Grupul Electrica a anunțat luni, 9 decembrie, că este supus unui atac cibernetic. Specialiștii companiei spun că sistemele critice nu au fost afectate, dar lansează un avertisment pentru consumatori cu privire la potențiale mesaje suspecte în cazul în care atacatorii ar putea obține și date personale.
UPDATE 13.25: Ministerul Energiei a precizat, în urma atacului cibernetic asupra sistemelor informatice ale Distribuţie Energie Electrică România (DEER), că a fost iniţiată o analiză tehnică detaliată, iar hash-urile au fost colectate pentru a identifica conţinutul şi posibila origine a atacului. Serverele urmează să fie supuse unor verificări riguroase iar back-up-ul datelor este izolat şi în siguranţă.
„Reiterăm necesitatea adoptării de urgenţă a Ordonanţei de Urgenţă privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE). Proiectul se află în prezent în avizare interministerială la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. CRISCE va avea resursele şi personalul necesar pentru prevenirea, gestionarea şi descurajarea acestor atacuri, asigurând securitatea energetică a României”, subliniază Ministerul Energiei.
Ministerul mai arată că un atac de tip ransomware este un atac cibernetic în care hackerii folosesc un software maliţios pentru a bloca accesul la datele sau sistemele victimei prin criptare. Ulterior, aceştia cer o răscumpărare (ransom), de obicei în criptomonede, pentru a oferi cheia de decriptare necesară pentru a recupera datele.
Știrea inițială
„Dorim să subliniem că nu sunt afectate sistemele critice ale Grupului, iar eventualele disfuncționalități apărute în interacțiunea cu consumatorii noștri sunt efecte ale măsurilor de protecție a infrastructurii interne. Aceste măsuri sunt temporare și au rolul de a asigura securitatea întregului sistem”, a transmis într-un comunicat Grupul Electrica.
Reprezentanții companiei spun că prioritatea o reprezintă menținerea continuității în distribuția și furnizarea energiei electrice, precum și protejarea datelor personale gestionate, și a celor operaționale ale tuturor entităților din cadrul Grupului Electrica.
„Vom continua să informăm publicul despre evoluția situației și măsurile întreprinse pentru remedierea acesteia. În acest context, recomandăm consumatorilor noștri să fie atenți la orice mesaje suspecte primite în numele companiei și să evite furnizarea de date personale prin canale nesecurizate”, mai transmite Electrica.
Grupul Electrica oferă servicii pentru aproximativ 4 milioane de utilizatori și are o arie de cuprindere națională - cu organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru furnizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.
În momentul publicării acestei știri, site-ul oficial al companiei, electrica.ro, nu putea fi accesat.
Sariti Psd-isti, sariti Pnl-isti,... Vezi tot