Cum îți poți pierde contul de Facebook din cauza unor mesaje-capcană. „Tu ești în videoclip”

Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 08:55
2970 citiri
Cum îți poți pierde contul de Facebook din cauza unor mesaje-capcană. „Tu ești în videoclip”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a transmis că au revenit atacurile pe social-media prin intermediul mesajelor.

Reprezentanții instituției spun că aceste atacuri funcționează cu link-uri malițioase și cei vizați își pot pierde conturile.

„Au revenit atacurile cu link-uri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele social media.

📲 Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video' sau 'tu ești în videoclip'.

🇷🇴 Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză și conțin de regulă un link malițios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului și a-l determina să dea click.

📱 De obicei, accesarea acelui link nu afișează nimic pe dispozitiv, dar poate duce la pierderea accesului pe contul de social media folosit în acel moment”, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică.

Dacă ați accesat acel link, sunt câțiva pași de securitate care trebuie urmați.

„👩‍🏫 În cazul în care ați făcut click pe acel link sau vedeți că din contul dvs. s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să:

1. Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA)

2. Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces.

Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte.

3. Verificați aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute.

4. Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat.

5. Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus)”, au mai transmis experții.

Citeste si:
Site-ul ministerului Apărării a fost atacat de hackeri. Cum au reacționat autoritățile
Site-ul ministerului Apărării a fost atacat de hackeri. Cum au reacționat autoritățile
Ministerul Apărării anunţă că sâmbătă, 28 mai, în jurul orei 04.30 a avut loc un atac cibernetic de tip DDOS, asupra versiunii în limba engleză a paginii de internet a Ministerului...
Revoltă pe Facebook după ce doi pensionari din Iași au postat imagini cu uliul pe care l-au omorât: "A fost prins de a mea soțioară”
Revoltă pe Facebook după ce doi pensionari din Iași au postat imagini cu uliul pe care l-au omorât: "A fost prins de a mea soțioară”
Doi ieșeni din comuna Țuțora, județul I nuași au devenit subiect de discuție între iubitorii de animale după ce au postat pe Facebook o poză cu un uliu mort. Cei doi pensionari s-au...