În noaptea de 17 spre 18 septembrie 2024, cerul României va fi gazda unui fenomen astronomic impresionant: eclipsa parțială de Lună. Acest eveniment coincide cu Luna Plină, când Luna se află la 180 de grade față de Soare, și va fi vizibil și în țara noastră. Eclipsa parțială de Lună adaugă un element special la fiecare Lună Plină, oferind un spectacol ceresc rar și fascinant.
Conform astronomului Adrian Șonka de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București, eclipsa parțială va începe în noaptea de 17 spre 18 septembrie (marți spre miercuri), când Luna se va afla la granița dintre constelațiile Aquarius și Pisces. În această perioadă, planeta Saturn va fi vizibilă în dreapta Lunii, scrie Digi24.
Începutul eclipsei: Ora 03:39 - Luna intră în penumbra Pământului și se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. La început, culoarea Lunii nu se va schimba mult, deoarece penumbra Pământului nu este foarte opacă.
Intrarea în umbra pământului: Ora 05:11 - În acest moment, Luna va începe să fie parțial în umbră.
Maximul eclipsei: Ora 05:44 - Aproximativ 4% din Lună va fi în umbra Pământului, iar fenomenul va oferi o nuanță diferită părții superioare a Lunii. Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest.
Sfârșitul eclipsei: Ora 07:05 - Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea obișnuită, ieșind complet din penumbra Pământului.
În timpul eclipsei, pentru a avea o vizibilitate bună a fenomenului, este recomandat să privești către orizontul de sud-vest, unde Luna se va afla foarte jos pe cer. Pe tot parcursul nopții, Saturn va fi vizibil în apropierea Lunii, adăugând un plus de spectaculozitate evenimentului.