Atacul cu drone asupra asupra complexului militar din localitatea Isfahan a fost "un succes fenomenal", potrivit mai multor surse de informații occidentale, arată un articol publicat în The Jerusalem Post.
Autoritățile iraniene au oprit accesul la internet și au transmis că atacurile cu drone militare din noaptea de 29 ianuarie ar fi fost, în cea mai mare parte, un eșec.
Imaginile postate pe rețelele sociale înaintea blocadei informaționale arată explozii și incendii devastatoare în mai multe puncte de pe teritoriul Iranului.
Suspected NATO Drone strikes in Iran.
Iran’s National Nuclear Center, armed forces HQ, oil refinery, ammunition & drone factory were targeted. Earthquake was detected after the attack.
Reports suggest drones came from an Israeli airbase in Azerbaijan.
— The Poll Lady (@ThePollLady) January 29, 2023
Cele mai recente rapoarte, neoficiale, arată că au fost lovite 14 ținte strategice iraniene, în general fabrici de armament și drone militare, precum și rafinării, situate în opt localități.
Jerusalem Post scrie în analiza publicată că una dintre loviturile cele mai devastatoare încasate de Iran s-a produs la complexul militar din localitatea Isfahan.
La fața locului au avut loc patru explozii, care pot fi văzute chiar și pe rețelele de socializare, împotriva unei instalații care dezvoltă arme avansate, iar pagubele depășesc cu mult „daune minore la acoperiș” pe care le-a anunțat Republica Islamică.
Israelul n-a oferit până la această oră detalii despre atacul coordonat asupra Iranului, dar majoritatea serviciilor secrete occidentale și surse iraniene au creditat Mossad-ul cu atacuri similare de succes împotriva instalației nucleare iraniene de la Natanz în iulie 2020, asupra unei alte instalații nucleară din Natanz - în aprilie 2021, o altă instalație nucleară de la Karaj în iunie 2021 și cu distrugerea a aproximativ 120 sau mai multe drone iraniene în februarie 2022, arată articolul din publicația israeliană.
Există, pe de altă parte, puține organizații la nivel global, în afară de Mossad, capabile de un asemenea nivel de precizie în atacuri efectuate de la distanță.
Răspunsul Iranului, similar cu cel din incidentele anterioare
În fiecare dintre incidentele menționate mai sus, regimul de la Teheran a încercat să pretindă inițial că atacurile au eșuat și a recunoscut amploarea pagubelor doar atunci când fotografiile din satelit sau alte dovezi au ajuns în sfera publică, depășind capacitatea Iranului de a nega evidența.
Încă nu este clar dacă armele avansate care au fost avariate sunt legate doar de războiul convențional sau ar putea avea relevanță și în eventuale atacuri nucleare cu rachete balistice sau echipamente explozive.
Baza de la Isfahan a fost folosită de Iran cu intermitențe pentru a dezvolta echipament militar nuclear sau în alte probleme militare non-nucleare.
La un moment dat, Iranul a declarat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică că unele dintre activitățile nucleare desfășurate la instalația nucleară Karaj până în iunie 2021 au fost mutate la Isfahan.