Posibila cauză alarmantă pentru creșterea numărului de atacuri de cord la tineri. Cum o singură decizie i-a lăsat pe cei de 20 de ani cu "vârsta inimii" de 60 de ani

Luni, 11 Noiembrie 2024, ora 22:15
5742 citiri
Posibila cauză alarmantă pentru creșterea numărului de atacuri de cord la tineri. Cum o singură decizie i-a lăsat pe cei de 20 de ani cu "vârsta inimii" de 60 de ani
Tânăr care are o durere în piept FOTO Pixabay

Cercetătorii au identificat o posibilă cauză alarmantă pentru creșterea numărului de atacuri de cord la tineri.

Emily, o recepționeră part-time la un centru de cardiologie dintr-un mic oraș din New South Wales, nu era obișnuită să vadă persoane de vârsta ei la clinica unde lucra, scrie dailymail.com.

Așa că, atunci când o tânără de 21 de ani — frumoasă, îmbrăcată cu stil, pe tocuri înalte și cu o geantă scumpă — a spus că are o programare la specialist, primul ei gând a fost că venise în locul greșit.

Tânăra a explicat că avea palpitații, iar medicul ei de familie o trimisese la specialist.

Când Emily s-a arătat ușor surprinsă de acest lucru — palpitațiile fiind asociate de obicei cu persoanele mai în vârstă, cu hipertensiune sau boli de inimă — pacienta a rostit câteva cuvinte care au lăsat-o fără replică.

"Da, consum cocaină în weekenduri."

A fost un moment de "puzzle completat" pentru Emily, care are și un alt job, de barmaniță la un pub, unde scena tinerilor care "trag linii" în toalete a devenit atât de comună, încât aproape că nu mai miră pe nimeni.

De atunci, Emily a început să observe tot mai mulți tineri care se prezintă la clinică cu probleme cardiace. Îi recunoaște pe unii dintre ei de la pub.

Australia deține distincția puțin dorită de a avea cei mai mulți utilizatori de cocaină pe cap de locuitor din lume, ceea ce se explică prin numărul mare de consumatori de weekend, care nu ezită să cheltuie până la 350 de dolari pe un pliculeț în fiecare vineri seară.

Studiul național despre consumul de droguri pentru anii 2022–2023 a arătat că, după cannabis, cocaina a fost cel de-al doilea cel mai consumat drog ilicit în Australia. În acel an, 4,5% dintre australieni au luat cocaină, ceea ce înseamnă aproximativ un milion de persoane.

Deși se știe că apetitul pentru cocaină alimentează comerțul internațional de droguri, adesea violent, mai puțin discutate sunt efectele grave ale acestui drog asupra sănătății inimii.

Creșterea consumului ocazional de cocaină în ultimele decenii coincide cu datele care arată că moartea subită cardiacă (MSC) este una dintre principalele cauze de deces la australienii sub 50 de ani.

Cercetătorii de la Institutul Baker pentru Inimă și Diabet au descoperit anul trecut că aproape o treime dintre adulții tineri din Victoria care au murit din cauza unor probleme cardiace subite între 2019 și 2021 fuseseră consumatori de droguri ilegale, inclusiv cocaină.

Cannabisul a fost cel mai frecvent drog ilicit găsit în rapoartele toxicologice ale celor decedați, dar cocaina — alături de amfetamine și heroină — a fost aproape la fel de prezentă.

"Este ceva ce nu trebuie să se întâmple și este destul de tragic atunci când se întâmplă"

Dr. Elizabeth Paratz, cardiolog și cercetătoarea principală a studiului, spune că drogurile au un impact distructiv asupra organismului tinerilor de mult timp, dar corelația dintre consumul de droguri și MSC este alarmantă.

"Cu siguranță am găsit un număr foarte mare de persoane care aveau în toxicologie substanțe ilicite, cum ar fi cocaina și metanfetamina", spune Dr. Paratz, care între timp s-a mutat la Institutul de Cercetări Medicale St. Vincent.

"Am observat că avem mai mulți pacienți tineri care au avut probleme cu inima. Dacă oamenii nu au o problemă genetică sau structurală, în general se întâmplă ca ei să fi folosit droguri ilicite.

Am văzut oameni în vârstă de douăzeci de ani care au ajuns să necesite transplanturi și alte proceduri pentru insuficiență cardiacă. Aceasta este cauzată exclusiv de consumul de droguri ilicite - deci este o cauză evitabilă.

Este ceva ce nu trebuie să se întâmple și este destul de tragic atunci când se întâmplă."

Cocaina crește riscul atât de atacuri de cord, cât și de moarte subită cardiacă (MSC). Un atac de cord este cauzat de o blocare și poate fi adesea tratat cu un stent sau prin intervenție chirurgicală, explică Dr. Paratz, dar MSC se întâmplă atunci când inima se oprește complet și necesită resuscitare cardiopulmonară (RCP).

"Cocaina accelerează ritmul cardiac, crește tensiunea arterială și îngroașă mușchiul inimii, așa că, dacă o folosești regulat, poate fi asociată cu tot felul de probleme," adaugă ea.

"Este important de menționat că ritmul cardiac crescut este diferit de ritmul rapid pe care îl ai atunci când faci exerciții, deoarece drogurile afectează mișcarea tuturor electroliților din corpul tău, cum ar fi sodiu și potasiu, și îți dezechilibrează corpul.

Am văzut personal ritmuri cardiace care ajungeau la 250 bpm. Spunem că între 60 și 100 bpm este un ritm sănătos. Este o poveste similară și cu tensiunea arterială.

Deteriorarea serioasă a inimii este de obicei observată la persoanele care folosesc droguri ilicite în mod regulat, dar sunt atât de multe variabile — de exemplu, cât de mult consumă și puritatea drogului. Unele droguri sunt tăiate cu otrăvuri adevărate pe stradă. Nu știi niciodată cu adevărat ce consumi."

Unele dintre daune pot fi reversibile

Din fericire, dacă tinerii consumatori de cocaină devin conștienți de orice problemă cardiacă din timp și se dedică să renunțe, unele dintre daune pot fi reversibile.

"Totul depinde de cât de avansată este dauna la momentul în care este descoperită și cât de motivat ești să te oprești", spune Dr. Paratz.

"Au existat cu siguranță cazuri în care o persoană a renunțat la droguri și a scăpat complet de daunele suferite de inimă. Au continuat să ducă o viață foarte normală. Am avut câteva povești de succes adevărate în acest sens.

De aceea acest mesaj este atât de important pentru sănătatea publică, pentru că este o problemă de sănătate pe care nu trebuia să o ai și este ceva ce, sperăm, poți să repari dacă te oprești suficient de devreme."

Persoanele care au suferit moarte subită cardiacă (MSC) după ce au consumat droguri au murit adesea în timp ce dormeau. Pacienții erau mai susceptibili să fie bărbați, fumători și consumatori de alcool în exces.

Alte trăsături comune includeau un diagnostic psihiatric, un indice de masă corporală mai scăzut și rate mai scăzute de hipertensiune arterială.

"Nu așteptați ca cercetătorii să vă spună care este doza sigură"

Dr. Paratz susține mai multe cercetări în acest domeniu pentru a determina exact ce droguri și doze au cele mai grave efecte asupra sănătății inimii.

Totuși, cei care sunt familiarizați cu viața de noapte din marile orașe, cum ar fi Melbourne și Sydney, îți vor spune exact care este drogul preferat: cocaina.

"Cred că mesajul principal de reținut pentru moment este: nu așteptați ca cercetătorii să vă spună care este doza sigură - nu există o doză sigură de droguri", adaugă Dr. Paratz.

"Cel mai simplu lucru este să nu le folosești deloc. Dacă totuși le folosești, oprește-te. Există o șansă destul de mare ca daunele să poată fi reversibile."

Nu este prima dată când cercetătorii trag un semnal de alarmă.

Un studiu australian din 2012 a constatat că tinerii care consumau cocaină cel puțin o dată pe lună "aveau o creștere de până la 35% a rigidității aortice, o tensiune arterială mai mare decât cea a non-consumatorilor și o grosime cu 18% mai mare a peretelui ventriculului stâng al inimii". Acești factori cresc riscul de oprire cardiacă.

Cercetătoarea principală și cardiologul Prof. Gemma Figtree a remarcat: "Este atât de trist. Vedem în mod repetat tineri, altfel sănătoși, suferind atacuri de cord masive legate de consumul de cocaină.

Deși sunt profesioniști bine educați, nu au cunoștință despre consecințele asupra sănătății ale consumului regulat de cocaină."

"Este drogul perfect pentru un atac de cord"

Acele cercetări din urmă cu 12 ani au fost provocate de o creștere a numărului de consumatori de cocaină, altfel sănătoși, care se prezentau la spital cu probleme cardiace. Este important de menționat că acest studiu a fost unul dintre primele care s-au concentrat pe utilizatorii sociali, și nu pe cei dependenți.

Între 2000 și 2021, au fost 884 de decese legate de cocaină în Australia, a descoperit un alt studiu din 2022, care cita date din Sistemul Național de Informații Coronale.

Autorul principal al studiului, Prof. Shane Darke, un expert mondial în decesele cauzate de droguri, a spus despre aceste descoperiri: "Aceste decese sunt în mare parte cauzate de utilizarea mai răspândită a cocainei."

Deosebit de relevant, cercetările sale au arătat o creștere semnificativă a numărului de decese legate de cocaină în rândul persoanelor care nu aveau un istoric de probleme legate de consumul de substanțe.

"Acum 20 de ani, 90% din decesele cauzate de cocaină aveau un istoric de probleme legate de consumul de substanțe. Acum acest procent este mult mai mic, la 50%," a spus Prof. Darke, care a menționat și că utilizatorii ocazionali nu erau conștienți de riscurile legate de boli cardiace și accidente vasculare cerebrale.

Emily - barmanița și recepționista cardiologului - nu este deloc surprinsă de statisticile privind utilizarea cocainei în Australia. Ea spune că aproape jumătate din clienții săi de la bar sunt sub influența drogurilor până la ora 10 seara, într-o seară de vineri sau sâmbătă.

"Nu este întotdeauna cocaină, dar de multe ori poți să te uiți la oameni și să vezi că ceva nu este în regulă," spune ea.

"În fiecare weekend curățăm punguțele mici de plastic de pe podelele băii – toate folosite și rupte pentru orice resturi rămase."

Cocaina a devenit atât de comună încât mulți clienți ai pub-urilor nici măcar nu se mai obosesc să-și ascundă utilizarea. Un client chiar a întrebat-o pe Emily, în timp ce era în uniformă, de unde ar putea să cumpere o pungă. Altul a comandat o rundă de băuturi și "arăta ca și cum și-ar fi zdrobit nasul într-o farfurie cu făină".

Recent au fost făcute încercări de a limita numărul de suprafețe plate din toaletele pub-ului, dar clienții au început să folosească capacele de la toaletă pentru a prepara și inspira droguri. Conducerea pub-ului nu poate preveni ușor acest lucru pentru că camerele sunt interzise în băi.

Emily spune că, deși epidemia de cocaină a lovit rapid regiunile din New South Wales, un nou val de droguri își face deja simțită prezența.

"A fost o adevărată fază cu cocaina, dar acum oamenii au revenit la pastile. Cred că le găsesc mai convenabile", spune ea.

"Indiferent ce ar fi, problemele legate de droguri nu vor dispărea niciodată."

O mare parte a problemei este cât de accesibile sunt drogurile odată ce petrecăreții sunt deja beți și deschiși la sugestii.

"Oamenii oferă cocaină amestecată gratuit în băi și ar putea fi amestecată cu orice, de la GHB [un drog folosit adesea în cazuri de viol] până la metamfetamine. Cocaina gratis nu va fi doar cocaină", a adăugat Emily.

"Apoi acea persoană se va droga sau, mai frecvent în cazul fetelor, vor fi atacate."

"Alți oameni vor cheltui sute de dolari pe cocaină când sunt complet beți. Devine și mai disperat când pub-urile se închid. Am auzit de pungi vândute cu 800 de dolari."

Deși lucrătorii din pub-uri sunt de obicei rapizi în a-i depista pe dealeri, ei se confruntă adesea cu dificultăți în a-i da afară pe consumatori.

"De cele mai multe ori, mergi pe suspiciune. Nu vrei să dai afară pe cineva doar pentru că pupilele lui sunt cât farfuriile de cină, doar ca să afli că are o problemă medicală", adaugă Emily.

O persoană prinsă vânzând sau furnizând un drog interzis, cu excepția canabisului, poate primi amenzi de până la 385.000 de dolari și/sau până la 20 de ani de închisoare în New South Wales.

Dacă o persoană din NSW este condamnată pentru trafic de canabis, aceasta poate primi până la 385.000 de dolari amenzi și/sau până la 15 ani de închisoare.

Arrivederci! De ce tinerii italieni pleacă în masă din țară
Arrivederci! De ce tinerii italieni pleacă în masă din țară
Billie Fusto nu urmărește un salariu imens, ci își dorește să devină arhivist și visează doar la „o viață liniștită” în Italia, acasă, în sudul țării. Însă, la 24 de ani, ca...
Cine a dat în judecată, de fapt, Administrația Prezidențială, SRI, SIE, STS şi MAI pentru desecretizarea documentelor care-l vizau pe Călin Georgescu
Cine a dat în judecată, de fapt, Administrația Prezidențială, SRI, SIE, STS şi MAI pentru desecretizarea documentelor care-l vizau pe Călin Georgescu
Asociaţia pentru Apărarea Libertăţilor Publice (APALP) este cea care a dat în judecată Administraţia Prezidenţială, SRI, SIE, STS şi MAI pentru desecretizarea unor documente care-l vizau...
#atac de cord, #tineri, #cauza, #crestere cazuri , #stiri sanatate
  1. Cum să previi și să tratezi simptomele neplăcute ale mahmurelii
  2. Activități de weekend pentru copii: Gătitul împreună folosind un mixer
  3. Familia care a vrut să cumpere una dintre casele oferite pentru 1 euro în Italia: "Eram candidații ideali pentru acest program"
  4. Cum să faci temele mai confortabile pentru copilul tău
  5. 3 idei creative pentru globuri personalizate de Crăciun și Secret Santa
  6. Distracția și spiritualitatea, cele două fețe ale unui sejur în Palma de Mallorca!
  7. Greșelile făcute de turiștii care merg în vacanțe la all-inclusive. Micile bacșișuri pot face o diferență mare
  8. Cum să întreții sistemul de încălzire în pardoseală? 4 sfaturi și recomandări
  9. Toxina botulinică: beneficii și riscuri în tratamentul afecțiunilor neurologice
  10. Adela Popescu s-a reîntors la „Vorbește lumea”. Prezentatoarea TV a dezvăluit cum a slăbit kilograme bune VIDEO