Cât de periculoasă este armata Iranului. Col. Ion Petrescu: „O comedie geopolitică ce se mai sprijină pe umerii lui Putin și Xi Jinping"

Miercuri, 17 Aprilie 2024, ora 15:08
9884 citiri
Cât de periculoasă este armata Iranului. Col. Ion Petrescu: „O comedie geopolitică ce se mai sprijină pe umerii lui Putin și Xi Jinping"
Ebrahim Raisi, președintele Iranului / Colaj Ziare.com. Surse foto: NBC News, DW

După izbucnirea conflictelor dintre Rusia și Ucraina, respectiv dintre guvernul israelian Netanyahu și extremiștii Hamas, din Palestina, au apărut noi tensiuni în Orientul Mijlociu.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Iranul a lansat asupra Israelului 170 de drone, 120 de rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune și 30 de rachete de croazieră. Iranul a violat spațiul aerian al Irakului și Iordaniei, iar Israelul a doborât 99% din proiectilele lansate de Iran. Atacul a provocat daune minore la baza aeriană Nevatim, în sudul Israelului, iar o fată dintr-un sat apropiat a fost rănită.

Președintele Ebrahim Raisi al Iranului a declarat marți dimineață că Teheranul va răspunde „într-un mod extins și dureros" la cel mai mic atac împotriva intereselor sale. Cu puțin timp înainte, un parlamentar iranian amenințase că țara sa este pregătită să folosească „arme pe care nu le-a mai folosit niciodată".

În prezent, în spațiul public se discută diverse scenarii cu privire la răspunsul cu care va veni guvernul de la Ierusalim. În cadrul unui interviu acordat pentru Ziare.com, colonelul în rezervă Ion Petrescu a analizat conflictul dintre Iran și Israel.

Analistul militar Ion Petrescu: „Israel are o tehnică superioară la toate cele trei categorii de forțe armate: forțe navale, forțe aeriene și forțe terestre”

Ziare.com: După ce Iranul a atacat Israelul, s-a lăudat că va utiliza „arme pe care nu le-a mai folosit niciodată”. La ce ne putem aștepta mai departe? Cât de mare este diferența de forțe armate dintre Iran și Israel?

Ion Petrescu: Din punctul de vedere al numărului de militari, Iran are mai mulți, dar Israel are o tehnică superioară la toate cele trei categorii de forțe armate: forțe navale, forțe aeriene și forțe terestre. De foarte multă vreme Iranul se teme de un atac al avioanelor militare israeliene asupra arealului despre care se crede că ar fi destinat armelor nucleare. Pentru informarea corectă a opiniei publice trebuie să precizez că operațiunea militară prin care Israelul a reușit doborârea a 99% dintre rachetele de croazieră și dronele cu care a fost atacat din Iran, dar și din Yemen, și din Irak, este pe de o parte un rod al creării unei coaliții a voinței, la care a participat SUA, Marea Britanie, Franța, dar s-au alăturat și dintre parteneri, precum Iordania și Arabia Saudită.

Iordania și Arabia Saudită beneficiază de umbrela de securitate a Statelor Unite ale Americii prin Comandamentul Central American (CENTCOM). Aici intervine elementul mai puțin cunoscut la atacul iranian: înainte de a fi acest atac derulat, a poposit în Israel comandatul CENTCOM. Acesta a stat de vorbă cu interlocutori din Statul Major al Israelului. Ulterior, duminica trecută, șeful Armatei Israeliene i-a mulțumit comandantului CENTCOM pentru ajutorul oferit. Este clar că întreaga operațiune de contracarare aeriană a rachetelor și a dronelor iraniene a fost o sarcină preluată de Comandamentul Central American, care a coordonat cu informații utile și pe aliații francezi și britanici.

„Propaganda de la Teheran trebuie văzută ca o disperare față de izolarea lor internațională”

Ziare.com: Ce însemnătate au amenințările Iranului?

Ion Petrescu: Amenințările care survin pe căi mediatice, din partea Iranului, trebuie privite cu ironie. Acesta e cuvântul cel mai potrivit. A fost o perioadă, înainte de pandemie, când Iranul anunța zi de zi că a mai descoperit o armă pe care nu o au adversarii. Și s-au făcut de râs. În prima confruntare cu o navă americană, celebrele gărzi islamice revoluționare, care constituie adevăratul corp militar al Iranului, au avut niște ambarcațiuni pur și simplu fragile în fața navelor militare americane.

Iranul, sigur, probabil la sugestia Chinei și a Federației Ruse, își mai încordează mușchii. Dar pe plan militar, la toate capitolele, e surclasat de Israel. Dar atenție, nu întâmplător președintele Joe Biden a spus că nu va susține o operațiune aeriană a Israelului. Aceasta e pentru militarii americani care lucrează în Comandamentul Central al SUA încă un semn clar: dacă va fi o imprudență militară israeliană, comandamentul care a ajutat la apărarea Israelului nu va acționa de data asta decât informând pe cei de la Pentagon și de la Casa Albă despre cum decurg lucrurile.

În opinia mea nu se pune în prezent problema unui atac israelian asupra Iranului și nici a unei replici iraniene, dintr-un motiv obiectiv: în SUA urmează alegeri prezidențiale. Orice deteriorare a situației din Orientul Mijlociu poate influența într-un sens sau altul rezultatul acestor alegeri. Dacă ne gândim la contracandidatul lui Joe Biden, Donald Trump, să ne aducem aminte că lumea afla cu stupefacție că din ordinul președintelui Trump avioanele de luptă americane s-au îndreptat în număr foarte mare spre Iran. Numai în ultimul moment a fost contramandat acel ordin.

Deci, propaganda de la Teheran trebuie văzută ca o disperare față de izolarea lor internațională. Ce victime au rezultat în urma acestui bombardament? O fetiță de șapte ani, care e palestiniană. Nici măcar mesajul că vin în sprijinul palestinienilor din Gaza nu le-a reușit. Este doar o fanfaronadă.

„Americanii dețin supremația informațională”

Ziare.com: După ce israelienii au declarat că atacul iranian a fost în proporție de 99% un eșec, ce strategie credeți că va aborda mai departe Teheranul? Cât de mult va conveni regimului să piardă bani, fără a-și atinge obiectivele militare?

Ion Petrescu: Vă dați seama, posibilitățile de monitorizare a Orientului Mijlociu pe care le are CENTCOM nici nu se compară cu posibilitățile pe care le are armata iraniană. La acest comandament au lucrat în perioade distincte și ofițeri români, și ofițeri ai Armatei Republicii Moldova.

Comandamentul care răspunde acum de Orientul Mijlociu pentru a apăra interesele strategice ale Statelor Unite are în fiecare dimineață harta dispunerii blindatelor, a pieselor de artilerie și a altor elemente de interes militar din țările care se includ în Orientul Mijlociu, inclusiv în Iran. Din acest punct de vedere, americanii dețin supremația informațională. Așa cum s-a văzut și pe timpul nefericitei ofensive iraniene, cu drone și rachete de croazieră, succesul nu a stat de partea celor care au atacat mișelește, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Iranul este o comedie geopolitică ce se mai sprijină pe umerii lui Putin și ai lui Xi Jinping.

„Între Germania și Israel există un tratat”

Ziare.com: Credeți că este interesul altor puteri mari, pentru a menține acest conflict, pentru a putea vinde arme iranienilor?

Ion Petrescu: O foarte bună observație. Să nu uităm că intervenția Federației Ruse în Siria a constituit o dorință a Moscovei de a deturna atenția opiniei publice internaționale de la drama din Ucraina la situația din Siria, care este tot sub o dictatură, pentru că la Moscova e o dictatură, sub comanda lui Vladimir Putin. Și ceea ce se petrece în Orientul Mijlociu este o dorință a celor care sunt ostili democrației europene, democrației transatlantice, care să creeze mari probleme alianței transatlantice și să genereze o eventuală implicare a unor țări membre NATO în zonă.

De asemenea, trebuie să înțelegem că între Germania și Israel există un tratat. Nu e secret, dar e un tratat care până acum nu a fost aplicat. El are un articol interesant: în cazul amenințării statului Israel, armata germană e invitată să intervină în favoarea statalității israeliene. Deocamdată nu am asistat la așa ceva, tratatul nu a fost abrogat, deci există și putem vedea în viitor o variabilă și pe acest plan.

„Tehnica de luptă modernă a contribuit la crearea unui alt raport de forțe între armatele statelor adversare”

Ziare.com: Diferențele dintre Iran și Israel sunt foarte mari, în favoarea Iranului, în privința teritoriului, dar și a populației. Iran are o populație de aproximativ 80-90 de milioane, Israel are de zece ori mai puțini. În 2024, când războaiele se desfășoară destul de diferit față de acum un secol, cât de importantă este populația unui stat, în contextul unui conflict militar?

Ion Petrescu: La ora actuală, tehnica de luptă modernă a contribuit la crearea unui alt raport de forțe între armatele statelor adversare și nu se mai pune problema cum s-a întâmplat în războiul dintre Republica Populară Chineză și Vietnam, când China comunistă a adus la granițele cu Vietnamul peste 1 milion de soldați, care atacau în valuri succesive de trăgători, iar militarii vietnamezi îi secerau cu mitralierele. Unul dintre ei a declarat pentru o publicație franceză că s-a săturat să omoare atâția militari chinezi. De fapt, acolo era greșeala generalilor chinezi, de a trimite la moarte în mod nesăbuit atâția tineri militari. De partea cealaltă erau vietnamezii, care-și apărau țara.

Concluzia este că și atunci, ca și acum, nu numărul face diferența specifică. Dar într-adevăr, una e, de pildă, să ai în poarta Focșanilor o divizie de 10.000 de militari, foarte bine pregătită, foarte bine dotată, cu efectivele complete și alta e să te limitezi la unități de o mărime mai mică, ce-și vor face datoria față de țară, dar în același timp pot fi în pericolul în care se află ucrainenii pe frontul de est, de a se confrunta cu deficiențe de efectiv. Aceste efective au rolul lor, de la pluton până sus. Fiecare militar, subofițer, maistru militar, ofițer, trebuie să îndeplinească o serie de sarcini pe timpul luptei, care cu greu ar putea fi preluate de terți, dacă aceștia nu au pregătirea necesară.

Cum s-a reaprins conflictul Iran - Israel. Turcia, stat membru NATO, intervine împotriva Guvernului Netanyahu

Iranul și-a motivat atacul după ce Israelul a bombardat consulatul iranian din Damasc (Siria), în data de 1 aprilie. Comandanți iranieni de grad înalt au murit în urma acestui atac. Ambasadorul iranian din Siria și ministerul rus de Externe au condamnat imediat atacul, acuzând Israelul de încălcarea normelor de drept internațional.

Mai nou, astăzi, președintele Turciei, Recep Erdogan, a lansat acuzații grave la adresa premierului israelian Benjamin Netanyahu.

„Principalul vinovat de tensiunea care ne-a cuprins inimile în seara de 13 aprilie este Netanyahu şi administraţia sa însetată de sânge. Ţintirea de către Israel a Ambasadei Iranului la Damasc prin încălcarea dreptului internaţional şi a Convenţiei de la Viena a fost picătura care a umplut paharul”, a declarat Erdogan, în cadrul unui interviu televizat

„Cei care au rămas tăcuţi timp de luni de zile cu privire la atitudinea agresivă a Israelului au început imediat să condamne răspunsul iranian. Cu toate acestea, Netanyahu însuşi trebuie să fie condamnat primul”, a subliniat președintele turc.

Încă de la începutul conflictului din Gaza, Recep Erdogan a acuzat Israelul că este un „stat terorist”.

Reacția oficială de la Pentagon: „Statele Unite vor sprijini apărarea Israelului"

Marți seara, Pentagonul a reacționat prin intermediul generalului Pat Ryder, într-o conferință de presă. Acesta a menționat că în cazul unui nou atac al Iranului, SUA va interveni pentru apărarea Israelului.

„Am arătat mai devreme că nu vrem ca în regiune situația să escaladeze. Nu vom ezita însă să apărăm Israelul și să ne protejăm personalul. Nu vrem să existe un război la scală regională mai mare şi niciun conflict cu Iran. Totuși nu vom ezita să facem acțiunile necesare ca să ne protejăm forțele armate.

Tindem să uităm adesea că Iran oferă arme, Rusiei, capacități, drone de atac pentru desfășurarea agresiunii sale ilegale pe teritoriul ucrainean. Statele Unite și alți parteneri internaționali lucrează împreună pentru promovarea securității și stabilității la scala regională și pentru a oferi asistență umanitară, iar Iranul exportă teroare și distrugere.

Concluzia este că nu vrem să se extindă, să existe un război regional. Lucrăm la acest lucru de când a început în luna octombrie conflictul din cauza Hamas.

În ceea ce privește un potențial răspuns al Israelului, aceasta ține de o decizie suverană pe care trebuie să o ia Israelul. Ei a fost atacați de Iran, într-un atac cu peste 300 de tipuri de arme. Deci ține de decizia lor. După cum am arătat clar, nu vrem ca lucrurile să escaladeze.

Vă spun că dacă ar exista un nou atac al Iranului contra Israelului, Statele Unite vor sprijini apărarea Israelului, așa cum am și făcut-o.

După cum s-a arătat clar, Statele Unite sprijină în mod foarte ferm apărarea israeliană. Israelul este într-o zonă cu vecini periculoși. E important să analizăm situațiile în mod echilibrat și în perspectiva deceniilor de colaborare. După cum am arătat, nu vrem ca situația regională să escaladeze.

Dar vreau să clarific că avioanele de luptă care au participat la operațiune erau de la bazele de la sol și nu de la cele de pe portavioane și dacă este vorba și de sprijin aerian pentru vase, monitorizarea amenințărilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Quarterly Report - Editia 4

China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
China și Rusia își întăresc influența pe fondul slăbiciunilor Occidentului: ”Ne îndreptăm foarte repede spre război”
În umbra războiului din Ucraina, cele două mari puteri autocratice ale lumii — China și Rusia — își găsesc putere una în cealaltă. Joi, 16 mai, președintele rus Vladimir Putin și...
Un rus a fost amendat după ce a mers la poliție să reclame că i s-a furat telefonul. Ce i-a isterizat pe polițiști
Un rus a fost amendat după ce a mers la poliție să reclame că i s-a furat telefonul. Ce i-a isterizat pe polițiști
Un rus în vârstă de 25 de ani, rezident din Moscova, a mers la Poliție să reclame faptul că i s-a furat telefonul mobil și a fost amendat cu 500 de euro pentru „discreditarea armatei”,...
#atac Iran Israel, #amenintari Iran, #conflict Orientul Mijlociu, #analist, #Rusia, #China , #Iran