Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 03:25
6619 citiri
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Cum poate câștiga sau pierde Putin din războiul din Orientul Mijlociu? FOTO: Sky News

Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui Putin din Ucraina. „Intrarea Orientului Mijlociu pe un teritoriu neexplorat este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla lui Putin acum”, susține Hanna Notte, expert la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice de la Washington.

Analiștii cred că Rusia câștigă din intensificarea războiului dintre Iran și Israel, care oferă un nou material pentru propaganda Moscovei, care susține că politicile SUA nu mai pot garanta securitatea aliaților săi, iar Occidentul este slăbit, potrivit Radio Free Europe.

După câteva ore de tăcere în urma atacului fără precedent al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului, Rusia a emis prima sa reacție oficială: Ministerul de Externe și-a exprimat ceea ce a spus că este „îngrijorarea extremă” a Moscovei cu privire la „cea mai recentă escaladare periculoasă din regiune”.

SUA și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Rusiei: Putin stă cu mâna întinsă la un oraș de 24 de milioane

Ar putea exista ceva adevăr în această declarație, deoarece analiștii spun că un război la scară largă în Orientul Mijlociu nu ar fi în interesul guvernului președintelui Vladimir Putin. Deocamdată, totuși, pare mai probabil că Kremlinul este entuziasmat de o dezvoltare care ar putea juca în mâinile lui Putin în mai multe moduri, majoritatea fiind direct legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Intrarea Orientului Mijlociu pe un teritoriu neexplorat (cu excepția unui război în întregime) este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla lui Putin acum”, Hanna Notte, expert la Centrul de Studii Internaționale și Strategice de la Washington, Statele Unite.

Explicația este că în primul rând, noua evoluție din Orientul Mijlociu atrage atenția de la războiul din Ucraina într-un moment crucial în care Kievul se confruntă cu provocări majore în prima linie, care s-ar putea agrava în următoarele săptămâni și luni, iar Rusia bate cu o intensitate reînnoită infrastructura energetică a țării. și bombardarea orașelor, inclusiv Harkov și Odesa.

Pentru Kremlin, potențialele beneficii care ar putea fi culese din atacul Iranului asupra Israelului sunt atât ample, cât și destul de specifice.

Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere

Pe acest fundal cu sumă zero, atacul Iranului asupra Israelului poate juca în propaganda Kremlinului, oferind Rusiei material nou pe care îl poate folosi pentru a-și dezvolta narațiunile publice despre războiul din Ucraina și confruntarea cu Occidentul.

Războiul din Orientul Mijlociu deturnează atenția de la Ucraina

„Există o anumită percepție în rândul statelor axei - Rusia, Iran, Coreea de Nord și China - că Occidentul s-a slăbit. Și [că] atitudinile și politicile americane nu mai pot garanta securitatea aliaților săi”, a declarat Ihor Semyvolos, directorul Centrului pentru Studii din Orientul Mijlociu din Kiev.

Drept urmare, atacul iranian oferă Rusiei și statelor care au aceleași idei „o șansă de a contesta această lume unipolară despre care Putin, [președintele chinez] Xi Jinping și [liderul suprem al Iranului] ayatollahul Ali Khamenei au vorbit mult”, a spus el.

Instabilitatea din Orientul Mijlociu „deturnează atenția și resursele occidentale de la Ucraina și flancul estic al NATO, generează nesiguranță în rândul aliaților regionali ai SUA și alimentează în continuare o percepție mai largă, globală, că Occidentul nu poate pacifica regiunea, amplificând astfel percepțiile asupra războiului din Gaza”, a declarat Notte.

Metodă simplă, te scapă de pierderea minților: Fără pastile, o acțiune zilnică, dar unii fac nazuri

„În concluzie, o astfel de instabilitate alimentează percepția globală că războiul din Ucraina este un alt război între multe, o problemă pe fondul unei proliferări de probleme - o percepție pe care Kremlinul o poate aprecia doar”, a spus ea.

În practică, multitudinea de probleme și atacul în sine ar putea dilua cererea de ajutor pentru Ucraina, subminând argumentele campionilor unui astfel de sprijin încât soarta Occidentului și a lumii atârnă în balanță.

Kremlinul poate spera că, în ciuda modului în care întorsătura sa mai bruscă către Teheran și răspunsul său la războiul Israel-Hamas i-au afectat relațiile cu Israelul, legăturile multitentaculare ale Moscovei cu Orientul Mijlociu i-ar putea conferi un rol regional substanțial de jucat în următoarele luni sau ani.

Cu toate acestea, așa cum au făcut-o pe fondul atacului Hamas asupra Israelului și a războiului rezultat din Gaza, analiștii Rusiei și ai regiunii spun că Moscova nu dorește un război total între Israel și Iran.

„Acest scenariu ar aduce riscuri semnificative pentru Rusia”, a spus Notte. Ar complica prezența militară a Rusiei în Siria, iar o lovitură puternică a Iranului ar putea distruge o parte din puterea Moscovei împotriva Ucrainei. În plus, „un război în toată regula ar pune capăt, aproape sigur, actului de echilibru al Rusiei în regiune (oricât de fragil a devenit deja). Ar forța Rusia să aleagă părțile.”

Quarterly Report - Editia 4

Putin a început purgatoriul generalilor: Cel mai mare scandal care lovește armata Rusiei
Putin a început purgatoriul generalilor: Cel mai mare scandal care lovește armata Rusiei
Războiul sângeros al Rusiei din Ucraina, care a trecut de borna celor 820 de zile, a adus câștiguri ale Moscovei pe frontul de luptă în 2024. În același timp, Vladimir Putin a început...
Cancelarul german Olaf Scholz anunță căderea lui Putin: Agresorul imperialist va eșua dintr-un motiv simplu
Cancelarul german Olaf Scholz anunță căderea lui Putin: Agresorul imperialist va eșua dintr-un motiv simplu
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, susține că suveranitatea tuturor statelor trebuie respectată, iar atacul lui Vladimir Putin și invadarea Ucrainei a spulberat acest principiu fundamental....
#atac Iran Israel, #razboi Ucraina, #razboi Israel Iran, #Putin Ucraina, #Putin razboi, #razboi orientul mijlociu, #iran israel , #Razboi Ucraina