător
Tenismanul australian Alex De Minaur a câştigat pentru al doilea an consecutiv turneul ATP 500 de la Acapulco (Mexic), dotat cu premii totale de 2.206.080 de dolari, în finala căruia l-a...
Crime în serie înainte de alegeri. Doi candidați la primăria unui oraș din Mexic au fost împușcați mortal în aceeași zi
Crime în serie înainte de alegeri. Doi candidați la primăria unui oraș din Mexic au fost împușcați mortal în aceeași zi
Armando Perez şi Miguel Angel Zavala, doi candidaţi la primăria micului oraş Maravatio din centrul Mexicului au fost împuşcaţi mortal într-o singură zi, informează miercuri, 28 februarie,...
#asteroid, #asteroid impact pamant, #crater impact asteroid Pamant, #Mexic, #yucatan caraibe oceanul atlantic , #descoperire