Israelul anunță că își va continua ofensiva în Fâșia Gaza după atacul iranian: „Nu ne-am pierdut din vedere misiunea” FOTO/VIDEO

Luni, 15 Aprilie 2024, ora 15:58
1104 citiri
Israelul anunță că își va continua ofensiva în Fâșia Gaza după atacul iranian: „Nu ne-am pierdut din vedere misiunea” FOTO/VIDEO
Israelul după atacurile Hamas FOTO X/Nexta

Israelul îşi continua luni, 15 aprilie, operaţiunile în Fâşia Gaza, subliniind că atacul fără precedent din weekend nu-l va face să se abată de la obiectivele pe care le are împotriva Hamas, relatează AFP.

Contraamiralul Daniel Hagari afirmă că Israelul nu și-a pierdut din vedere un singur moment misiunea esenţială în Fâşia Gaza.

„Chiar în timp ce eram atacaţi de Iran, nu ne-am pierdut din vedere un singur moment misiunea esenţială în Fâşia Gaza, care constă în salvarea ostaticilor noştri din mâna Hamas, mandatarul Iranului”, declara duminică seara un purtător de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

El a anunţat trimiterea - în zilele următoare - a două brigăzi de rezervişti suplimentare la luptă în teritoriul palestinian asediat.

Potrivit armatei, ostaticii răpiţi în atacul Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie sunt ţinuţi în Rafah, în sudul extrem al Fâşiei Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat hotărât să lanseze o ofensivă terestră împotriva acestui oraş, pe care-l prezintă drept ultimul mare bastion al Hamas - o mişcare islamistă aflată la putere în enclavă don 2007 - în pofida unor avertismente ale Statelor Unite şi altor capitale, care se tem de o baie de sânge în rândul palestinienilor deplasaţi în zonă.

Potrivit ONU, aproximativ 1,5 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza deplasaţi de confruntări armate s-au adunat la Rafah, cel mai adesea în tabere improvizate.

Duminică, mii dintre ei au plecat pe drumul de pe malul mării către nord, în urma unui zvon fals potrivit căruia armata israeliană autoriza deplasaţii să se întoarcă în nordul enclavei.

„NU RESPIRĂM”

„Nu mai puteam rămâne în sud. E prea multă lume. Nu respirăm acolo. Este teribil”, declară o femeie, Basma Salman.

Însă armata israeliană a dezminţit.

„Nordul Fâşiei Gaza rămâne o zonă de luptă”, a subliniat un purtător de cuvânt al Forţelor armate israeliene.

Locuitori ai Fâşiei Gaza intervievaţi de AFP declară că au fost vizaţi în tiruri în drumul lor către nord.

Nur, un bărbat în vârstă de 30 de ani, a preferat să se întoarcă din drum. „Ei trăgeau în bărbaţi. A trebuit să mă întorc din drum. Nu vrem să murim”.

Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent, la 7 octombrie, în sudul Israelului, al unor comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza, care a antrenat moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite, iar 129 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit unor oficiali israelieni.

Riposta israeliană s-a soldat cu 33.729 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

REDESCHIDEREA ŞCOLILOR

Hamasul şi Israelul se acuză reciproc de sabotarea unor negocieri în vederea unui armistiţiu.

Însă „diplomaţia nu a murit”, a subliniat duminică un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securtitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby.

În israel, armata a anunţat redeschiderea luni, în cea mai mare parte a ţării, a şcolilor care au fost închise începând de sâmbătă, din cauza ameninţării unui atac iminent al Isranului.

Acest atac fără precedent - denumit „Promisiunea cinstită” - a fost declanşat în noaptea de sâmbătă spre duminică, ca ripostă faţă de un atac imputat Israelului care a distrus Consulatul Iranului la Damasc la 1 aprilie.

Israelul a anunţat că a „dejucat” această operaţiune şi că a doborât, cu ajutorul Statelor Unite, Regatului Unit, Franţei şi altor ţări 99% dintre cele peste 350 de proiectile - drone, rachete balistice şi rachete de croazieră - care se îndreptau către teritoriul israelian.

„Atacul fără precedent al Iranului a fost contracarat de o apărare fără precedent”, s-a felicitat contraamiralul Hagari.

Potrivit lui Hagari, doar câteva rachete balistice au intrat în spaţiul aerian israelian şi au „atins uşor” o bază militară, care rămâne în activitate.

El a anunţat mai mulţi răniţi uşor şi rănirea unei fete în vârstă de şapte ani, internată la terapie intensivă.

Iranul a anunţat la rândul său că şi-a „atins toate obiectivele” şi a cauzat „pagube grave în cea mai importantă bază aeriană din (Deşertul) Negev”. în sudul Israelului.

ONU „a eşuat în datoria de a menţine pacea şi securitatea internaţionale” prin faptul că nu a condamnat atacul de la Consulatului Iranului la Damasc, a denunţat ambasadorul iranian la ONU Amir Saeid Iravani într-o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Securitate, convocat de urgenţă duminică seara.

„În aceste condiţii, Republica Islamică Iran nu a avut altă alegere decât să-şi exercite dreptul la autoapărare”, a declarat ambasadorul.

El a dat asigurări că Teheranul nu vrea o escaladare, dar va răspunde „oricărei ameninţări sau agresiuni”.

Ambasadorul israelian la ONU Gilad Erdan a cerut Consiliului „să impună toate sancţiunile posibile Iranului înainte să fie prea târziu”.

PE MARGINEA PRĂPASTIEI

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat în cadrul şedinţei că „Orientul Mijlociu se află pe marginea prăpastiei”.

El a condamnat atât atacul iranian, cât şi atacul de la Consulatul Iranului la Damasc, subliniind „principiul inviolabilităţii” instituţiilor diplomatice.

În atacul din Damasc au fost ucişi şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

Teheranul a acuzat Israelul, care nu a confirmat şi nici dezminţit.

Israelul este, de la Revoluţia iraniană din 1979, inamicul jurat al Iranului, care îndeamnă la distrugerea statului evreu.

Însă, până în prezent, Teheranul s-a ferit să atace în mod direct Israelul, iar cele două ţări obişnuiau să se înfrunte prin terţi interpuşi ca Hazbollahul.

Mai mulţi analişti consideră aproape inevitabilă o ripostă a Israelului.

„Marea întrebare nu este numai dacă Israelul va acţiona, ci şi ce va alege să facă”, declară AFP un oficial american, care dă asigurări că Statele Unite nu vor participa „la nicio acţiune potenţială din partea lor”.

Iranul a părut că a vrut să evite o escaladare, subliniază un analist de la un grup de cercetare american, New Lines Institute for Strategy and Policy, Nick Heras.

Acest atac „era menit să fie văzut în întreaga lume, dar nu să facă situaţia să degenereze într-un război regional total”, declară el AFP.

Quarterly Report - Editia 4

Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
16.04.2024 11:34 - Israelul, sfătuit să atace locurile de lansare a rachetelor Iranului. Teheranul ar putea avea o bombă nucleară în câteva luni, avertizează analiștii
Premierul israelian Benjamin Netanyahu poate simți că se confruntă cu o dilemă imposibilă după neutralizarea cu succes a atacului cu rachete și drone al Iranului din weekend....
Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
16.04.2024 10:47 - Iranul amenință că va răspunde „în câteva secunde” Israelului cu „arme neutilizate până acum”. „Avem planuri pentru toate scenariile” VIDEO
Iranul a avertizat în ultimele ore că va răspunde în câteva secunde cu arme neutilizate până acum unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de...
Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
16.04.2024 09:23 - Șeful Pentagonului și-a sunat omologii din Orientul Mijlociu și Europa. Ce mesaj categoric a transmis
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avut luni convorbiri telefonice cu omologii săi din Orientul Mijlociu şi Europa, exprimându-şi sprijinul pentru Israel după atacurile...
Iranul și-a închis instalațiile nucleare, din rațiuni de securitate. În 1981, Israelul a bombardat un reactor nuclear în Irak, în ciuda opoziţiei Washingtonului
16.04.2024 09:14 - Iranul și-a închis instalațiile nucleare, din rațiuni de securitate. În 1981, Israelul a bombardat un reactor nuclear în Irak, în ciuda opoziţiei Washingtonului
Iranul şi-a închis instalaţiile nucleare duminică, în ziua atacului său împotriva Israelului, a indicat luni directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael...
Lucrători din domeniul sănătăţii din Gaza susțin că descoperă tot mai multe gropi comune, după retragerea israelienilor din spitalul Al-Shifa
16.04.2024 09:03 - Lucrători din domeniul sănătăţii din Gaza susțin că descoperă tot mai multe gropi comune, după retragerea israelienilor din spitalul Al-Shifa
Cincisprezece cadavre au fost recuperate luni, din jurul spitalului Al-Shifa, după retragerea armatei israeliene din zonă în urmă cu două săptămâni, au declarat pentru CNN locuitori din...
Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
16.04.2024 07:30 - Premierul irakian, discurs în Statele Unite: "Opiniile noastre pot fi divergente cu privire la ceea ce se întâmplă în regiune"
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a făcut apel la reţinere în Orientul Mijlociu, luni, în timpul discuţiilor de la Washington, în contextul în care tensiunile dintre Iran şi Israel...
Casa Albă despre atacul Iranului asupra Israelului: "Un eşec spectaculos şi stânjenitor"
15.04.2024 22:21 - Casa Albă despre atacul Iranului asupra Israelului: "Un eşec spectaculos şi stânjenitor"
Atacul Iranului, cu drone şi rachete, asupra Israelului a fost "un eşec spectaculos şi stânjenitor", a declarat luni, 15 aprilie, John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate...
Ziua în care este așteptat atacul Israelului asupra Iranului. SUA nu vor sprijini nicio acțiune de răzbunare a Ierusalimului
15.04.2024 20:25 - Ziua în care este așteptat atacul Israelului asupra Iranului. SUA nu vor sprijini nicio acțiune de răzbunare a Ierusalimului
"Israelul nu are altă opţiune decât să răspundă la atacul cu rachete şi drone lansat de Iran în weekend", i-a spus Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, secretarului american al...
Israelul vrea să răzbune "dureros" atacul Iranului, dar nu dorește să declanșeze un război regional
15.04.2024 19:20 - Israelul vrea să răzbune "dureros" atacul Iranului, dar nu dorește să declanșeze un război regional
Cabinetul de război israelian a fost în ședință, luni după-amiază, 15 aprilie, pentru a decide asupra paşilor ce trebuie urmați după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă...
Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
15.04.2024 17:08 - Israelul afirmă că a respins raidul iranian prin coordonare „umăr la umăr” cu SUA. „Trebuie să fim cu un pas înainte” FOTO/VIDEO
Un înalt oficial israelian a declarat luni, 15 aprilie, că respingerea de către Israel a masivului raid iranian cu drone şi rachete a fost în întregime coordonată cu Pentagonul, care are un...
Israelul anunță că își va continua ofensiva în Fâșia Gaza după atacul iranian: „Nu ne-am pierdut din vedere misiunea” FOTO/VIDEO
15.04.2024 15:58 - Israelul anunță că își va continua ofensiva în Fâșia Gaza după atacul iranian: „Nu ne-am pierdut din vedere misiunea” FOTO/VIDEO
Israelul îşi continua luni, 15 aprilie, operaţiunile în Fâşia Gaza, subliniind că atacul fără precedent din weekend nu-l va face să se abată de la obiectivele pe care le are împotriva...
Cancelarul german face apel la Israel să „contribuie la detensionare” după atacul iranian. „Este un succes care nu trebuie risipit”
15.04.2024 13:22 - Cancelarul german face apel la Israel să „contribuie la detensionare” după atacul iranian. „Este un succes care nu trebuie risipit”
Cancelarul german Olaf Scholz a chemat luni Israelul să „contribuie la detensionare” în Orientul Mijlociu după atacul iranian fără precedent din weekend, transmite AFP. Cancelarul...
MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
15.04.2024 12:38 - MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat luni, 15 aprilie, pentru News.ro, că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat...
Marea Britanie cere Israelului să nu recurgă la represalii împotriva Iranului: ”Să fie duri, dar şi inteligenţi”
15.04.2024 12:22 - Marea Britanie cere Israelului să nu recurgă la represalii împotriva Iranului: ”Să fie duri, dar şi inteligenţi”
David Cameron, ministrul de externe britanic, a îndemnat Israelul să nu riposteze după atacul Iranului cu drone şi rachete în weekend, afirmând că ar trebui să gândească atât cu inima,...
Cât a costat Israelul să respingă atacul cu drone și rachete ale Iranului
15.04.2024 12:11 - Cât a costat Israelul să respingă atacul cu drone și rachete ale Iranului
Respingerea atacului masiv cu sute de drone și rachete balistice al Iranului a costat Israelul 4-5 miliarde de shekeli (1-1,5 miliarde de dolari). Aceste cifre au fost oferite de generalul în...
Iranul, despre atacul asupra Israelului: ”Pedepsirea agresorului s-a realizat”. Nou avertisment pentru SUA
15.04.2024 12:06 - Iranul, despre atacul asupra Israelului: ”Pedepsirea agresorului s-a realizat”. Nou avertisment pentru SUA
Iranul a cerut Israelului să nu reacţioneze militar la atacul său fără precedent din noaptea de sâmbătă spre duminică, pe care l-a prezentat drept o ripostă justificată la atacul...
Dezvăluiri despre planul de apărare al SUA în fața atacului Iranului. Pașii deciși de Joe Biden
15.04.2024 11:11 - Dezvăluiri despre planul de apărare al SUA în fața atacului Iranului. Pașii deciși de Joe Biden
Atacul Iranului asupra Israelului nu are precedent: este pentru prima dată când Teheranul a lansat o ofensivă directă asupra teritoriului israelian. Totuşi, valul de rachete şi de drone nu a...
Franța a interceptat rachete lansate de Iran. Avertismentul lui Emmanuel Macron
15.04.2024 10:49 - Franța a interceptat rachete lansate de Iran. Avertismentul lui Emmanuel Macron
Franţa a efectuat "interceptări" de rachete şi drone iraniene, care au vizat Israelul în noaptea de sâmbătă spre duminică, la cererea Iordaniei, a confirmat luni, 15 aprilie, preşedintele...
Mesajul secret primit de SUA de la Iran în timpul atacului împotriva Israelului
15.04.2024 10:43 - Mesajul secret primit de SUA de la Iran în timpul atacului împotriva Israelului
Iranul a transmis SUA pe canale private un mesaj chiar în timp ce dronele și rachetele sale se îndreptau spre Israel, a declarat un înalt oficial american pentru CNN. Teheranul anunța SUA...
"Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei". Reacțiile Israelului și Iranului la cererea de dezamorsare a situației venită din partea ONU
15.04.2024 07:12 - "Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei". Reacțiile Israelului și Iranului la cererea de dezamorsare a situației venită din partea ONU
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a avertizat duminică, 14 aprilie, pe membri să nu escaladeze şi mai mult tensiunile prin acţiuni de ripostă împotriva Iranului, în timp ce...
#atac Israel Iran, #atac Israel Fasia Gaza, #atac hamas, #soldati raniti, #baza militara, #atac Iran Israel , #Israel Fasia Gaza