Racheta secretă israeliană care a distrus un sistem antiaerian rusesc S-300 în Iran. Mesaj puternic transmis de Netanyahu

Duminica, 21 Aprilie 2024, ora 23:16
6070 citiri
Racheta secretă israeliană care a distrus un sistem antiaerian rusesc S-300 în Iran. Mesaj puternic transmis de Netanyahu
Sistem de rachete S 300 FOTO: mil.in.ua

Atacul de răzbunare al Israelului a deteriorat un sistem de apărare de lângă Natanz, un oraș din centrul Iranului care este esențial pentru programul de arme nucleare al țării, scrie The New York Times.

Un atac aerian israelian asupra Iranului a deteriorat vineri, 19 aprilie, un sistem de apărare antiaeriană, potrivit oficialilor occidentali și iranieni, fiind un mesaj că Israelul ar putea ocoli sistemele defensive ale Iranului și să le paralizeze.

Atacul a deteriorat o baterie defensivă în apropiere de Natanz, un oraș din centrul Iranului care este esențial pentru programul de arme nucleare al țării, susțin doi oficiali occidentali și doi oficiali iranieni. Atacul - și dezvăluirea sâmbătă a țintei sale - a fost o răzbunare pentru cel al Iranului asupra Israelului săptămâna trecută, după ce statul evreu a bombardat complexul ambasadei iraniene din Damasc. Dar a folosit o fracțiune din puterea de foc desfășurată de Teheran pentru a lansa sute de drone și rachete în Israel.

Lovitura de vineri a fost cea mai recentă salvă dintr-o serie de atacuri „tit-for-tat” între cele două țări din această lună, care au sporit temerile legate de un conflict regional mai larg. Însă amploarea relativ limitată a loviturii Israelului și răspunsul mut din partea oficialilor iranieni par să fi atenuat tensiunile.

Iranul și Israelul au purtat un război în umbră de ani de zile, dar conflictul s-a intensificat la 1 aprilie, când avioanele de război israeliene au ucis șapte oficiali iranieni, inclusiv trei comandanți superiori, într-un complex diplomatic iranian din Siria, despre care Israelul afirmă că a fost folosit ca în scop militar. Iranul a răspuns săptămâna trecută trăgând un baraj de drone și rachete de croazieră și balistice asupra Israelului, aproape toate doborâte de Israel și aliații săi. Dar loviturile i-au zguduit pe israelieni.

Deși liderii israeliți au fost aproape de a ordona un atac mai amplu asupra Iranului, atacul de vineri a părut calibrat pentru a trimite un avertisment cu privire la capacitățile militare ale Israelului – dar fără a crește tensiunile în timp ce Tel-Avivul continuă să lupte împotriva Hamas în Gaza.

Israelul a lovit un sistem antiaerian S-300 la o bază militară din provincia Isfahan

Cei doi oficiali iranieni care au discutat despre atacul israelian au spus că Israelul a lovit un sistem antiaerian S-300 la o bază militară din provincia Isfahan. Relatarea oficialilor a fost susținută de imagini din satelit analizate de The New York Times, care au arătat deteriorarea radarului unui sistem S-300 de la baza a opta aeriană Shekari din Isfahan.

Nu este clar ce fel de armă israeliană a lovit sistemul S-300. Trei oficiali occidentali și doi iranieni au confirmat vineri că Israelul a folosit drone aeriene și cel puțin o rachetă trasă dintr-un avion de război. Anterior, oficialii iranieni au spus că atacul asupra bazei militare a fost efectuat de drone mici, cel mai probabil lansate din interiorul teritoriului iranian.

Doi oficiali occidentali au spus că o rachetă a fost trasă dintr-un avion de război aflat departe de spațiul aerian israelian sau iranian și că arma includea tehnologie care i-a permis să evite apărarea radar a Iranului. Cei doi oficiali iranieni au declarat că armata nu a detectat nimic care a pătruns în spațiul aerian al țării vineri, inclusiv drone, rachete sau avioane.

Sâmbătă, o persoană a fost ucisă și opt au fost rănite într-o explozie la o bază militară din provincia Babylon, Irak, care a fost folosită de un grup armat susținut de Iran, Harakat al Nujaba, potrivit comandamentului militar din Irak.

Nimeni nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru lovitură.

Într-o declarație atent formulată, armata irakiană nu a atribuit explozia unui atac aerian cu o rachetă sau cu o dronă. În particular, însă, oficialii militari au spus că părea că cel puțin un proiectil a lovit în interiorul perimetrului bazei. Un videoclip filmat la scurt timp după explozie și postat pe rețelele de socializare a arătat clădiri deteriorate și un crater mare plin cu moloz. Un al doilea videoclip a arătat mai multe părți ale bazei în flăcări.

Armata americană, care a mai efectuat atacuri asupra unor grupuri armate susținute de Iran în Irak, a declarat la scurt timp după atac că nu a lovit în niciun loc din Irak. Armata israeliană a refuzat să comenteze.

Quarterly Report - Editia 4

Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Încidentul petrecut în plenul Camerei Deputaţilor între parlamentarii liberali Florin Roman şi Dan Vâlceanu este "de cascadorii râsului", a declarat, marţi, 21 mai, premierul Marcel...
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Ankara, premierul Marcel Ciolacu spune că a purtat discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ştefan...
#atac Israel Iran, #racheta, #sistem antiaerian s 300 , #Israel