Egiptul în alertă după atacurile de rechini în Marea Roșie. Turiștilor li se sugerează să nu poarte parfum când merg să înoate

Joi, 07 Iulie 2022, ora 23:11
9312 citiri
Egiptul în alertă după atacurile de rechini în Marea Roșie. Turiștilor li se sugerează să nu poarte parfum când merg să înoate
Plajă din staţiunea Sahl Hasheesh de la Marea Roşie FOTO: Hepta

Autoritățile egiptene au transmis că iau măsuri pentru a proteja turiștii de pe coasta Mării Roșii a Egiptului, în urma atacurilor de rechini care au ucis o turistă româncă și o femeie din Austria lângă Sahl Hasheesh, un golf faimos la sud de orașul stațiune Hurghada.

Atacurile au determinat autoritățile să închidă o porțiune de coastă a Mării Roșii, interzicând activitățile acvatice, cum ar fi scufundări, snorkelling sau windsurfing potrivit Middle East Eye.

O austriacă în vârstă de 68 de ani a fost ucisă într-un atac de rechin la 1 iulie.

Trei zile mai târziu, o româncă de 40 de ani a fost ucisă într-un alt atac, la doar 600 de metri de locul primului atac.

Nu este clar dacă a fost același rechin care le-a atacat pe cele două femei.

Fără parfum în apă

Oficialii au luat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a proteja turiștii din oraș, inclusiv distribuirea de îndrumări scrise despre lucrurile pe care înotătorii și scafandrii nu ar trebui să le facă în timp ce se află în mare, pentru a evita provocarea atacurilor rechinilor.

Autoritățile, de exemplu, îi sfătuiesc pe turiști să se abțină de la aruncarea cu mâncare sau să poarte parfumuri în timp ce înoată, a declarat un oficial al orașului pentru Middle East Eye, sub protecția anonimatului, deoarece nu era autorizat să vorbească cu presa.

Măsurile au inclus și închiderea timp de trei zile a plajei unde au avut loc atacurile menționate anterior.

Ministerul Mediului a format, între timp, o comisie care să investigheze incidentele.

Comitetul, a spus ministerul, va face un studiu științific al circumstanțelor celor două atacuri.

Acesta a adăugat într-un comunicat că membrii comitetului vor încerca, de asemenea, să găsească motivele precise ale comportamentului rechinului care a comis atacurile.

Panica printre turisti

Atacurile asupra româncei și austriecei au stârnit panică în rândul turiştilor din staţiunile egiptene de la Marea Roşie.

Unii dintre cei care intenționează să-și petreacă vacanțele în Marea Roșie au decis să facă noi aranjamente, mai ales că Egiptul se bucură și de o coastă lungă pe Marea Mediterană, unde nu s-au auzit niciodată atacuri ale rechinilor.

Alții anulează pur și simplu rezervările la hoteluri.

Frica este palpabilă și pe rețelele de socializare, acolo unde cei care dețin informații despre viața marină și comportamentul rechinilor încearcă să răspândească informații despre cum să acționeze în cazul unui atac și cum să prevină unul.

Ar fi putut fi prevenite atacurile?

Între timp, apar rapoarte conform cărora salvamarii egipteni au fost avertizați că rechinii se află în apă lângă Sahl Hasheesh, cu doar câteva minute înainte ca turistul austriac să fie lovit de moarte.

Cu toate acestea, salvamarii ar fi râs de sugestie.

Unii legiuitori au cerut deja mai multe măsuri din partea autorităților pentru a se asigura că astfel de atacuri nu se mai repetă în viitor.

„Acesta este un fenomen nou, care impune ca autoritățile să ia măsuri pentru protejarea turiștilor”, a declarat Ahmed Idriss, membru al Comisiei pentru Turism și Aviație Civilă din Camera Reprezentanților (camera inferioară a parlamentului).

„Cred că trebuie să creăm zone tampon în care turiștii să poată înota și să se scufunde în siguranță.”

Unele dintre ambasadele străine din Egipt le-au transmis cetățenilor țărilor lor să fie precauți în timpul vacanței în țara arabă.

Consulatul rus din Hurghada a cerut turiștilor ruși să respecte cu strictețe interzicerea înotului în zonele decise de autoritățile egiptene.

Nu este primul atac în Egipt

Unii oameni au surprins săptămâna trecută pe film momentul sângeros al atacului asupra femeii austriece de lângă Sahl Hasheesh.

Atacurile de rechini sunt rare în Egipt, dar atacurile anterioare care au avut loc în ultimul deceniu au provocat panică și i-au făcut pe turiști să dezerteze câteva dintre plajele unde s-au petrecut aceste atacuri timp de câteva zile.

În decembrie 2010, patru turişti au fost răniţi după ce au fost atacaţi de un rechin în staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie.

În octombrie 2020, un rechin a atacat un tânăr ucrainean și un ghid turistic egiptean în largul Sharm el-Sheikh.

S-a întâmplat când o mamă ucraineană și fiul ei în vârstă de 12 ani făceau snorkeling cu ghidul lor în parcul național Ras Mohammed.

Sharm el-Sheikh și Hurghada sunt cele mai importante stațiuni din Marea Roșie din Egipt, care atrag milioane de turiști și iubitori de înot și scufundări din întreaga lume.

Apele celor două stațiuni găzduiesc sute de specii de pești exotici și corali spectaculoși.

Oficialul orașului Hurghada a spus că atacurile cu rechini sunt rare în orașul stațiune.

„Cu toate acestea, nimeni nu poate prezice comportamentul peștilor în același timp”, a spus oficialul.

Rechinii ”mănâncă” din turismul Egiptului

Momentul celor mai recente atacuri de rechini nu ar putea fi mai rău pentru Egipt și sectorul său turistic, susțin specialiștii.

Economia turistică a Egiptului a încercat să treacă peste efectele războiului în curs din Ucraina.

Rusia și Ucraina au trimis Egiptului aproape o treime dintre turiștii care îl vizitau în anii de vârf, aducând anual miliarde de dolari la trezoreria națională.

Criza economică internațională indusă de război afectează, de asemenea, sectorul turismului local în multe feluri, inclusiv făcând călătoriile în rezerva celor bogați.

„Războiul în desfășurare afectează puternic capacitatea oamenilor de a călători în afara țărilor lor”, a declarat expertul independent în turism Magdi Selim pentru MEE.

„Războiul deschide ușa unei crize economice globale și aceasta afectează direct turismul internațional”.

Sectorul călătoriilor internaționale se așteaptă să piardă miliarde de dolari în acest an, dacă războiul din Ucraina va prelungi până la sfârșitul anului.

Turismul este centrul nervos al economiei egiptene, reprezentând aproape 12% din PIB și angajând aproape 10% din forța de muncă națională de 29 de milioane.

Efectele războiului, inclusiv asupra sectorului turistic, subminează economia egipteană și autoritățile caută ajutor, inclusiv din partea Fondului Monetar Internațional, care ia în considerare o cerere de împrumut de la Cairo pentru a-și susține sistemul de protecție socială pe fondul creșterii prețurilor globale la alimente și energie.

Tactici de promovare a turismului

Egiptul a lucrat din greu pentru a atenua efectele războiului asupra sectorului turistic, schimbându-și tacticile de promovare a turismului.

Planificatorii de turism egipteni sunt acum mai concentrați pe Europa de Vest, Asia și America Latină, zone despre care cred că nu au simțit încă criza economică de la război.

Strategiile de promovare a turismului sunt acum mai orientate spre piața arabă, sperând să atragă turiști arabi care își petreceau vacanțele de vară în Europa.

Egiptul a căutat, de asemenea, alianțe, inclusiv cu rivali regionali, cum ar fi Turcia, pentru a aduce turiști.

Unele dintre aceste politici par să dea roade, crescând ratele de ocupare la hotelurile din unele destinații ale națiunii, inclusiv în Marea Roșie.

Pe 4 iulie, 68 de zboruri charter au sosit la Hurghada, aducând în stațiune aproximativ 10.000 de turiști străini.

Politicile de promovare urmate de autoritățile de turism pe fondul războiului din Ucraina au reușit să ajute sectorul turistic local să depășească parțial criza indusă de război, au spus oficialii din turism.

„Aceste strategii au un succes vizibil, dar trebuie să le menținem”, a declarat Ahmed al-Wasif, șeful Federației Egiptene de Turism, breasla operatorilor de turism ai națiunii, pentru MEE.

„De asemenea, autoritățile trebuie să ușureze intrarea în țara noastră a tuturor tipurilor de turiști, ceea ce va contribui la creșterea sosirilor”.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#atac rechin, #Marea Rosie, #Egipt, #romanca atacata rechin egipt, #masuri siguranta , #turism
Comentarii