Israelul a luat în considerare lovituri rapide de represalii împotriva Iranului. „Va exista evident un răspuns”

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 09:34
1236 citiri
Israelul a luat în considerare lovituri rapide de represalii împotriva Iranului. „Va exista evident un răspuns”
Premierul Benjamin Netanyahu Foto: Captură video/X/ Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו

Armata israeliană a luat în considerare efectuarea unor lovituri rapide împotriva Iranului ca represalii la atacul cu rachete şi drone lansat de Teheran în weekendul trecut asupra teritoriului său, dar într-un final şi-a revizuit planurile, au relatat în noaptea de miercuri spre joi, 18 aprilie, media israeliene şi americane, potrivit AFP.

Conform postului de radio public israelian Kan, premierul Benjamin Netanyahu a decis să nu pună în aplicare planurile aprobate în prealabil de lovituri de ripostă, după ce a discutat cu preşedintele american Joe Biden.

„Sensibilităţile diplomatice au jucat (un rol). Va exista evident un răspuns, dar acesta va fi diferit faţă de ceea ce s-a planificat iniţial”, a afirmat sub rezerva anonimatului un înalt responsabil israelian pentru postul de radio citat.

Cabinetul de război a cochetat în cadrul unei reuniuni luni - a doua după atacul iranian - cu ideea de a da undă verde unui atac, fără ca totuşi să-l ordone, au declarat surse israeliene, care au solicitat de asemenea anonimatul, pentru site-ul american Axios.

„Nu ştim de ce şi cât de iminent a fost un atac (împotriva Iranului)”, a indicat la rândul său pentru Axios un responsabil american. Potrivit site-ului, Israelul a transmis luni administraţiei preşedintelui Joe Biden, care l-a îndemnat la reţinere, decizia sa de a mai aştepta.

Conform canalului american ABC, guvernul israelian a luat în considerare de două ori lovituri asupra Iranului fără să treacă la acţiune.

Benjamin Netanyahu a reiterat miercuri totuşi dreptul ţării sale „de a se proteja” în faţa apelurilor din partea comunităţii internaţionale care încearcă să împiedice o ripostă a Israelului împotriva Iranului ce ar risca să antreneze Orientul Mijlociu într-o spirală de conflicte.

SUA, aliatul de neclintit al Israelului, au declarat că nu vor „un război pe scară largă cu Iranul” şi au susţinut că nu vor lua parte la o ripostă israeliană, dar au anunţat marţi că vor impune noi sancţiuni împotriva Teheranului.

Aceeaşi poziţie a fost adoptată şi de Uniunea Europeană, care a decis miercuri să pedepsească Iranul prin sancţiuni împotriva producătorilor de drone şi de rachete pentru a „trimite un mesaj clar după atacul asupra Israelului”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Iranul a lansat peste 350 de drone şi rachete împotriva Israelului dintre care aproape toate au fost distruse înainte de a lovi teritoriul israelian. Acesta a fost primul atac direct al Iranului împotriva Israelului.

Teheranul a declarat că a acţionat în legitimă apărare, după un atac devastator asupra consulatului său din Damasc la 1 aprilie, pe care l-a atribuit Israelului, deşi acesta nu l-a revendicat în mod oficial.

Quarterly Report - Editia 4

Mesajul de condoleanțe al SUA după moartea președintelui Ebrahim Raisi. "Nu avem nicio idee despre cauza accidentului" VIDEO
Mesajul de condoleanțe al SUA după moartea președintelui Ebrahim Raisi. "Nu avem nicio idee despre cauza accidentului" VIDEO
După mai multe reacții internaționale la moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, duminică, 19 mai, în urma prăbușirii cu elicopterul, a venit rândul Statelor Unite să prezinte...
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Prietenii lui Putin care ajută Rusia să răstoarne ordinea mondială condusă de SUA
Vladimir Putin și-a încheiat vizita în China, unde legăturile sale calde cu președintele Xi Jinping au dus la un comerț în plină expansiune și la creșterea coordonării în domeniul...
#atac Israel Iran, #Benjamin Netanyahu premier Israel, #Biden, #SUA, #represalii, #atac Iran Israel, #razboi , #Israel