Israelul face noi pregătiri pentru o ofensivă în Rafah, în ciuda opoziției Statelor Unite

Joi, 18 Aprilie 2024, ora 08:12
1295 citiri
Israelul face noi pregătiri pentru o ofensivă în Rafah, în ciuda opoziției Statelor Unite
Israelul ar fi desfăşurat artilerie suplimentară şi transportoare blindate de trupe la periferia Fâşiei Gaza FOTO: Youtube

Israelul ar fi desfăşurat artilerie suplimentară şi transportoare blindate de trupe la periferia Fâşiei Gaza, ceea ce sugerează că armata se pregăteşte pentru ofensiva terestră, ameninţată de mult timp, asupra Rafah, singurul loc relativ sigur pentru cel puţin 1,4 milioane de civili palestinieni strămutaţi, scrie The Guardian.

Cotidianul israelian Ma'ariv a declarat, de asemenea, miercuri, că trupele au fost puse în stare de alertă şi că "principiul de guvernare al operaţiunii" a fost aprobat de către statul major al Forţelor de Apărare Israeliene (FDI) şi de Yoav Gallant, ministrul Apărării. FDI a refuzat să comenteze aceste relatări.

FDI a confirmat marţi că a cumpărat 40.000 de corturi pentru a se pregăti pentru evacuarea sutelor de mii de civili strămutaţi care au căutat adăpost în Rafah, cel mai sudic oraş din Fâşia Gaza, care este singura zonă urbană majoră din teritoriu în care forţele terestre israeliene nu au intrat încă.

Se pare că noua operaţiune în războiul de şase luni împotriva grupării militante palestiniene Hamas se va concentra mai întâi pe securizarea nordului şi centrului Gaza, în special a şirului de tabere de refugiaţi din jurul oraşului Deir al-Balah, potrivit Ma'ariv.

Aceasta are loc la 10 zile după ce Israelul şi-a retras cea mai mare parte a forţelor sale terestre din fâşie, lăsând o divizie să ocupe Coridorul Netzarim, zona tampon construită de Israel care separă acum teritoriul de coastă.

Dar palestinienii de pe teren au declarat că în această săptămână a fost reînnoită prezenţa trupelor terestre israeliene în nordul Gaza, inclusiv în Beit Hanoun, unde tancurile au înconjurat clădirile şcolilor în care se adăposteau persoane strămutate.

Peste noapte, raidurile aeriene israeliene au lovit Rafah şi alte câteva zone urbane. Agenţia palestiniană de ştiri Wafa a declarat că şase persoane au fost ucise în bombardarea unei pieţe din oraşul Gaza. Forţele de apărare israeliene au declarat că au lovit peste 40 de ţinte, inclusiv o celulă care operează o dronă armată şi locaţii de lansare de rachete.

Israelul a declarat de săptămâni întregi că va lansa o operaţiune terestră în ultimul colţ din Gaza care nu a cunoscut lupte terestre violente, în ciuda opoziţiei intense din partea celor mai apropiaţi aliaţi ai săi, inclusiv a SUA. Israelul spune că liderii Hamas şi ostaticii israelieni se află, de asemenea, în Rafah, împreună cu patru batalioane de luptători.

Quarterly Report - Editia 4

Revoltă mondială după un atac israelian asupra unei tabere de corturi din Rafah care a ucis 45 de oameni. Supraviețuitorii descriu scene îngrozitoare: "A fost terifiant"
Revoltă mondială după un atac israelian asupra unei tabere de corturi din Rafah care a ucis 45 de oameni. Supraviețuitorii descriu scene îngrozitoare: "A fost terifiant"
Un atac aerian israelian a declanşat un incendiu în care au murit 45 de persoane într-o tabără de corturi din oraşul Rafah din Gaza. Atacul a provocat un val de proteste din partea...
Israelul a bombardat Fâșia Gaza și Rafah a doua zi după ce Curtea Internațională de Justiție a ordonat încetarea ofensivei
Israelul a bombardat Fâșia Gaza și Rafah a doua zi după ce Curtea Internațională de Justiție a ordonat încetarea ofensivei
Armata israeliană a bombardat, sâmbătă, 25 mai, Fâşia Gaza, inclusiv Rafah, a doua zi după ce Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) i-a ordonat să îşi suspende operaţiunile în...
#atac Israel Iran, #razboi Gaza, #Rafah, #statele unite, #opozitie , #Razboi Gaza