Primele pedepse pentru asaltul fanilor lui Trump asupra Capitoliului. Americanul fotografiat cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi merge la închisoare VIDEO

Joi, 25 Mai 2023, ora 09:26
2210 citiri
Primele pedepse pentru asaltul fanilor lui Trump asupra Capitoliului. Americanul fotografiat cu picioarele pe biroul lui Nancy Pelosi merge la închisoare VIDEO
Richard Barnett, după ce ieșit din sala de instanță FOTO / captură video Twitter Jordan Fischer

Un american care în timpul asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 a fost fotografiat stând cu picioarele ridicate pe o masă din biroul lui Nancy Pelosi, fosta șefă democrată a Camerei Reprezentanţilor, a fost condamnat la patru ani şi jumătate de închisoare, relatează AFP.

La 6 ianuarie 2021, Richard Barnett a intrat în clădirea Congresului alături de mii de susţinători ai lui Donald Trump, în timp ce congresmenii certificau victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

El a fost fotografiat de AFP în biroul şefei Camerei Reprezentanţilor de la acea vreme, Nancy Pelosi, cu picioarele pe un birou. Fotografia a devenit virală şi a permis poliţiei să îl aresteze rapid.

Potrivit rechizitoriului, Richard Barnett, un susţinător al mişcării conspiraţioniste Qanon, i-a lăsat un mesaj jignitor democratei şi i-a furat un plic pe care aceasta îl semnase.

La începutul acestui an, el a fost judecat de un tribunal federal din Washington şi condamnat, printre altele, pentru „obstrucţionarea procedurilor oficiale”, „furt” şi „intrarea într-o clădire oficială cu o armă periculoasă”, în acest caz un baston cu electroşocuri.

Fotografia incriminatoare, scoasă la vânzare cu autograf

În timpul procesului, bărbatul de 60 de ani s-a arătat sfidător, susţinând că a fost „împins în interiorul” Capitoliului de către mulţime.

El nu a manifestat niciun regret şi „a căutat să profite de notorietatea sa” încercând să vândă copii ale celebrei fotografii, cu autograf, pentru 100 de dolari, au declarat procurorii.

Peste 1.000 de persoane au fost arestate de la acest atac şi aproape 300 au fost condamnate la închisoare. Pedeapsa maximă a fost de 14 ani închisoare şi a fost primită de un bărbat care avea deja un lung cazier.

Joi, fondatorul miliţiei de extremă-dreapta Oath Keepers, Stewart Rhodes, urmează să fie condamnat şi el şi ar putea primi o pedeapsă mult mai mare.

În noiembrie, el a fost găsit vinovat de „răzvrătire”, o acuzaţie rară şi gravă, iar procurorii au cerut 25 de ani de închisoare.

#atac Capitoliul SUA, #Donald Trump, #Nancy Pelosi, #condamnare , #SUA