Războiul declanșat de Putin în Ucraina a ajuns într-un punct de cotitură, iar unda verde dată de președintele american, Joe Biden, pentru trimiterea de avioane de luptă F16 Kievului, schimbă strategia. Astfel, Rusia poate oricând să escaladeze războiul, putând folosi armele nucleare tactice în Ucraina. Însă, trebuie știut faptul că Statele Unite au pregătite mai multe scenarii de răspuns la această probabilă mișcare a Kremlinului, pe care le-a trimis lui Putin, pe canale secrete.
Profesorul australian Joseph Siracusa, care a participat la o conferință de securitate în privința țărilor baltice, a explicat faptul America va reacționa printr-un ”atac convențional masiv” împotriva Rusiei, în cazul în care Moscova folosește arme nucleare tactice în războiul din Ucraina, potrivit Sky News.
La summit, un fost înalt oficial american a precizat că Statele Unite au deja planurile de răspuns și țintele specifice din Rusia, pe care America le va lovi letal, în cazul unui atac nuclear al lui Putin în Ucraina.
Fost șef al CIA avertizează: Zilele lui Putin sunt numărate, dar o altă amenințare este cea mai mare
La reuniunea de securitate privind țările baltice au participat printre alții, comandantul suprem al forțelor aliate ale NATO din Europa, secretarul general adjunct al NATO pentru informații și securitate, un fost ambasador al SUA în Rusia, dar și prim-miniștrii din Estonia, Letonia și Lituania.
Timp de trei zile și nopți, s-au desfășurat o serie de paneluri pentru a aborda cele mai presante amenințări de securitate ale timpului nostru - războiul din Ucraina, securitatea maritimă, amenințările cibernetice, nevoia de a întări sancțiunile NATO și UE, precum și amenințarea tot mai mare a Rusiei, privind lansarea unui război nuclear tactic.
La conferință, europenii au vorbit despre victoria ucraineană, care trebuie să fie importantă și inevitabilă. Pe lângă sprijinul unanim pentru extinderea NATO către Ucraina, Georgia și Moldova, a existat și o cerere tot mai mare de a aduce mai multe trupe americane în această parte a lumii.
Timothy Ash de la Oxford a cerut înfrângerea totală a Rusiei și a lui Putin, care ar trebui supuși aceluiași tratament ca al Germaniei naziste, după cel de-Al Doilea Război Mondial. Și asta, pentru a ne asigura că Rusia nu va mai fi niciodată agresivă cu alte țări.
SUA au o țintă precisă, Crimeea și Flota rusă
Fiona Hill, fostul consilier de securitate al SUA, a secundat părerile bine primite ale lui Ash, argumentând că Putin a fost de fapt implicat într-un război proxy cu Ucraina pentru a remania arhitectura de securitate a Europei.
Aceasta este o cale lungă, foarte lungă de la conceptul războiului proxy al lui Joe Biden cu Rusia în Ucraina. Niciunul dintre delegați nu a fost în mod deosebit interesat în căutarea unei soluții pașnice a conflictului, în acest moment – deși ar putea avea o viziune personală asupra chestiunii. În schimb, ei au susținut în unanimitate programul de pace în 10 puncte al lui Volodimir Zelenski, care include expulzarea forțelor ruse și întoarcerea Crimeei și a Donbasului la Kiev.
În cele din urmă, cel mai semnificativ lucru care a ieșit în evidență la Tallinn, Estonia, a fost modul în care s-a discutat despre potențiala utilizare a armelor nucleare.
Într-una dintre discuțiile de dimineață, cu Regulile Casei Chatham, un fost înalt oficial american a fost întrebat cum ar putea răspunde țara sa, Statele Unite, dacă Rusia ar folosi o armă nucleară tactică în Ucraina.
El a spus că răspunsul SUA, care fusese livrat Rusiei prin canale secrete către Putin, va fi un atac convențional masiv asupra unor ținte precise, deja stabilite, precum Crimeea, inclusiv împotriva flotei ruse de la Marea Neagră.
Un atac masiv asupra Crimeei nu ar fi doar o escaladare majoră al războiului proxy al Americii cu Rusia, dar ar fi unul care nu poate fi respins. „Războiul”, a observat recent istoricul Geoff Roberts, „ar putea și ar trebui să se încheie printr-un acord de pace pentru teritoriu, care să garanteze securitatea viitoare a Rusiei, protejând în același timp lumea de catastrofe nucleare”.