La 7 octombrie, Hamas a comis violențe sexuale sistematice în Israel. "O apocalipsă de cadavre și fete goale sub ameninţarea armei" RAPORT

Joi, 22 Februarie 2024, ora 10:08
3277 citiri
La 7 octombrie, Hamas a comis violențe sexuale sistematice în Israel. "O apocalipsă de cadavre și fete goale sub ameninţarea armei" RAPORT
Un soldat israelian inspectează un kibuț distrus de teroriștii Hamas FOTO: Hepta

O organizație israeliană a publicat un raport miercuri, 21 februarie, din care reiese faptul că atacurile Hamas din Israel de la 7 octombrie 2023 au dus la violenţe sexuale sistematice şi premeditate, informează AFP.

Oficialii israelieni au acuzat Hamas că şi-a înmulţit agresiunile sexuale, inclusiv violuri şi acte de mutilare genitală, lucru pe care mişcarea palestiniană l-a negat întotdeauna.

Insuficienţa relatărilor directe şi publice ale supravieţuitorilor şi absenţa expertizelor medico-legale nu au permis până acum să se stabilească o imagine clară a acestor abuzuri şi a amplorii lor.

Raportul Asociaţiei Centrelor de Ajutor pentru Victimele Violului din Israel (ARCCI), care gestionează centrele de luptă împotriva violenţelor sexuală din întreaga ţară, descrie abuzurile ca parte integrantă a atacurilor de la 7 octombrie.

În acest sens, documentul subliniază "asemănările" dintre toate atacurile - asupra festivalului de muzică Nova, asupra kibbutzurilor, asupra bazelor militare şi asupra persoanelor care au fost luate ostatice.

Au fost comise violenţe sexuale "sistematic şi deliberat împotriva civililor israelieni", notează raportul, pe baza mărturiilor şi interviurilor cu martori (dar nu victime), uneori citate din mass-media.

Relatările martorilor oculari despre violenţa sexuală au inundat mass-media după 7 octombrie, în special din partea supravieţuitorilor festivalului Nova, unde 3.000 de tineri sărbătoreau la mai puţin de 10 km de Gaza. 364 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Raportul ARCCI menţionează în special "violuri, multe dintre ele în grup, sub ameninţarea armei".

Documentul citează un supravieţuitor al atacului de la Festivalul Nova care descrie "o apocalipsă de cadavre, fete goale, unele în partea superioară a corpului, altele în partea de jos".

În kibbutzul Beeri, unde au fost ucişi 90 de locuitori, lucrătorii de pe salvare au declarat că au găsit "cadavre cu semne ale unui atac sexual".

Agresiunile sexuale au fost, de asemenea, documentate la bazele militare atacate, se mai arată în raport, citând un militar care se afla într-una dintre baze şi care a spus că a văzut cel puţin zece cadavre de femei soldat cu semne clare de violenţă sexuală.

Ostaticii care au fost eliberaţi între timp au vorbit, de asemenea, despre agresiune sexuală, a adăugat raportul. Cum este şi cazul lui Chen şi Agam Goldstein, care, după ce au fost eliberaţi după 51 de zile de detenţie, au spus că au întâlnit "cel puţin trei ostatice care au fost agresate sexual în timpul captivităţii lor".

Raportul, care include descrieri uneori scabroase, menţionează, de asemenea, mutilarea victimelor, inclusiv a bărbaţilor.

În mass-media, martorii atacului Hamas au vorbit despre violuri, violenţe sexuale, acte de mutilare genitală, uneori în faţa membrilor familiei, vecinilor sau rudelor victimei.

Aceste acuzaţii fac obiectul unor investigaţii complexe în Israel, îngreunate de absenţa examinărilor post-mortem în haosul zilelor care au urmat atacului şi în contextul în care tradiţia religioasă evreiască recomandă o îngropare rapidă a morţilor.

Reprezentanta specială a ONU pentru violenţa sexuală în conflicte, Pramila Patten, a vizitat Israelul la sfârşitul lunii ianuarie, unde a cerut femeilor victime ale presupuselor infracţiuni sexuale de la 7 octombrie să "rupă tăcerea" şi să spună ce au suferit.

La începutul lunii decembrie, UNICEF a condamnat "violenţa sexuală" comisă împotriva femeilor israeliene la 7 octombrie, o condamnare despre care Israelul a spus că a fost târzie şi insuficientă, deoarece nu a menţionat făptaşii, atacatorii Hamas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Fără abateri profesionale în cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon, relevă raportul comisiei interne. Posibilă depășire gravă de competență a unei asistente
Fără abateri profesionale în cazul morților de la Spitalul Sf. Pantelimon, relevă raportul comisiei interne. Posibilă depășire gravă de competență a unei asistente
Nu a existat "nicio abatere profesională" care să fi determinat decesul a 20 de pacienţi, în perioada 4-7 aprilie, reiese din raportul comisiei interne de analiză a Spitalului Clinic de...
#atac 7 octombrie, #Israel Hamas, #violente sexuale, #Hamas, #raport, #violuri, #razboi Israel Hamas , #Israel