Pagina de Facebook a Societății de Transport București (STB) a fost atacată informatic și apoi închisă, a anunțat transportatorul bucureștean de suprafață. Atacul a venit după ce mai multe conturi ale instituțiilor publice de transport au suferit incidente similare în ultimele luni.
„Din cauza intensificării atacurilor informatice, STB SA informează că, începând cu data de 11 septembrie 2024, pagina Societatea de Transport București – STB SA, găzduită de rețeaua Facebook (META) a fost închisă. Un nou cont și o noua pagină a Societății de Transport București STB SA vor fi lansate pe rețeaua Facebook, începând de săptămâna viitoare. Vom continua să informăm publicul călător prin intermediul rețelelor sociale Instagram și X, aplicația InfoTB, prin intermediul paginii web: www.stb.ro și mass-media”, se arată în comunicatul dat publicității de STB, potrivit Club Feroviar.
Societatea de Transport București nu este singura societate de transport care este ținta atacurilor informatice.
„Din cauza unui atac cibernetic, RATBV întâmpină dificultăți la emiterea titlurilor de călătorie. Incidentul nu a vizat direct RATBV, ci un furnizor de sisteme informatice al societății noastre, afectând însă și activitatea de programare și urmărire a vehiculelor de transport public de călători. Din cauza unui atac cibernetic produs asupra infrastructurii IT a unuia dintre furnizorii de sisteme informatice pentru RATBV, societatea noastră întâmpină unele dificultăți în desfășurarea activităților de eliberare și încărcare carduri de transport, precum și în programarea vehiculelor pentru îndeplinirea planului de transport”, informa transportatorul public brașovean la finele anului trecut, după cum a relatat atunci Club Feroviar.
De atacuri cibernetice nu a scăpat nici operatorul feroviar de stat SNTFC CFR Călători. În septembrie 2023, pagina de Facebook a CFR Călători a devenit indisponibilă, după ce a fost atacată de hackeri via Mongolia.
Recent, Ziare.com a realizat un interviu cu un reprezentant al Directoratului Național de Securitate Cibernetică explicând fenomenul care a luat amploare cu precădere în ultimul an, precum și modurile în care românii se pot proteja și de atacuri online care vizează frauda financiară, dar și manipulările în campania electorală prin intermendiul deepfake
Interviul poate fi urmărit AICI.
razboi hibrid nene, setebeu e o amenintare constanta la adresa... Vezi tot